Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De overname van Portsmouth is een feit.

Het zag er een tijdje slecht uit voor Portsmouth, de voorbije jaren onder HarryRedknapp een goeie subtopper, maar vorig seizoen weggegleden. Te hoog gegrepen en nu kreunend onder een schuldenberg. Windstilte dus op de transfermarkt, goeie spelers ( Glen Johnson, Jermaine Pennant, SolCampbell en Peter Crouch (28), die vorige week voor twaalf miljoen euro naar Tottenham trok, waar hij Redknapp terugziet) die vertrokken of dat graag wilden, en een overname die maar niet rond raakte. Op 26 mei al bereikte de club een akkoord met de Arabische financier Sulaiman Al Fahim en zijn Asia Associates over de verkoop, maar die kreeg van de Premier League maar geen groen licht.

Uit vrees voor witwaspraktijken houdt die immers een screening van kandidaat-voorzitters. Het was niet direct duidelijk wie de partners waren van Al Fahim, die de eer kreeg als allereerste uitgebreid te worden nagevlooid. De Engelse overheid vermoedde een link met Thaksin Shinawatra, de gewezen Thaise premier die een tijdje eigenaar was van Manchester City, maar in eigen land veroordeeld werd voor corruptie. Thaksin leeft in Dubai en is een vriend van Al Fahim, die een jaar geleden betrokken was bij de overname van Man. City door de Abu Dhabi United Group. Hij verdween na de deal uit die groep, om zes maanden geleden een overnamepoging te doen bij Chelsea. En nu kocht hij Portsmouth, voor iets meer dan zestig miljoen euro.

Toen vorige week de deal groen licht kreeg van de Premier League – geruchten over een faling van Portsmouth werden steeds sterker – staakte Peter Crouch prompt contractbesprekingen met Sunderland. En slaakten de fans een luide oef. Hun club leek niet langer de weg van buur Southampton, in financiële problemen, op te gaan. Al Fahim (32) bevestigde meteen Paul Hart als manager.

Hart nam begin februari die job al tijdelijk over van Tony Adams, die amper zestien wedstrijden had mogen coachen na het opstappen van Redknapp. Hij pakte slechts tien punten en de vrees voor een degradatie was reëel. Hart stabiliseerde de val en parkeerde de ploeg uiteindelijk als veertiende.

Hij kan Portsmouth, winnaar van de FA Cup in 2008 maar nu een ploeg met slechts veertien veldspelers onder contract, weer uitbouwen. Niet op de manier van Manchester City, zei hij, al wil Al Fahim wel de Zuid-Amerikaanse toer op. Volgens Arabianbusiness.com houdt de man een grote troef achter de hand: niemand minder dan Diego Maradona zou hij willen weghalen bij de Argentijnse nationale ploeg, om ambassadeur voor zijn team te worden. Op die manier wil hij grote namen naar Portsmouth halen. Waarheid of verzinsel? De toekomst zal het uitwijzen.

De Franse international Samir Nasri (22) van Arsenal brak zijn rechterkuitbeen op training en zal drie maanden out zijn. Nasri kwam vorige zomer van Marseille en speelde in zijn eerste seizoen 44 wedstrijden voor het eerste elftal. Beter nieuws is er van Tomás Rosicky (28). De Tsjechische spelmaker was achttien maanden out met knie- en hamstringproblemen, maar is nu opnieuw fit. De Gunners verloren eerder ook al de Togolese spits Emmanuel Adebayor aan Man. City.

Sven-Göran Eriksson deed een verrassende carrièrezet. De 61-jarige Zweed, begin april nog aan de deur gezet als bondscoach van Mexico, wordt directeur voetbalzaken bij Notts County, de oudste profclub en op dit moment derdeklasser. De ploeg, die sinds 2005 altijd in de onderste helft van het klassement eindigde, is sinds half juli in handen van Munto Finance, een verzameling van investeerders uit het Midden-Oosten.

Manchester City, dat vorige week aan de mouw van John Terry bleef trekken, zal over een indrukwekkende aanvalsmacht beschikken. Naast Adebayor (25), vorig seizoen ondanks blessure- en mentale problemen goed voor zestien goals en acht assists, liggen ook volgende spitsen onder contract: Roque Santa Cruz (27, bij de Blackburn Rovers in twee jaar goed voor 23 goals in 57 wedstrijden), Carlos Tévez (25, bij Man United 19 goals in 63 matchen), en verder nog Robinho, Craig Bellamy, Valeri Bojinov en Benjani.

Stewart Downing (25) ruilt na de degradatie Middlesbrough, dat ook nog Tuncay en Mido van de hand wil doen, in voor Aston Villa. De winger is de eerste aankoop van Villa deze zomer.

Chelsea wil Didier Drogba (31) voor drie jaar later bijtekenen. De Nigeriaanse middenvelder John Obi Mikel (22) verlengde met vijf seizoenen.

Tottenham haalde voor tien miljoen euro twee spelers bij Sheffield United weg: Kyle Naughton (20) en Kyle Walker (19) zijn twee jonge verdedigers die vorig seizoen doorbraken bij de ploeg die maar net de promotie miste. Vooral Naughton was gewild.

Bjorn Helge Riise, de 26-jarige jongere broer van John Arne (ex-Liverpool), tekende voor drie jaar in Fulham. Hij voetbalde vijf jaar voor Lillestrøm en lag eerder ook onder contract bij Standard en FC Brussels.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content