Het Oostendse strand ontbloot telkens een beetje de blanke pit van ruwe bolster Birger Maertens. De Club Bruggespeler kuiert wat graag door het mulle zand.

Het is een bekende zinsnede uit een liedje van Louis Neefs : ‘Aan het strand van Oostende.’ Club Bruggespeler Birger Maertens (26) heeft er alle redenen toe om het aanstekelijke deuntje vrolijk mee te zingen. Het strand en de zee spelen namelijk een belangrijke rol in het leven van de robuuste verdediger. Nochtans leerde Maertens de plaatselijke geneugten pas op latere leeftijd kennen, via zijn vrouw. “Ik ben opgegroeid in Brugge, de zee en het strand zijn dan weliswaar niet veraf, maar het is niet zo dat je er elk weekend even naartoe rijdt. Nathalie, mijn vrouw, is van Oostende. Via mijn vrouw heb ik de kust echt leren appreciëren.”

Voor Maertens biedt die kust een uitgelezen kans om de dagelijkse beslommeringen even aan de kant te schuiven of om op het strand te spelen met zijn kinderen Luna en Naguy. Alleen op het strand toeven en met een filosofische blik in de schijnbare eindeloosheid van de Noordzee turen is er voor de verdediger echter niet bij. “Ik ben zelden alleen op het strand, meestal ga ik er met mijn vrouw en kinderen wandelen. ( enthousiast) Zalig vind ik dat !”

“Uitwaaien”, zo beschrijft Maertens zijn regelmatige bezoekjes aan het strand gedetailleerder. Relaxen heeft voor de verdediger toch nog een iets andere betekenis. “We proberen tweemaal per jaar op vakantie te gaan – een keer in de zomer en een keer in de winter. Zwembadvakanties zeg maar ; wat rondhangen in de zon, verder reikt het meestal niet. Op die momenten gooi ik er alle stress uit.”

Of ontspannen op het strand voor Maertens moeilijker is in een seizoen dat voor Club erg moeizaam verloopt ? “Misschien, ik kreeg persoonlijk ook al wat kritiek dit seizoen. Ik had het daar vroeger erg moeilijk mee, het gebeurde geregeld dat ik na een slechte match mokkend rondliep. Vandaag is dat anders, ik beoordeel mijn eigen prestaties genuanceerder. Dat heeft vooral met de kinderen te maken. Je hebt thuis iets om naar uit te kijken, op dat punt heb ik leren relativeren. Hoewel, ik kan toch nog steeds wakker liggen van een mindere prestatie.” Het typeert de sportieve ambitie van Maertens, die al sinds zijn veertiende de kleuren van Club Brugge verdedigt. Tijd voor een nieuwe uitdaging ? “Als er straks een ploeg komt die me zint, zal ik niet aarzelen. Mijn carrière staat nog altijd voorop, ( lacht) zélfs als ik daarvoor het strand van Oostende de rug moet toekeren.”

door Bert Boonen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content