Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ook dit seizoen lukt het niet voor Newcastle.

Een prijs voor Newcastle United lijkt er dit seizoen weer niet in te zitten, tenzij de Magpies straks de FA cup winnen. In de Ligabeker is de ploeg al uitgeschakeld (in Londen door Arsenal weliswaar) en in de competitie vertoeft ze in de grijze middenmoot. De rol vooraan is al een tijdje gelost. De winst zaterdag tegen Birmingham City was maar de eerste in zeven competitiewedstrijden. 5 op 21, de fans morren, want Birmingham was de beste ploeg en de winst werd pas verzekerd in blessuretijd.

Ondanks een resem transfers – waaronder die van ex-Bruggeling David Rozehnal – die veel kritiek slikt wegens veel elegantie en weinig agressie – blijft de defensie lekken als een zeef, met dertien tegengoals in de voorbije zes wedstrijden. Het aantal thuisnederlagen blijft voorlopig wel beperkt tot twee (tegen Portsmouth en Liverpool, vorige week woensdag werd Arsenal nog op een 1-1 gehouden), maar de fans zijn heel ontevreden. “Waar is dat fantastische publiek van Newcastle waar men het altijd over heeft?” vroeg Joey Barton, vorige zomer voor ruim 7,5 miljoen euro van Manchester City overgenomen, zich onlangs nog af. “Ik hoorde nog nooit zulke gemene supporters”, vond hij. Voor een speler die zelf een aardige reputatie bij mekaar voetbalde, straffe taal. Barton vond dat hij moest waarschuwen, want hij vreest dat voetballers die voor een transfer benaderd worden, in de toekomst wel eens vooraf zouden afhaken als de fans zo doorgaan.

Dat ook de spelers in opstand komen – een verhaal dat net voor het duel tegen Arsenal de tabloids haalde, werd vorige week door Shay Given en Steve Harper nog officieel ontkend, maar manager Sam Allardyce, die uiteindelijk nog maar zeventien wedstrijden coach is, weet wel dat hij onder vuur ligt. “Spelers zijn het met veel dingen die ik doe, niet eens. Daarvoor zijn zij spelers en ik manager.” Winst tegen Birmingham zaterdag was dan ook broodnodig om even adem te halen. Op de achtergrond is er immers altijd de figuur van Alan Shearer, een icoon aan de Tyne en een stevig criticus van de ploeg. Hij zou, in tegenstelling tot Allardyce, wel de man van de nieuwe eigenaar Mike Ashley zijn. Die kocht in juni de club voor ongeveer 200 miljoen euro.

José Mourinho (44) is nu ook officieel door de FA aangezocht voor de baan van bondscoach. De Engelse voetbalbond heeft een lijst met een naam of vijf, zes. Daarop zouden ook die van Fabio Capello en Jürgen Klinsmann staan. Voor Kerstmis wil men de coach aanstellen. De FA consulteerde vorige week toptrainers als Alex Ferguson (Manchester United) en Arsène Wenger (Arsenal) om over de zaak te praten. Wenger had de voorkeur voor een Engelsman.

Fans van Bolton Wanderers werden donderdag in hun hotel in Belgrado opgesloten uit vrees voor rellen met de Servische supporters van Rode Ster. Ze werden net voor de aftrap naar het stadion gebracht. In Brussel klaagden de spelers van Tottenham dan weer over projectielen die ze van de supporters van Anderlecht naar hun hoofd kregen.

Portsmouth zit in de rats met zijn Afrikaanse voetballers. De Nigerianen NwankwoKanu en JohnUtaka, de Ghanees SulleyMuntari en de Senegalees Papa Bouba Diop zijn misschien tot zes weken weg voor de voorbereiding op en wedstrijden van het toernooi. BertiVogts wil voor Nigeria een uitgebreid trainingskamp, waartegen de Engelsen zich verzetten. Manager Harry Redknapp wil aan de winterstop alvast vervangers halen.

Leroy Lita, een Engels jeugdinternational, mag vertrekken bij Reading als hij zich ongelukkig voelt. De 22-jarige spits krijgt veel kritiek van manager Steve Coppell. Dit seizoen scoorde hij nog maar één keer, vorig jaar was Lita op een heel seizoen goed voor veertien treffers.

Didier Drogba (29, Chelsea) werd geopereerd aan de knie.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content