Onervaren ‘huurlingenleger’ Cercle mist stabiliteit

© BELGAIMAGE

De vereniging blijft maar verliezen. Hoe komt dat?

Cercle Brugge leed bij KV Mechelen zijn vierde opeenvolgende nederlaag. Net als in twee van de drie vorige wedstrijden kwam het op voorsprong, maar in de tweede helft pakte het nog drie tegendoelpunten. Bij het eerste ging doelman Loïc Badiashile (21) flagrant in de fout, bij het tweede linksback Julien Serrano (21) en bij het derde rechtsback Giulian Biancone (19). Opvallend: het zijn drie jonge verdedigers met weinig ervaring. Gemiddeld kwamen ze vorig seizoen niet aan 400 officiële speelminuten bij AS Monaco. Die speeltijd in het eerste elftal was dan nog vooral te danken aan een extreem zware blessurelast.

Jeugdig en onervaren: het zijn kenmerken van dit Cercle. De gemiddelde leeftijd van het elftal dat Achter de Kazerne aan de aftrap verscheen, bedroeg niet eens 22 jaar. Dat gold ook voor de drie invallers, respectievelijk 20, 19 en 24 jaar jong. De meesten van hen moeten zich in de eerste klasse nog stabiliseren. De oudste basisspelers, Stef Peeters (27) en Idriss Saadi (27), zijn overigens mannen die tot nu toe op het hoogste niveau een wisselvallig parcours kenden.

Ook opvallend: alleen Naomichi Ueda en Kylian Hazard speelden vorig seizoen ook al voor Cercle. Dus negen van de elf basisspelers waren nieuw – en dat waren ook twee van de drie invallers. Bovendien komt geen enkele van die negen nieuwkomers uit de Jupiler Pro League. Van hen zijn alleen Saadi en Peeters vertrouwd met de Belgische eerste klasse. Overigens zijn zeven van de elf basisspelers gehuurd, net als twee van de drie invallers.

Bovendien kwamen veel van de nieuwe spelers pas laat in Brugge aan, waardoor het voor de technische staf onmogelijk was om tegen de start van de competitie van al die individuen een sterk collectief te maken. Op dit moment lijkt het project van AS Monaco en Cercle Brugge meer een experiment. Voor deze week werden nog twee à drie nieuwe spelers aangekondigd, ervaren spelers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content