De trainer van Montreal Impact beschikt over een interessant cv. Frank Klopas werd geboren in Griekenland en immigreerde naar de Verenigde Staten met zijn ouders toen hij nog een kind was. Hij debuteerde als zaalvoetballer bij Chicago Sting, waarna hij terugkeerde naar zijn geboorteland om te (veld)voetballen voor AEK Athene (49 wedstrijden) en Apollon Smyrnis (10 wedstrijden). Weer in de VS speelde hij bij de Kansas City Wizards (54 wedstrijden) en bij Chicago Fire, waar hij zijn carrière beëindigde. Klopas kwam ook 39 keer uit voor de nationale ploeg van de VS, waarvoor hij 12 doelpunten maakte. Bij Chicago zette hij ook zijn eerste stappen als trainer. Van 2008 tot 2011 was hij er technisch directeur, van 2011 tot 2013 hoofdcoach. Sinds vorig seizoen is hij trainer van Montreal Impact.

Wanneer hij zegt een minuutje te willen vrijmaken om over zijn nieuwe Belgische aanwinst te spreken, blijkt zijn mediterrane afkomst. Het minuutje wordt bij de praatgrage Klopas al snel een half uur. “Wat ik het meest waardeer aan Laurent, is de manier waarop hij het spel leest. Hij kijkt helder en beschikt over een grote tactische intelligentie. Het valt me ook op dat hij goed communiceert met zijn ploegmaats. Hij is nu bijna 30 en heeft voldoende maturiteit om zich snel tot een van de leiders van de ploeg te ontwikkelen. Hij heeft niet de lichaamsbouw die je verwacht van iemand op zijn positie, maar door zijn sprongkracht en vooral zijn uitstekende timing weet hij dat ruimschoots te compenseren. Hij kan snel maar ook eenvoudig uitverdedigen en zijn lange bal is indrukwekkend. Zowel met links als met rechts komen zijn passes precies aan. Zijn internationale ervaring zal heel nuttig blijken om de verdediging te organiseren en wedstrijden te domineren. Laurent is een sterke persoonlijkheid die zonder arrogant te zijn een natuurlijke autoriteit uitstraalt. Zijn werkijver is een andere troef: hij is altijd als eerste op training. Kortom, hij wordt gewaardeerd door iedereen binnen de club en zijn integratie verliep vlekkeloos.”

De trainer zegt blij te zijn dat Ciman voor Montreal koos. “Er stonden nog namen op mijn lijstje van mogelijke versterkingen in de defensie, maar Laurent stond bovenaan. Dat heeft hij mede te danken aan de aanbevelingen van mijn vriend Sacha Kljestan. Ik heb de beelden van de wedstrijden van Standard goed bestudeerd, maar niets gaat boven de mening van een profvoetballer die al vaker tegenover een verdediger gestaan heeft. Sacha’s advies was heel waardevol”, besluit hij terwijl hij zijn iPhone uit zijn broekzak haalt om het sms’je te tonen dat de nieuwe speler van de New York Red Bulls hem op 25 januari stuurde. ‘ Jouw nieuwe man Ciman heeft vandaag tegen ons een erg sterke wedstrijd gespeeld en een geweldige goal gemaakt waarmee hij onze verdediging vloerde. Hij zal een heel goede speler worden voor jouw club.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content