“Is er nog iemand tegen de play-offs?”, luidde de retorische vraag van Filip Joos. Ja zeker. Ook al is play-off 1 razend spannend. In Italië, Engeland, Nederland en Duitsland is de kampioen al lang gekend, roepen de voorstanders van deze format, en bij ons gaat het tot de laatste speeldag tussen drie clubs.

Niet het parcours maar de coureurs maken de koers hard. Niet de format maar de clubs zorgen ervoor dat een voetbalcompetitie spannend is. De halvering van de punten kan daarbij helpen (door vier of tien delen maakt die kans nog veel groter), maar dat is ook alles.

Zou de competitie in de reeds genoemde landen veel spannender geworden zijn als Juventus, Chelsea, PSV en Bayern München tien speeldagen voor het einde de helft van hun voorsprong hadden ingeleverd? En zou het bij ons al lang een gelopen koers geweest zijn als Club Brugge zijn kloof van vier punten op Anderlecht en AA Gent niet plots had zien wegsmelten tot twee schamele puntjes?

Zonder halvering van de punten zouden AA Gent en Club Brugge nu samen aan kop gaan en Anderlecht op twee punten volgen. Minder spannend dan dat AA Gent twee eenheden voor ligt op Anderlecht en Club Brugge?

Dat de Jupiler League dit seizoen zo spannend is, komt omdat de topclubs het in de reguliere competitie lieten afweten. Club Brugge finishte na dertig speeldagen als eerste met 61 punten uit 30 wedstrijden of 67,7 procent van de punten. Bayern (81,7 %), Chelsea (79 %), Juventus (77,4 %) en PSV (85,4 %) deden veel beter en zijn daardoor al lang zeker van de titel. PSG (71,2 %) zit in de buurt van het Belgische percentage en moest daarom Lyon tot vorig weekeinde in zijn spoor dulden. Barcelona is de uitzondering op de regel. Met 82,8 procent van de punten is de buit nog niet helemaal binnen, omdat in Spanje ook Real Madrid behoorlijk ver boven de rest uitsteekt.

De halvering van de punten kan helpen om de competitie op een kunstmatige manier boeiender te maken, maar eerlijk is het natuurlijk niet. Club Brugge werkte acht maanden keihard om een voorsprong van vier punten uit te bouwen, waarom moest het dan twee punten aan zijn achtervolgers cadeau doen? Een lot dat vorig jaar Standard en voordien Anderlecht te beurt viel.

Het grote pluspunt van het play-offsysteem is dat het aantal topwedstrijden verdubbeld is, maar dat kan ook zonder oneerlijke puntenregeling. Nu wordt immers geknabbeld aan het belang van de reguliere competitie – de basis van alles – en als er dit seizoen meer toeschouwers zijn voor play-off 1 dan in de vorige edities dan ging dit ten koste van de belangstelling voor de eerste dertig speeldagen. Dus van alle clubs van de Jupiler League.

Zo komen we bij de essentie van mijn bezwaren. Dit systeem maakt de kloof tussen de topclubs en de rest allemaal maar groter. Zowel financieel als qua uitstraling. De rijken worden rijker en de armen armer. Terwijl voor de spankracht juist het tegenovergestelde zou moeten gebeuren. En dan heb ik het nog niet over de overdaad aan wedstrijden, waardoor ploegen die het Europees goed doen voor een onmogelijke opgave staan.

Play-off 3 is te belachelijk voor woorden en in play-off 2 zijn de clubs verplicht abonnees gratis toegang te geven om de tribunes een beetje te bevolken (KV Mechelen is de uitzondering). Er zijn wedstrijden in play-off 2 gespeeld waarbij de recette onvoldoende was om de vijf scheidsrechters te betalen.

Over KV Mechelen gesproken. De kans is reëel dat KV Kortrijk of Charleroi na een fantastisch seizoen hun Europees ticket moeten afstaan aan geel-rood dat naar de negende plaats kwakkelde in de reguliere competitie.

Onrechtvaardig? Wacht tot de genieën van de Pro League volgend seizoen met hun nieuwe masterplan uitpakken. Dan kan een ploeg die als vierde eindigde in de tweede klasse met acht teams Europees voetbal halen, degraderen clubs als Union, Koksijde of Deinze bijna zeker naar het niet-betaald voetbal ook als ze in de top vijf eindigen en krijgt Beerschot als eventuele kampioen van derde klasse geen toegang tot het profvoetbal. Wil de Pro League van oneerlijkheid haar handelsmerk maken?

DOOR FRANÇOIS COLIN

Niet de format maar de clubs bepalen dat de competitie spannend is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content