Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als er naast een EK-ticket wordt gegrepen, is dat het einde niet, zegt Geert De Vlieger, vanavond weer Rode Duivel tegen Polen. ‘Maar elke afwezigheid is een gemiste kans.’ En natúúrlijk heeft België nog goeie keepers.

PSV en Utrecht haalde hij niet, maar de wedstrijd tegen De Graafschap wel. En dus was Geert De Vlieger tijdig fit voor de oefeninterland tegen Polen vanavond. Irritatie aan de rechterachillespees hield hem vorige maand uit de ploeg in Zagreb, waar België met een zware 4-0 ten onder ging tegen Kroatië.

Wat liep er ginder allemaal fout ? De Vlieger : “Voor de rust nog niet zoveel, vond ik. Ik gaf in de pauze nog een interview op Radio 1 en daar heb ik gezegd dat ik het gevoel had dat de wedstrijd in ons voordeel kon kantelen, als we konden scoren. We hadden al twee keer tegen de Kroaten gespeeld voor het WK en toen hadden we niet eens die twee kansen gekregen die we nu wel hadden, en dat gaf me moed. Maar het liep helemaal anders. Na de 2-0 kwamen we niet meer in de wedstrijd en was het louter incasseren, bij 3-0 heb ik in de tribune zelfs gezegd : snel affluiten nu. Wat moesten de jongens doen ? Neerschieten met de mededeling : jij was te goed ? We moeten strijden met de kwaliteiten die we hebben en tegen Kroatië was dat niet genoeg, we werden er geklopt door een sterkere ploeg. Wij kunnen beter, dat hebben we al laten zien, maar die dag ging het gewoon niet.”

Toen hij uitviel en ook zijn doublure FrédéricHerpoel onbeschikbaar was, heette er plots een keepersprobleem te zijn. “Ik denk dat we dat allemaal moeten relativeren,” sust De Vlieger, “het is ook vrij uitzonderlijk dat beide keepers out zijn. Wat tegen Francky ( Vandendriessche, nvdr) werd gebruikt, was het grote aantal tegengoals van Moeskroen, maar je moet een onderscheid maken tussen een individuele analyse en die van het elftal. Ik kreeg er tegen Ajax dit seizoen ook zes binnen, maar in hoeverre ligt de fout bij de doelman ? En die lullige goal na tien minuten hielp ook niet. Ik wil daar niet eens spreken van een eventuele fout, want daar ben ik nog steeds niet van overtuigd. In elke wedstrijd van de nationale ploeg sta je op een dunne rand, en je weet dat ze je na elke storm van die rand willen af blazen. Ik heb het zelf ook meegemaakt, onder meer de vorige keer tegen Polen, maar gelukkig had ik toen al wat opgebouwd. Dan kun je zo’n tik iets makkelijker verwerken. Ze zetten dan als troost een keer blunders van andere nationale doelmannen op een rij, maar veel heb je daar niet aan ( grijnst).”

Is het niet gek dat op een moment waarop alle ploegen over een specifieke keeperstrainer beschikken, er net op dat vlak een crisis is ? “Natuurlijk hebben wij nog andere goeie jonge doelmannen, alleen stelt het probleem zich dat die niet te veel aan spelen toekomen. Gillet, Renard, Bourdon, Mardulier, Deelkens…, zij worden alleen beter door te spelen. Als een trainer vertrouwen heeft in een jongen van 18 en hij neemt er de consequenties bij, leert die heel veel. Ik stak ontzettend veel op in die vijf jaar bij Beveren, tussen mijn 18 en 24. Maar al te makkelijk kiest men daar voor de iets makkelijkere, vaak buitenlandse, oplossing. Voor een ploeg is een ervaren rustpunt als doelman immers interessant, want een foutje van een keeper leidt toch vaak tot doelpunten en puntenverlies.”

Brugge wil tussen Verlinden, bijna 40 en Stijnen, 22 toch al, een ervaren doelman plaatsen. Wat moet zo’n jongen dan nog een jaar op de bank zitten ? De Vlieger : “Ik zag zijn wedstrijd tegen Genk, daarin was hij goed, maar ik kan niet inschatten hoe hij dagelijks werkt. Een club moet op dit vlak een visie hebben, inschatten wat iemand op termijn waard is en dan een strategie ontwikkelen. Als zij denken dat hij er nog niet klaar voor is, kan ik dat vanuit het standpunt van de topclub begrijpen, maar laat zo’n jongen dan spelen, desnoods een stapje lager.”

