John van ’t Schip kon de Twentse strijd niet meer winnen.

“Zijn terugtreden komt erg ongelegen”, verklaarde het bestuur van FC Twente over het onmiddellijke opstappen van John van ’t Schip (38). Het management moet daarbij vooral op de timing – een maand voor de competitiestart – van het ontslag hebben gedoeld. Want zowel bij de spelers als bij het grootste deel van de fans was men allang op de debuterende trainer uitgekeken.

Na de tegenvallende resultaten roerden de supporters zich als eerste. De spelers namen het daarop aanvankelijk nog (publiekelijk) voor hun jonge coach op : voor de camera’s van TV Oost lieten ze weten achter Van ’t Schip te staan. Hem viel niks te verwijten, was hun boodschap. “Wij zijn verantwoordelijk”, sprak woordvoerder Tommie van der Leegte toen tot de morrende achterban. Niet veel later sloeg de stemming om. Met name Scott Booth kreeg het aan de stok met z’n trainer. “Hij leert meer van ons dan wij van hem”, sprak de Schotse spits. Niet veel later gaf de complete selectie bij het bestuur aan dat verdere samenwerking met de ex-Ajacied zinloos zou zijn.

Het Twentse management liet echter weten achter z’n trainer te staan. “We spreken het vertrouwen in de trainer niet alleen uit, we hébben het ook”, zei directeur Jaap Uilenberg bijna halverwege de competitie. De bekerwinnaar stond toen op een zeventiende plaats. De onervaren Van ’t Schip (38) trof het niet. Uilenberg was als scheidsrechter weliswaar ervaren in de voetballerij, maar als voetbalbestuurder een groentje. Hetzelfde geldt voor voorzitter Herman Wessels. Daarbij moest de ex-international het ook nog eens stellen zonder topschutter Jan Vennegoor of Hesselink die werd verkocht aan PSV, zonder dat hij de miljoenen mocht herinvesteren. Vervanger Roland Kollmann werd een regelrechte flop. De ploeg van Chris De Witte en Kurt Van de Paar speelde bijna een seizoen lang in de degradatiezone, om zich pas aan het slot van de competitie op te werken naar een twaalfde plaats. De spelers namen het de coach vooral kwalijk dat hij gewaardeerde krachten als Booth, Arjan van der Laan en Erik ten Hag voor belangrijke wedstrijden vaak buiten de basis hield. Zoals hij zijn aankopen, zoals Sjaak Polak te lang de hand boven het hoofd hield.

Veel veranderde er afgelopen zomer niet. Door een gebrek aan geld moest hij het zonder Van der Laan, Ten Hag, Dennis Hulshoff en Boudewijn Pahlplatz met een danig gekortwiekte groep te doen. Daarbij verkoos Jaap Uilenberg in mei ook nog eens voor een scheidsrechtersfunctie bij de KNVB. John van ’t Schip zag de bui hangen. Hij kon de Twentse strijd eenvoudig niet meer winnen en verklaarde : “In het belang van de club is het beter dat ik vertrek.” Op een persconferentie zei hij wel dat “hij er plezier in moet hebben”. Hij specifieerde : “Druk is er altijd, daar kan ik ook mee omgaan. Maar het moet geen druk worden waar ik onder lijd. En dat heb ik zeker gedaan.” Uit een gesprek met een journalist van de Twentsche Courant werd bovendien duidelijk dat een groot deel van de groep hem liever zag gaan. “Ik heb niet de kracht om daar wéér tegenin te gaan. Niet dat ik iemand iets kwalijk neem, ook de pers niet. Het is gegaan zoals het is gegaan. Klaar.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content