Arsenal lijkt dit seizoen niet af te stoppen.

Arsenal kan nog de drie prijzen winnen die Manchester United in 1999 pakte. De Gunners verloren dit seizoen nog niet in de Premier League, en dat na verplaatsingen naar Manchester United, Chelsea én Liverpool. Nog uitwedstrijden tegen Tottenham en Newcastle, traditioneel een moeilijke brok, overleven én een dubbel duel tegen United (competitie op 27 maart, beker op 4 april), en alvast in eigen land ligt de weg naar succes breed open. Geen kat die nog gelooft dat de Gunners een gat van negen punten zullen laten dichten.

De doorslaggevende factoren ? Een ijzersterke linkerflank, met Thierry Henry als afwerker, zowel nationaal als internationaal. Zijn snelheid, gekoppeld aan het vernuft van Dennis Bergkamp, opnieuw sterk in het aangeven, en de dribbels van FredrikLjungberg of Robert Pires geven offensief veel kracht. Mandekking op Henry is nauwelijks een alternatief, een dubbele dekking van twee snelle verdedigers quasi een must. Maar dan ligt de weg open voor de rest. Op die manier konden Patrick Vieira of José Antonio Reyes al vaak scoren, profiterend van de ruimte die er vaak ligt tussen het middenveld en de defensie van de tegenstander. Een zone waar Bergkamp, die er nog een jaartje bij wil doen, intelligent de ruimte zoekt en waar opkomende middenvelders van de verwarring profiteren. Wellicht is het geen toeval dat de twee teams die in de competitie tegen Arsenal konden gelijkspelen, Bolton en Fulham, dat met een 4-5-1 deden, want de Gunners spelen zelden een zuivere 4-4-2.

Andere sterke punten : een verschroeiende start en hard als het nodig is. Geen enkel ander topteam krijgt zoveel rode kaarten door het duo Edu-Vieira. Edu valt ook nog eens op door het scoren in belangrijke wedstrijden. Met Sol Campbell lijkt hij het moeilijkst te vervangen. Opvallend : het centrum blijft altijd goed dicht. Offensieve impulsen komen er van de flanken Ashley Cole en Lauren. (PTK)

FA CUP. Loting halve finale : Arsenal-Manchester United en Sunderland-Tranmere/Milwall (replay op 16 maart). CARLO CUDICINI (Chelsea) brak op training een beentje in de hand. RIOFERDINAND gaat in beroep tegen zijn schorsing van acht maanden en wil een haar inbrengen die zou bewijzen dat hij geen doping nam. CHRISTOPH DUGARRY verlaat na één jaar Birmingham, Dugarry sukkelt met de knie maar wil vooral om familiale redenen terug naar Frankrijk. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 21 goals ; 2. Van Nistelrooy (Man. United) 18 goals ; 3. Shearer (Newcastle), Saha (Man. United) 17 goals ; 5. Angel (Aston Villa) 13 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content