West Ham is de enige ploeg in Engeland die thuis nog niet won.

Vier profafdelingen tellen ze in Engeland. Van al die clubs is er vandaag slechts ééntje die in eigen huis nog niet won : West Ham, die zaterdag rammel kreeg van Aston Villa. Glenn Roeder parkeerde de ploeg vorig seizoen op een zevende plaats, net buiten de Europese plaatsen. Met quasi dezelfde kern en een aantal jonge Engelse talenten zit hij nu verwikkeld in een stevige degradatiestrijd. Het kan verkeren, al was ook vorig seizoen de seizoensstart niet goed en hing zijn ontslag toen ook al aan een zijden draadje. Roeder is immers geen naam en dat verhoogt de druk.

Oorzaak van de ellende zijn onder meer de budgettaire beperkingen. De buikriem moet dicht : op de transfermarkt werd de aandacht gericht op spelers die quasi gratis waren, zoals Gary Breen van Coventry. Sinds hij veertien maanden geleden Tomas Repka overnam van Fiorentina, spendeerde Roeder minder dan anderhalf miljoen euro, vooral aan Vladimir Labant van Sparta Praag, nu al omschreven als miskoop. Dat vinden ze van Repka ook. Als centrale verdediger lag hij menig keer aan de basis van een tegentreffer, onder andere ook tegen Leeds. Als straf werd de Tsjech gepasseerd voor de wedstrijd tegen Manchester United en Aston Villa. Nu het zo slecht gaat, wil West Ham straks nieuwe spelers, maar geld is daar niet voor. Een verdediger en een spits zouden enkel worden gehuurd. Bij Milan-verdediger Martin Laursen werd gepolst, maar de Deen zegt neen.

Mislukte transfers en geldproblemen is één, de blessure van een aantal sterkhouders een andere reden voor de slechte start. Don Hutchinson, de ervaren Schot, viel vorig seizoen uit met een knieletsel en is nog altijd niet terug inzetbaar. Daarnaast miste Paolo Di Canio al een heleboel wedstrijden met een voetletsel. Ook de Italiaan tast door de financiële problemen een beetje in het duister over zijn toekomst. Hij is einde contract, wil bijtekenen, maar de club kan (voorlopig) zijn eisen niet aan. Anderen zijn gewoon uit vorm. Sebastian Schemmel, de Franse rechtsachter die vorig seizoen speler van het jaar was voor de fans, komt er nu niet aan te pas. Joe Cole evenmin. Cole leek op weg om ook in de nationale ploeg de bepalende middenvelder te worden, maar werd na het WK teruggezet naar de beloften en gaat ook bij zijn ploeg door een dal, samen met JermainDefoe en Michael Carrick. Het legt veel druk op Roeder. Nieuw verlies tegen Southampton staat volgens de kranten gelijk met ontslag. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content