KV Oostende speelt straks de finale van play-off 2, maar bereidt nu al de (nabije) toekomst voor. Luc Devroe, sportief directeur, geeft een stand van zaken.

Albertparkstadion, op een dinsdagvoormiddag. De sfeer is ontspannen, ziet ook Luc Devroe, die aan de zijde van Franck Berrier – aan de schouder geopereerd – mee geniet. Het is ooit anders geweest, weet de sportief directeur, tussen 1990 en 2001 achtereenvolgens speler en manager bij de kustploeg. “Er was hier elk jaar wel iets.” Derde en tweede klasse, kampioen onder Raoul Peeters, bijna Europees voetbal, degradatie, promotie met Dennis van Wijk, korte passage van Jean-Marie Pfaff, weer degradatie, opnieuw in derde klasse. KV Oostende, jojoploeg van de kust.

Maar nu, na de komst van Marc Coucke, is de basis steviger en heeft de stad zich met zijn voetbal verzoend. Devroe: “Oostende had een oud supporterspubliek, nu zie je veel meer jonge mensen – ook meisjes – die meegaan in het succesverhaal.” Negende plaats in de reguliere competitie, finale van play-off 2, nu al meer abonnementen dan dit seizoen verkocht, uitstekende samenwerking met de stad. Want: ten laatste tegen 2017 voetbalt KV Oostende in een nieuw stadion, kostprijs 8,3 miljoen euro, gefinancierd door de Vlaamse gemeenschap (630.500 euro), de stad (70 procent) en de club (30 procent).

“Het is geven en nemen, maar vooral spréken met elkaar. Als je voortdurend tegen de schenen stampt, dan bereik je niets. De accommodatie op ons oefencomplex was ondermaats – ik heb zélf nog in die kleedkamers gezeten (lacht) -, ook daar wordt nu aan gewerkt. Maar spelers willen in de eerste plaats een goed veld om op te trainen.” (zie kader)

Te weinig tegen top zes

Een seizoen met twee snelheden, evalueert de sportief directeur. Samengevat: voor en na 23 augustus 2013, toen Marc Coucke meerderheidsaandeelhouder/voorzitter van de raad van bestuur werd en meteen Franck Berrier, Jordan Lukaku, Fernando Canesin en Jonathan Wilmet naar de kust haalde. “Ze hebben geleidelijk hun plaats in de ploeg gevonden. Ik heb altijd gehoord dat Franck een individualist was, in Oostende hebben we een andere Berrier gezien: een echte ploegspeler. Eigenlijk is ons seizoen pas begonnen op de twaalfde speeldag, toen we met 0-2 in Lierse wonnen.”

Een keerpunt na de 6 op 33, een week nadat Frederik Vanderbiest na de kansloze 0-3 tegen KV Mechelen zelfs de handdoek wilde werpen. “Iederéén zat diep. Fred zei: ‘Luc, ik stop, ik zie het niet meer zitten.’ Hij liet zijn emoties spreken. Fred had van alles voorbereid, maar na een halfuur stond het 0-3. En ik ken hem al lang genoeg om te beseffen hoe hard dat aankwam, ook omdat KV Oostende tot op dat moment voor hem een succesverhaal was. Er zullen nog moeilijke momenten komen en in zulke gevallen heb je mensen nodig die het toch allemaal al een beetje meegemaakt hebben.”

Wat er straks ook gebeurt, voor Devroe is het seizoen nu al meer dan geslaagd. “Na de winst tegen Waasland-Beveren, eind januari, kwamen we niet meer in de problemen, alleen hebben we te weinig punten tegen ploegen uit de top zes gepakt. Twee keer gelijk tegen Zulte Waregem, thuis gewonnen van Genk, voor de rest alles verloren. Op dat vlak moeten we volgend seizoen beter doen.”

Komen en gaan

Om “de volgende stap” te kunnen zetten zat de sportief directeur de voorbije maanden aan tafel om contracten open te breken en te verlengen. Jérémy Dumesnil, Denis Dessaer, Jimmy Hempte, Tom Van Imschoot, Michiel Jonckheere en Jonathan Wilmet hebben nog een overeenkomst tot eind volgend seizoen, Niels De Schutter, Nils Pierre, Franck Berrier en Niels Coussement blijven minstens tot juni 2016 aan de kust.

