Bij Beerschot, dat volgens zijn eind vorig jaar goedgekeurde jaarrekening kampt met een schuldenberg van 17,2 miljoen euro, hoort ook Paul Nagels tot de belangrijke geldschieters van voorzitter Patrick Vanoppen. Nagels was vanaf 1989 tot 1997 voorzitter op het Kiel. “Ik heb Beerschot heel mijn leven geholpen”, zegt hij, “en ik doe dat nog. Nu kun je zeggen dat ik beter aan Kom op tegen Kanker geld gegeven had, maar dat heb ik ook al gedaan. (lacht)” Gefluisterd wordt dat de inbreng van Nagels schommelt tussen 700.000 en 1.000.000 euro. “Daar antwoord ik niet op”, aldus de ex-voorzitter. “Het enige wat mij interesseert, is dat Beerschot kan blijven bestaan.”

Waar Vanoppen centen vond om Beerschot enkele jaren geleden over te nemen en nadien financiële gaten dicht te rijden, is altijd al een intrigerend item geweest. De vastgoedmakelaar blijft daar zelf het liefst zo vaag mogelijk over. Vorige week zijn die duistere inkomende geldstromen weer brandend actueel geworden, omdat Beerschot toen een noodkreet slaakte door bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen een verzoekschrift neer te leggen in het kader van de wet continuïteit ondernemingen (WCO). André Buysse, persmagistraat bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen, verwacht een beslissing omtrent dat verzoek op 27 maart.

Wordt het verzoek ingewilligd, dan krijgt Beerschot voor een beperkte periode bescherming tegen zijn schuldeisers in de zin dat die dan geen uitvoerende beslagen kunnen leggen bij de club. Vrij vertaald betekent het verzoek dus dat Vanoppen tijd probeert te kopen om oplossingen te vinden. Bij de beslissing omtrent het verzoek stelt de rechtbank maar één conditio sine qua non, aldus Buysse: “Er moet een minimale economische activiteit zijn met een minimale overlevingskans.” Wat Beerschot niet hoeft te doen om in het WCO-verhaal te kunnen stappen, is grondig aantonen dat de club te redden valt. De drempel om te kunnen genieten van bescherming via de WCO is dus heel laag. “80 procent van alle WCO-procedures eindigt in een faillissement”, zegt Buysse.

Wordt het WCO-verzoek van Beerschot niet ingewilligd, dan kunnen schuldeisers die niet op tijd zijn terugbetaald, met een vonnis van de rechtbank hun pandrechten beginnen uit te oefenen. Zo rijst de vraag wat de betrokken schuldeisers als borg gekregen hebben. Pandrechten op aandelen van Beerschot staan op dit moment gelijk aan lucht, want in de eerder vermelde jaarrekening kampt de nv Beerschot met een negatief eigen vermogen. Schuldeisers die pandrechten verwierven op toekomstige tv-rechten, moeten zich ook zorgen maken. Als Beerschot degradeert, gaat de club naar een context waarin de tv-gelden niet veel meer voorstellen. Daarnaast moeten schuldeisers ook hopen dat Vanoppen zich niet verscheidene keren borg heeft gesteld met dezelfde roerende goederen. Als er ten slotte pandrechten gegeven zijn die niks te maken hebben met Beerschot – bijvoorbeeld in de privésfeer van Vanoppen of in zijn vastgoedwereld -, staat bescherming voor de club via de WCO niet in de weg dat die pandrechten wél worden uitgeoefend.

Vermoed wordt dat het zijn Duitse geldschieters zijn wier hete adem in de hand gewerkt heeft dat Vanoppen nu toevlucht zoekt bij de WCO. Die Duitse piste loopt via een spelersmakelaar, Adam Mandziari, een schakel in een groter en naar verluidt stevig en ernstig geheel.

Alsof dat alles niet genoeg is, moet bij de voetbalbond de komende weken beslist worden of Beerschot aan de voorwaarden voldoet om een licentie te krijgen die de club toelaat volgend seizoen in de eerste klasse te spelen, iets wat broodnodig is mocht Beerschot op het veld een degradatie kunnen afwenden. De Licentiecommissie gaat onder meer na of de continuïteit van de club naar redelijke verwachtingen verzekerd is tot het einde van het seizoen waarvoor de licentie wordt verleend. Vandaag, woensdag, beslist de commissie welke clubs op 29 maart extra uitleg moeten geven bij hun dossier. Een dag later is er de eerste confrontatie tussen Beerschot en Cercle Brugge in play-off 3. Mogelijk is er dan nog geen beslissing van de Licentiecommissie over Beerschot.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“80 procent van alle WCO-procedures eindigt in een faillissement.” persmagistraat André Buysse

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content