Temporijk voetbal, met veel beweging en offensieve patronen, maar bovenal in combinatie met een pak duelkracht en enthousiasme. Op basis van deze kenmerken is de onstuimige coach Peter Maes de architect van de huidige succesvolle periode. Voorzitter Roger Lambrecht glundert als nooit tevoren, want een plaats in play-off 1 lijkt goed mogelijk voor de seizoensrevelatie.

VERDEDIGING

De Ivoriaanse spektakeldoelman Barry Boubacar ‘Copa’ oogt veel serener, nu hij beschikt over een stabiele defensie. De international miste een aantal wedstrijden door blessure en werd toen vervangen door Jugoslav Lazic. De Servisch-Belgische reus oogt wat loom, beging echter geen fouten maar pakte ook niet meteen punten. De jonge Stefan Deloose, die eind vorig seizoen zijn talent bewees, moet geduld oefenen.

Tegenslag voor Lokeren OV was het knieletsel van Sepp De Roover, die tot zijn blessure vaak uitpakte met gevaarlijke rushes op de rechterkant. Dat mag je niet verwachten van de tot verdediger omgevormde controlerende middenvelder Tiko. De Congolese international heeft ervaring, maar mist snelheid en kent vaak problemen met zijn positiespel.

Centraal achterin werd er met Mijat Maric en Jérémy Taravel een nieuw duo gevormd. In het begin verliep de samenwerking moeizaam, maar gaandeweg nam de hechtheid alleen maar toe. Ze zorgen voor de opbouw van achteruit, staan stevig op hun benen in de duels en zijn zeker niet van de traagsten. De onderlinge coaching kan nog beter, maar ze compenseren dat met hun overzicht. Bij afwezigheid van een van beiden is de atletische maar niet zo verfijnde Ibrahima Khouma Gueye de oplossing.

Op links ontpopte Derick Tshimanga zich tot dé openbaring, vanwege zijn snelheid, acceleratie en offensieve diepgang. Viel op trainingskamp in Cyprus uit met een kuitbeenbreuk, maar het wegvallen van de Congolese Belg wordt probleemloos opgevangen door belofte-international Laurens De Bock. Die laatste speelt met bravoure, doet daarmee wat terugdenken aan Nicolas Lombaerts, en trekt zowel defensief als offensief alle registers open. Hassan El Mouataz moet lijdzaam toezien.

MIDDENVELD

De verdedigende buffer bestaat uit het zeer complementaire duo Killian OvermeireKoen Persoons. De eerste, aanvoerder en de man met de grote longinhoud, haalt een hoog en constant niveau dankzij de steun van de oud-Mechelenspeler. Persoons overtuigt door zijn werkkracht, positiespel en overzicht. Het creatieve element van de motor wordt gevormd door de Kroaat Ivan Leko, die zich offensief mag uitleven en ruimte moet zoeken voor zichzelf of de diepe spits. De regisseur heeft het voordeel dat aan zijn zijde met Nill De Pauw en Benjamin Mokulu twee hongerige talenten rondlopen, waarbij de eerste veel techniek bezit en laatstgenoemde pure power herbergt.

Het zorgt ervoor dat Marcel Mbayo en Sulejman Smajic niet meer aan de bak komen. Julien Bailleul is net als Ivan Yagan gehaald als wissel op de toekomst. De Noor Geir Ludvig Fevang is een spelmaker, die echter nog wat kracht mist om zich door te zetten.

AANVAL

Dat laatste geldt ook voor wintertransfer Alfred Finnbogason, een 21-jarige spits en topschutter van de IJslandse kampioen Breidablik. Hij kan veel opsteken van Benjamin De Ceulaer, die als diepe spits het verschil maakt door zijn mobiliteit en opportunisme voor doel. Lichtgewicht Donovan Deekman benadert dat profiel, maar presteert nog te onregelmatig. Sanharib Malki keerde bijzonder scherp terug van de Asian Cup, maar verhuisde naar het Griekse Panthrakikos.

CONCLUSIE

Alles kan beter, zo redeneren ze tegenwoordig onder invloed van de bijzonder gulzige Peter Maes op Daknam. Hun ambitie ook daadwerkelijk uitspreken, dat laten ze liever – de grootspraak uit het verleden indachtig – achterwege. Maar ze lijken heel vastberaden om hun rol te spelen in het debat om de Europese tickets die straks worden verdeeld aan de eindmeet.

IN

Alfred Finnbogason (Breidablik, IJs).

OUT

Frédéric Dupré (contract ontbonden), Jérémy Perbet & Julien Bailleul (RAEC Bergen), Vegard Braaten (Alta IF, Noo), Sanharib Malki (Panthrakikos, Gri).

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

“Het verdedigende duo op het middenveld is zeer complementair.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content