Herman Vermeulen, de assistent-trainer van Patrick Remy bij AA Gent, over Matthieu Verschuere : “Hij heeft zich inderdaad in de kijker gespeeld. Vooral met zijn inzet, wat blijkbaar door iedereen – publiek, pers, trainers en spelers – fel wordt gesmaakt. Het is iemand met veel werkkracht, zowel op training als in de wedstrijd. Door zijn vlotte balrecuperatie, door negentig minuten lang aanwezig te zijn in het spel, het overzicht te behouden en de bal telkens goed in te leveren. Matthieu is een karakterspeler, die nooit afgeeft. Maar ook zijn technisch vermogen is groot, net zoals zijn positiekeuze erg goed is. Hij valt gewoon op.

“Matthieu is zowel op als naast het veld een schitterende gast. Iemand die zich in de groep integreerde door niks te zeggen en hard te werken. Hij neemt niet graag het woord, maar je kan altijd een zinnig gesprek met hem voeren. Eigenlijk is hij atypisch Frans : een nederig figuur, die daardoor heel sympathiek overkomt.

“Zijn enige beperkingen – gelukkig dat die er zijn, want anders was hij een complete speler en dan komt hij niet naar België – zijn zijn lengte, het feit dat hij absoluut iemand nodig heeft aan zijn zijde en dat hij moeilijk scoort. Je kan het draaien en keren zoals je wil, maar 1m68 voor een verdedigende middenvelder is te weinig voor de top. In de centrale as heb je meer gestalte nodig, omdat die vaak wordt bestookt met hoge ballen. Het is moeilijk in te schatten hoever zijn mogelijkheden reiken als hij alleen speelt in een 4-3-3-veldbezetting.

“De laatste weken kende hij een lichte terugval, wat heel normaal is. Ik vermoed dat er in Frankrijk een totaal ander voetbal wordt gespeeld, volgens mij niet het zijne. Ze spelen er vaak met twee verdedigende middenvelders en twee aanvallers. Daar zit een ruimte tussen van dertig meter, die je telkens opnieuw moet overbruggen. Hoe raar het ook klinkt, dat atletisch vermogen heeft Matthieu niet. Maar als ik dat luidop verkondig, verklaart iedereen me voor gek. Er bestaat een immens verschil tussen lopen in een gesloten of in een open formatie. Matthieu komt pas tot zijn recht als hij goed wordt omringd.

“Als ik het goed begrepen heb, is elk goed bod voor iedere speler bespreekbaar. Daarom is hij waarschijnlijk onhoudbaar voor AA Gent. Mààr : vervangbaar. Voor mij blijft Geri Cipi onze revelatie. Toen hij uitviel, is onze gouden defensieve vijfhoek volledig uit elkaar gevallen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content