Belgacom 5-analist Steve Ibens blikt vooruit op het nieuwe seizoen.

Net als vorig seizoen zal Belgacom 5, het basketbalkanaal dat gratis aangeboden wordt aan Belgacomabonnees, twee wedstrijden per speeldag rechtstreeks uitzenden. Aan Franstalige kant zijn de ex-profs Daniel Goethals en Duke Tshomba de analisten die de wedstrijden van deskundig commentaar voorzien, aan Vlaamstalige kant is Steve Ibens (ex-Aalst en -Leuven) dat.

De voormalige guard verwacht dit seizoen een strijd met drie titelkandidaten: Charleroi, Oostende en Anwerp Giants. “Charleroi kreeg een nieuwe look, waarbij ze duidelijk kozen voor ervaring en zekerheid”, legt Ibens uit. “Met name Matt Walsh en Derrick Allen weten hoe het Europese basketbal werkt. Alleen zitten ze daar door de lange revalidatie van Jorn Steinbach met een probleem op de spelverdeler.”

“Oostende vind ik eerlijk gezegd verzwakt”, gaat hij verder. “Oké, ze behielden hun kern grotendeels, maar ze verloren wel Kennedy Winston. Dat was de man die tijdens de play-offs het verschil maakte en hen zo aan de titel hielp. Bovendien missen ze met de geblesseerde Quentin Serron een sleutelfiguur in het defensieve compartiment. Een heel belangrijke schakel wil je wedstrijden winnen. In de play-offfinale van vorig seizoen tegen Charleroi legde hij een topper als Demond Mallet lam.”

Ibens verwacht daarentegen veel van de Antwerp Giants. “Zij hunkeren naar een prijs, dat is duidelijk. Bovendien deden ze inzake transfers de beste zaken”, weet hij. “Met Maxime De Zeeuw (Pepinster) en Yannick Driesen (Estudiantes Madrid) haalden ze twee Belgische internationals, aangevuld met Amerikanen die al Europese ervaring hebben. Vorig jaar was Antwerp ook al goed, maar faalden ze op de belangrijke momenten. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap.” Al plaatst Ibens ook een kanttekening: “Ze zitten met twaalf volwaardige kernspelers, die allemaal hun speelminuten willen. Ik ben benieuwd hoe Eddy Casteels zo een competitieve groep zal coachen.”

Daaronder volgen Aalstar (“sterker onder de ring, spektakelploeg, maar de Amerikaanse nieuwkomers zijn niet echt overtuigend”), Bergen (“weinig power inside, afwachten wat dat geeft”) en Leuven (“te weinig lengte”) voor de plaatsen vier, vijf en zes, oordeelt de analist van Belgacom 5. “En voor plaats zeven en acht vrees ik dat Pepinster en Luik in aanmerking komen”, besluit hij.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content