Vorige week boekte BC Oostende tegen Sofia zijn eerste zege in de Eurocup. Uitgeschakeld was het al, maar de winst deed de kustploeg toch deugd. Oost-ende beleefde een weer erg turbulente competitiestart en verving recent nog coach Jean-Marc Jaumin door de Kroaat Dario Gjergja.

Enkele dagen later volgde dan het vertrek van de Amerikaanse topschutter Jason Rich, die het bestuur zelf vroeg om de club meteen te mogen verlaten. Een reden werd niet publiek gemaakt. Een serieuze klap voor Oostende en ook voor de nieuwe coach Gjergja, want Rich was zowat de enige die de voorbije maanden op niveau presteerde bij de kustploeg.

Toch begon de Kroatische ex-coach van Luik met volle goesting aan zijn opdracht om van Oostende weer een titelkandidaat te maken. "Het doet deugd om weer in België aan de slag te kunnen", vertelt hij. "Ik vind dit een schitterend kampioenschap, dat elk seizoen beter wordt. Oké, er zijn maar negen eersteklassers, maar iedereen kan van iedereen winnen."

Zoals veel trainers die een ploeg uit het slop moeten halen concentreert hij zich in de eerste plaats op het verdedigende aspect. "Dan bedoel ik vooral de mentaliteit", verduidelijkt Gjergja. "Er moet weer fighting spirit in de ploeg komen. Pas daarna kun je aan offensieve tactieken gaan werken. We missen nog altijd Matt Lojeski en Tomas Van Den Spiegel, waar nu ook het plotse vertrek van Rich bij kwam. Maar goed, hij is er niet meer, andere jongens krijgen daarmee de kans om zich te tonen."

Mogen we bij Oostende nog versterkingen verwachten? "Voor eind december moeten geen veranderingen verwacht worden", weet sportief manager Philip De Baere. "Pas aan de winterstop zullen we een grondige evaluatie maken. Op dit ogenblik is ons enige doel het beperken van de schade. We zijn zeer onregelmatig en onvoorspelbaar. In staat om thuis te verliezen van Gent, maar om op verplaatsing te winnen bij Bergen. Met Rich zijn we een sterke speler kwijt, maar we hebben er misschien een goede ploeg bij", spreekt hij niet mis te verstane woorden.

Dragisa Drobnjak en Kennedy Winston werden als vervangers voor Van Den Spiegel en Lojeski aangeworden. Blijven zij? "Ze beseffen in ieder geval dat ze collectief indruk moeten maken en niet individueel. Dat speelt in hun voordeel", geeft De Baere nog mee.

door daniel devos & matthias stockmans

Vorige week boekte BC Oostende tegen Sofia zijn eerste zege in de Eurocup. Uitgeschakeld was het al, maar de winst deed de kustploeg toch deugd. Oost-ende beleefde een weer erg turbulente competitiestart en verving recent nog coach Jean-Marc Jaumin door de Kroaat Dario Gjergja. Enkele dagen later volgde dan het vertrek van de Amerikaanse topschutter Jason Rich, die het bestuur zelf vroeg om de club meteen te mogen verlaten. Een reden werd niet publiek gemaakt. Een serieuze klap voor Oostende en ook voor de nieuwe coach Gjergja, want Rich was zowat de enige die de voorbije maanden op niveau presteerde bij de kustploeg. Toch begon de Kroatische ex-coach van Luik met volle goesting aan zijn opdracht om van Oostende weer een titelkandidaat te maken. "Het doet deugd om weer in België aan de slag te kunnen", vertelt hij. "Ik vind dit een schitterend kampioenschap, dat elk seizoen beter wordt. Oké, er zijn maar negen eersteklassers, maar iedereen kan van iedereen winnen." Zoals veel trainers die een ploeg uit het slop moeten halen concentreert hij zich in de eerste plaats op het verdedigende aspect. "Dan bedoel ik vooral de mentaliteit", verduidelijkt Gjergja. "Er moet weer fighting spirit in de ploeg komen. Pas daarna kun je aan offensieve tactieken gaan werken. We missen nog altijd Matt Lojeski en Tomas Van Den Spiegel, waar nu ook het plotse vertrek van Rich bij kwam. Maar goed, hij is er niet meer, andere jongens krijgen daarmee de kans om zich te tonen." Mogen we bij Oostende nog versterkingen verwachten? "Voor eind december moeten geen veranderingen verwacht worden", weet sportief manager Philip De Baere. "Pas aan de winterstop zullen we een grondige evaluatie maken. Op dit ogenblik is ons enige doel het beperken van de schade. We zijn zeer onregelmatig en onvoorspelbaar. In staat om thuis te verliezen van Gent, maar om op verplaatsing te winnen bij Bergen. Met Rich zijn we een sterke speler kwijt, maar we hebben er misschien een goede ploeg bij", spreekt hij niet mis te verstane woorden. Dragisa Drobnjak en Kennedy Winston werden als vervangers voor Van Den Spiegel en Lojeski aangeworden. Blijven zij? "Ze beseffen in ieder geval dat ze collectief indruk moeten maken en niet individueel. Dat speelt in hun voordeel", geeft De Baere nog mee. door daniel devos & matthias stockmans