Niet alleen over doelmannen werd voor en na Zagreb veel gesproken, ook over de complementariteit van het duo ValgaerenVan Buyten. De Vlieger : “Elk centraal duo wordt in de weegschaal gelegd, maar lag het aan hen ? Vanderhaeghe haalt ook de wedstrijd tegen Bulgarije niet en het bleek dat we ook daar op een gegeven moment de controle verloren.” Was het wijs te experimenteren met een duo dat nog nooit samenspeelde voor zo’n belangrijke kwalificatiewedstrijd ? “Vooraf vond ik van wel, dus ook achteraf, dat zou nu te makkelijk zijn. Ik speelde met beiden al in allerhande combinaties, en zag in deze combinatie geen problemen.”

Maar misten ze zijn coaching niet ? : “( Aarzelt) Daar stond ik nog niet bij stil. Als ploeg is het altijd een voordeel om op bepaalde ervaring terug te vallen, zonder die rustpunten nu al te belangrijk te willen maken. Met mij erbij, winnen we die wedstrijd ook niet, ook dat zou te makkelijk zijn. Maar het is goed om in moeilijke momenten op elkaar terug te kunnen vallen en van buitenaf had je de indruk dat er iets te veel moest worden gezocht. Het lag volgens mij niet aan een gebrek aan voorbereiding, of communicatie in het centrum van de verdediging, het gebeurt vaak al vroeger dat fouten worden gemaakt. Het heeft ook geen zin om hier nu al theorieën te ontwikkelen over hoe het straks in Sofia moet. Je moet op dat moment zien wie nog beschikbaar is en daar de beste ploeg van opstellen, de rest zijn verloren woorden. En ik word eerlijk gezegd die discussie over de positie van Simons wat beu.”

Maar zijn de twee anderen complementair ? “Ik stel de vraag anders : welk duo zou nog meer complementariteit getoond hebben als iedereen aan het wegzakken is ? Je probeert dat schip drijvende te houden, maar je zag dat ze geen kans maakten om het tij te doen keren. Je verloor de controle op het middenveld, Sonck was onvoldoende aanwezig, elke positie moet in het geheel worden bekeken. Goor kreeg in Zagreb kritiek, maar ik denk dat hij niet meer of minder zichtbaar was dan in andere wedstrijden waarin hij kapitein was. Hij staat ook niet echt op een positie om te sturen. Anderzijds vind ik ook niet dat je een band hoeft te dragen om te coachen. Het heeft voor een stuk met leerproces te maken. Maar ook dat legt niet alles uit, want met een nog meer ervaren ploeg hebben we ook al gezwommen. Na elke wedstrijd is de analyse een droom of een verregaande nachtmerrie, niks tussenin. Gelukkig hebben wij in de nationale ploeg altijd over voldoende spelers beschikt die die verhalen in hun context konden plaatsen. Anders hebben we dringend een paar psychiaters nodig.”

Intussen is het gegeven wel dat de Belgen tegen de twee sterkste ploegen verloren. “Ja, en dat is geen goeie zaak als je naar het EK wil. Op dit moment hebben wij dat ticket niet in de hand en ook niet verdiend, in die twee wedstrijden waren we twee keer de mindere. In de terugwedstrijden moeten we in die matchen punten pakken. Het uitgangspunt voor de rest is eenvoudig : alles winnen. Volgens mij zal het zijn zoals in die poule voor het WK, met Bulgarije iets sterker dan Schotland misschien. In het begin dacht ik dat zij erdoor zouden stomen, maar intussen liepen ze toch ook een eerste deuk op. Als we ons begin juni opnieuw in de strijd kunnen gooien, zal het duren tot de laatste speeldag, vermoed ik. Voor Japan was dat niet anders.”

Met de stelling, dat het niet erg is een keer een toernooi te missen, omdat je dan rustiger kan bouwen aan een jonge ploeg en iedereen een beetje aan introspectie doet, is De Vlieger het niet eens. “Je mag niet zo snel een toernooi opgeven, vind ik. Op dit niveau leer je altijd bij, het blijven hoogtepunten in een carrière. Ik denk dat zoiets eerder een reactie is op mindere resultaten, om het gejouw en de ontgoocheling wat te temperen. Ik kan geen enkele reden bedenken om te zeggen dat het goed is zo’n toernooi over te slaan. Maar anderzijds houdt het Belgisch voetbal niet op als we het EK niet halen, zoals een goed WK evenmin garant staat voor het halen van de daaropvolgende tornooien. Want bouwen aan een ploeg… Je werkt toch van interland naar interland. Een louteringsmoment. Daar kijken we wel door, we zijn na Japan niet op onze lauweren gaan zitten, maar keken twee jaar verder. En krijg je dan een tik, dan ben je zogezegd fout bezig met de verjonging. Verjong je niet en krijg je ook een tik, dan ben je verkeerd bezig door vast te houden aan gekende waarden. Zo is het altijd wat.”

door Peter T’Kint

‘Op dit moment verdienen we geen EK.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content