Sinds het vertrek van Aloys Nong kruidt Christian Benteke de aanvallen van KV Mechelen. Hoe verandert zijn komst het spel van de ploeg? ‘Hij biedt meer variatiemogelijkheden.’

In Mechelen wekte het vertrek van Aloys Nong niet veel verbazing. Op 27 augustus 2008 al gaf de Kameroener in dit blad aan dat hij nog één goed seizoen wilde spelen en dan andere lucht opsnuiven. Er was ook geen Mechelaar die van zijn stoel viel toen bekend raakte dat Standard hem strikte. In Luik circuleerde zijn naam al meer dan twee jaar. Dat hij uiteindelijk langer dan voorzien Achter de Kazerne bleef, lag mede aan blessures, die de aanvankelijke timing van Nong wat overhoop gooiden. Dat zorgde weleens voor muizenissen in zijn hoofd, iets wat hij ook op het veld niet altijd kon verbergen. “Aloys is 27”, zegt technisch directeur Fi Vanhoof van KV Mechelen. “Als hij nog een transfer wilde versieren, werd het stilaan tijd. Natuurlijk zat die jongen daarmee in zijn hoofd. Hij leed ook onder de dood van zijn moeder, die in februari overleed. Aloys had het de laatste jaren niet gemakkelijk, maar startte dit seizoen toch heel sterk.” Dat zag ook analist Wim De Coninck. Op 25 augustus 2010 liet die in dit blad optekenen: “Dat Nong goed beweegt en techniek en explosiviteit heeft, wisten we al, maar zondag ( de dag van de uitwedstrijd tegen Club Brugge, nvdr) kwamen daar ook nog eens finesse en zelfvertrouwen bij. Hij kroop in de rol van aanbrenger en speelde als een soort draaischijf in de spits, terwijl hij vroeger de indruk gaf iemand te zijn die het louter van zijn scorend vermogen moest hebben.”

Drie rollen

Omdat KV Mechelen naast een behoorlijke geldsom voor Nong ook een vervanger wilde, verwerkte Standard in de transferdeal een eenjarige verhuur van Christian Benteke. Marc Brys probeert die 19-jarige aanvaller nu in te passen in zijn spelsysteem. “Met Aloys”, legt de trainer van KV Mechelen uit, “moesten we zelf bewust ruimte creëren in de rug van de verdediging van de tegenstander. Die kon Aloys dankzij zijn snelheid ten volle benutten. Met Benteke kunnen we ook zo spelen, want hij moet qua snelheid niet onderdoen, maar daarnaast is Christian met zijn gestalte ( 1m91, nvdr) sterk bij voorzetten vanaf de flanken, wat ons toelaat om eventueel met echte wingers te voetballen. Ten derde kan Christian ook als targetspits spelen en de bal vooraan, met de rug naar het doel, bijhouden. Hij is vrij compleet en biedt dus meer variatiemogelijkheden. Dankzij hem kunnen we binnen een match de aanpak veranderen zonder een vervanging door te voeren, wat toch altijd een droom is voor een trainer.”

De rol van targetspits die Benteke kan invullen, verschilt van de rol die Nong dit seizoen onder andere tegen Club Brugge op zich nam. “Aloys zakte als 9,5 – want dat was hij een beetje aan het worden – weleens in, kwam door zijn loopacties vrij en zette vervolgens een actie op of speelde iemand aan. Een targetspits blijft ‘hoger’ en is fysiek sterk genoeg om verdedigers af te houden zodat de ploeg kan aansluiten.” Aan de invulling van zijn rol als targetspits kan Benteke nog schaven, merkt Brys op. “Christian moet nog wat het evenwicht vinden tussen balvastheid en kaatsen.” Dat vindt ook ploegmaat Yoni Buyens: “Hij heeft nogal dikwijls de neiging om de bal in één tijd te verwerken. Soms is dat heel goed, maar af en toe moet hij hem iets langer durven bijhouden.”

Intelligent

“Benteke is een onafgewerkt product,” zegt Brys, “maar hij beschikt over een enorme potentie. Ongezien. Ik werkte nog nooit met een jongen met zo veel talent. Christian is bovendien heel intelligent. Dat merk je bijvoorbeeld als onze flankspelers tussen de lijnen kruipen. Op zulke momenten blijft hij heel verstandig weg. Christian voelt heel goed aan hoe hij die ruimte kunstmatig open moet houden. Ook beweegt hij heel goed van de bal weg. Dat is iets naturels. Een kunst.”

Ten slotte kan bij ploegmaats de kopbalsterkte van Benteke uiteraard op veel appreciatie rekenen. “Terwijl je Aloys, die niet van de grootste is, de bal het best over de grond toespeelde,” zegt Buyens, “kun je Christian ook in de hoogte bereiken. Dat is een handige extra optie. Ik denk eerlijk gezegd niet dat we aan kwaliteit inboetten.”

In de laatste twee wedstrijden van KV Mechelen speelde Benteke altijd vooraan in de 4-2-3-1 die Brys hanteert. “Nochtans”, zegt de trainer, “denk ik dat hij het best rendeert in een systeem met twee spitsen, omdat hij toch wat loopacties heeft en niet alleen afleiding kan brengen, maar zelf ook afleiding nodig heeft. Met een aanvaller naast hem zou hij vaker in een-tegen-eensituaties belanden, wat ideaal is voor een jongen met zo veel snelheid, kracht en techniek. Alleen zijn de kwaliteiten van de jongens die ik nu rond hem zet dermate dat ik vind dat we het beste voor de dag komen met één diepe spits en drie mensen erachter.” Brys beschikt ook niet over een arsenaal aan spitsen die hij naast Benteke zou kunnen posteren, in feite is Boubacar Diabang de enige andere aanvaller in zijn kern. “Ook dat speelt mee”, beaamt hij.

Benteke kwam in de tweede competitiehelft van het seizoen 2008/09 negen keer in actie voor Standard en dit seizoen vier keer. Hij maakte in die 13 matchen 3 goals. Vorig seizoen, tijdens zijn uitleenbeurt aan KV Kortrijk, trof hij 14 keer raak in 34 wedstrijden. Nong maakte de afgelopen drie jaar bij KV Mechelen 24 goals in 73 competitieduels.

door kristof de ryck – beelden: belga

Ik werkte nog nooit met een jongen met zo veel talent. Marc Brys

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content