Bij de terugkeer van STVV-voorzitter Benoit Morenne uit Alaska sneuvelde niet de T2, maar de T1 op Stayen. Franky Van der Elst is de nieuwe patron.

STVV-voorzitter Benoit

Morenne uit Alaska sneuvelde niet de T2 maar de T1 op

Stayen. Franky Van der Elst is de nieuwe patron.

G uido Brepoels is niet langer trainer van STVV. Dinsdag, in de loop van de namiddag, kreeg hij de vraag of hij naar Stayen wilde komen. Zonder veel uitleg. Brepoels had al over een contractverlenging gesproken en ook een nieuwe transfer behoorde tot de mogelijkheden, maar tot zijn grote verbazing lag rond halftien zijn C4 klaar. De slechte start – 1 op 15 – was hem fataal geworden. Voorzitter Benoit Morrenne benadrukte dat het ontslag niet zijn beslissing was, maar die van de sportieve commissie, een raad van vier wijzen. Dat kon ook moeilijk anders, want de voorbije weken vertoefde Morrenne in Alaska, op berenjacht. Bij je terugkeer dan zomaar alleen beslissen over het ontslag van een monument, kon hij niet.

Ook de spelers reageerden verrast. Die hadden eigenlijk om het ontslag van de T2 Peter Voets gevraagd. Met Voets waren er al langer spanningen en na een recent nieuw incident was voor de spelers de maat vol. Ze zegden hun vertrouwen in de assistent op. In een dagelijkse werking is vertrouwen essentieel en moeten opmerkingen binnenskamers blijven. Dat gevoel was weg, vonden de spelers. Maandag waren ze met een en ander de hoofdtrainer nog komen vinden. Die bemiddelde, verdedigde zijn assistent, maar zei wel dat hij vanaf woensdag “naar een oplossing zou zoeken”. Zover is het dus niet moeten komen, tot verbazing van de spelers ging niet de T2 maar de T1.

Aanstaande vrijdag mag Franky Van der Elst, weggehaald bij tweedeklasser Lommel United, starten tegen landskampioen RC Genk. Guy Mangelschots: “Om ons straks nog te redden zullen we heel veel wedstrijden moeten gaan winnen. Er zijn een aantal factoren die onze slechte start verklaren – geblesseerden, pech, individuele fouten, misschien hebben we ook iets te aanvallend willen spelen – maar een trainer betaalt dan het gelag. Hoe jammer dat ook is.”

Dat de meer ervaren spelers dit seizoen wat minder begonnen, geven betrokkenen zelf eerlijk toe. Mangelschots was niet verrast: “We hebben drie zware jaren gehad, sommige jongens komen misschien wat trager op gang. En misschien misten ze wel een klankbord, om hun grieven over bijvoorbeeld dikke benen kwijt te kunnen. Dat verklaart ook hun onvrede met de T2. Zo hoor ik het toch.” De trainer had er het bestuur voor gewaarschuwd, zegt hij. Brepoels: “We hebben veel jongeren in de kern. Die komen kracht te kort. Dus hebben we de voorbije weken wat zwaarder getraind, op kracht. Drie maanden zouden ze afzien, had ik voorspeld, maar daarna zou het beter gaan. Alles was gepland, de ouderen waren er aan het doorkomen. Alleen vielen de resultaten tegen. Ik denk dat je het daar moet zoeken, bij de resultaten.”

Aan het gebrek aan lengte werd met de komst van Koen Daerden verholpen. Uitgeleend door Standard, net als Pierre-YvesNgawa. Die uitleenbeurten brachten de link tussen de Rouches en de Limburgers nog eens in de voetbalkolommen. Vlak voor de start van de voetbalcompetitie, op vrijdag 29 juli, werd voorzitter Morrenne op de vergadering van de Pro League door de aanwezigen al eens op de rooster gelegd over de banden van STVV met Standard. Dezer dagen worden alle papieren, ook over huurprijzen van het stadion, doorgespeeld. Vorig weekend schoot plots ook de KBVB in actie. Op de ene verdieping van het bondsgebouw reageren ze duidelijk al wat alerter dan op de andere.

door peter t’kint

“De spelers misten bij de T2 een klankbord.”

Guy Mangelschots

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content