Silence-Lotto verliest Cadel Evans aan BMC.

Nadat Cadel Evans zich eind september tot wereldkampioen kroonde, waren ze er bij Silence-Lotto rotsvast van overtuigd dat de 32-jarige Australiër zijn contract, dat nog een jaar liep, netjes zou uitdienen. Het bericht dat Evans volgend jaar voor BMC Racing Team zal rijden, was voor sportief manager Marc Sergeant dan ook een donderslag bij heldere hemel.

In de aanloop naar de Ronde van Lombardije reisde Sergeant nog naar Italië om met Evans de planning voor volgend seizoen door te nemen. Op voorspraak van de wereldkampioen trok Silence-Lotto onlangs ook de Spanjaard Daniel Mo-reno aan, een versterking in het gebergte.

Evans maakt gebruik van een clausule in zijn contract die hem toelaat te vertrekken mits er een schadevergoeding wordt betaald. Bij BMC, een team met een Amerikaanse licentie, kan hij zijn verhoogde marktwaarde verzilveren. Het Zwitserse fietsenmerk was in het verleden sponsor van Phonak, toen Floyd Landis geel in de Tour droeg. De Amerikaan werd echter betrapt op doping, Phonak trok zich terug en BMC begon in 2007 met een eigen team.

Ondanks een bescheiden start gaf de ploeg de laatste tijd uitdrukking aan zijn steile ambities. Met Alessandro Ballan, Marcus Burghardt, George Hincapie en Karsten Kroon plukte BMC de voorbije maanden een klavertjevier dat volgend seizoen geluk kan brengen in de klassiekers. Van Cadel Evans wordt verwacht dat hij het Zwitserse merk op de kaart zet in het rondewerk. De Australiër, die zelf in Zwitserland woont, laat zijn zakelijke belangen behartigen door Tony Rominger, de Zwitserse oud-renner.

Silence-Lotto stelt in een communiqué fier te zijn op de evolutie die Evans de voorbije vijf jaar in de schoot van de ploeg kon verwezenlijken. Toch verliep de integratie van Evans, die twee keer tweede werd in de Tour, binnen de Belgische ploeg niet zonder kleerscheuren. Ploegmaats noemden hem meer dan eens een ondankbare kopman. Vorige winter werd er ongelukkig gecommuniceerd over Evans’ mogelijke deelname aan de Giro. Tijdens de Tour, waarin de Australiër ontgoochelend als 30e zou eindigen, opperde Marc Coucke dat in de editie van 2010 Jurgen Van den Broeck maar eens kopman moest worden.

De ceo van Omega Pharma ziet zijn wens nu willens nillens ingewilligd. De kans dat Omega Pharma-Lotto, zoals het team straks heet, zo laat in het jaar nog een vervanger voor Evans vindt, is minimaal. Voor de Belgische sponsors is het een serieuze streep door de rekening dat de wereldkampioen niet in hun shirt onbetaalbare publiciteit zal oogsten in de Tour.

Voor BMC zal Evans eerst de poorten van het Tourcircus helpen openbreken. Het procontinentale team moet een wildcard krijgen. Allicht slechts een formaliteit, temeer omdat John Lelangue, de Belgische manager van de ploeg, tot enkele jaren geleden bij Tourorganisator ASO nog de functie van adjunct-wedstrijddirecteur bekleedde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content