Na 17 jaar vindt Makaay het mooi geweest.

De terugwedstrijd van de KNVB-bekerfinale van morgen/donderdag wordt de allerlaatste confrontatie van Feye-noordaanvaller Roy Makaay. De 35-jarige scoremachine houdt het immers na 17 seizoenen als profvoetballer en 318 goals in 664 duels voor bekeken.

Ondanks de flirt een aantal weken terug met zijn eerste werkgever Vitesse zet de voormalige international een definitief punt achter zijn actieve loopbaan, die hem veel roem opleverde in Spanje en Duitsland. In eigen land reikte hij echter niet tot de top van het Nederlandse voetbal. In 2007 kwam Makaay met hoge verwachtingen naar De Kuip. In zijn eerste twee seizoenen bewees de spits zijn waarde voor de Rotterdammers, maar afgelopen seizoen moest Makaay genoegen nemen met een plek op het tweede plan. Coach Mario Been zag in hem geen vaste waarde meer, waardoor zijn indrukwekkende loopbaan als een nachtkaars dreigde uit te gaan.

Makaay beleefde immers een van zijn minst productieve seizoenen, met slechts 10 goals in 27 optredens. Alleen in zijn debuutjaar met Vitesse kwam hij met twee doelpunten in elf duels minder tot scoren. Doelpunten waren immers zijn handelsmerk. In 2003 kreeg de scoremachine met 39 treffers in 56 wedstrijden bij Deportivo La Coruña als Europees topschutter de Gouden Schoen. In Duitsland, tijdens zijn passage van 2003 tot 2007 bij Bayern München, verdiende Makaay met zijn spel als sluipmoordenaar de bijnaam das Phantom. Met 318 goals op een totaal van 664 officiële duels kan hij bogen op een fraai gemiddelde.

“Ik sta hier honderd procent achter”, verklaarde Makaay – die jeugdtrainer wordt bij Feyenoord – op een persconferentie. “Na het bekerduel tegen FC Twente kreeg ik voor het eerst het gevoel dat het misschien beter was om te stoppen. Ik doe alles in mijn leven op het gevoel. Daarom nam ik ook deze drastische beslissing. Ik stop maar één keer. Uiteraard voerde ik met de trainer wel eens een flinke discussie, maar het wederzijdse respect bleef altijd. Nog speelminuten krijgen zou mijn afscheid wat extra glans kunnen geven.”

Willem II stelde met Theo de Jong (62) als trainer een tussenpaus aan. Hij fungeerde in China als assistent van Arie Haan bij Tianjin Teda, een job die hij nadien weer opneemt. Christophe Grégoire had tegenslag, want samen met Boy Deul, Jens Janse en Danny Schenkel werd hij uit de selectie gezet. Aanvaller Sergio Zijler vertrekt transfervrij.

Verdict: FC Twente kroonde zich tot kampioen, Ajax werd tweede en brak een record door zes jaar na elkaar geen titel te halen. De Amsterdammers gaan naar de CL-voorrondes, PSV speelt de vierde en laatste kwalificatieronde van de Europa League, AZ de derde voorronde. De winnaar van Heracles-Roda JC en die van Utrecht-Groningen maken onder elkaar uit wie de tweede voorronde van de Europa League haalt. Sparta en Willem II moeten via de play-offs promotie/degradatieduels afwerken, RKC Waalwijk degradeert rechtstreeks.

PSV bereikte overeenstemming met Atiba Hutchinson (27), een Canadese middenvelder die transfervrij wordt overgenomen van FC Kopenhagen en tekende voor drie seizoenen. Trainer Fred Rutten sprak tevergeefs zijn Londense contacten aan om tot een eventuele samenwerking te komen met Chelsea.

FC Oss is dan weer de eerste degradant in de geschiedenis van de Jupiler League, de Nederlandse tweede klasse. Daarmee komt een einde aan negentien jaar betaald voetbal.

Darije Kalezic is ook volgend seizoen nog trainer van promovendus De Graafschap.

De Ghanese aanvaller Matthew Amoah (29) bereikte met NAC een akkoord voor de komende drie seizoenen. Ook doelman Jim van Fessem (34) blijft tot 2012.

Na bijna zestien seizoenen profvoetbal nam Jeroen Heubach, een 35-jarige linkerverdediger die door FC Twente werd verhuurd aan NEC, afscheid. Patrick Pothuizen brak een record, met de 84e gele kaart in zijn loopbaan.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content