Baptiste Schmisser, Frédéric Brillant, Xavier Luissint, Didier Ovono, Andile Jali en Sébastien Siani doen daar zelfs nog een jaar bij. “Voor mij is Siani de man van het seizoen, met dank aan de trainer. In zijn vorige clubs werd hij in de spits uitgespeeld, Fred vond dat hij op het middenveld beter zou renderen.”

Nyasha Mushekwi (Mamelodi Sundowns) en Fede Vico (Anderlecht) kunnen eventueel een extra seizoen gehuurd worden. “Op Vico hebben we een optie, maar de speler moet met zijn volle goesting willen blijven. Negentien jaar, Spaans jeugdinternational, met veel verwachtingen naar België gekomen en na dit seizoen nog een contract voor vier jaar. Ik kan me voorstellen dat hij liever aan een Spaanse club uitgeleend wil worden.”

Fernando Canesin blijft wel aan de kust, voor vier bijkomende seizoenen zelfs. Definitief van Anderlecht overgenomen, al blijft paars-wit voor de helft eigenaar van de 22-jarige Braziliaan. “Een speler die nog een groeimarge heeft. In topmatchen had hij het moeilijk, maar in de voor ons belangrijke wedstrijden – Lierse, Cercle… – was hij heel bepalend. In een vertrouwde omgeving, waar hij op handen gedragen wordt en na drie mindere wedstrijden niet naar de bank moet, kan hij zich verder ontwikkelen. We hebben met Anderlecht ook een akkoord over een definitieve overgang van Jordan Lukaku, die heeft aangegeven dat hij hier wil blijven. Hopelijk geraken we er snel uit.”

De kustploeg verloor Laurent Depoitre (“Spijtig”) aan AA Gent, maar haalde met Bjorn Ruytinx (33), Elimane Coulibaly (34) en Carl Hoefkens (35) metier binnen. “Een keuze voor zekerheid. Het voetbalcliché wil dat het tweede jaar in eerste klasse het moeilijkste is, dus moeten we in de eerste plaats aan de korte termijn denken. We beseffen dat we voor die spelers geen geld meer zullen krijgen, maar we focussen nu vooral op volgend seizoen.

“Toen ik Hoefkens naar Club Brugge haalde, was er ook veel twijfel en hoongelach, maar hij groeide uit tot een voortrekker en werd kapitein. Ik weet wat KVO aan Carl zal hebben en ben overtuigd van zijn toegevoegde waarde. Hij kan de ploeg zeker in de breedte diensten bewijzen, al was het maar om Brillant en Schmisser wakker te houden. Op en top prof, ervaring, een speler op wie je altijd kan rekenen. In het begin van het seizoen amper gespeeld bij Lierse, maar toen het behoud verzekerd moest worden, stond hij wel altijd in de basis. Arjan Swinkels heeft in een interview toegegeven dat ze met Hoefkens veel meer punten pakten.”

Vijf naar acht miljoen

Vorige week plukte de kustploeg de 19-jarige doelman Jean Chopin weg uit Lens (twee seizoenen), Luc Devroe hoopt straks ook nog twee aanvallers te strikken. Tim Matthys opteerde voor YR KV Mechelen, Tony Watt blijft een andere interessante optie. “We hebben, net als andere clubs, al met Watt gesproken, maar Celtic kijkt momenteel de kat uit de boom. Matthys wilden we er graag bij: ervaring, kent de Belgische competitie en is net als Wilmet polyvalent. Het is de bedoeling dat we op 16 juni met de voltallige groep – 21 spelers en 3 doelmannen – aan de voorbereiding beginnen, al kan er eind augustus nog altijd een opportuniteit zijn.”

Door het extra televisiegeld dat aan de negende plaats vasthangt én de gestegen sponsorinkomsten, wordt het budget van vijf naar acht miljoen opgetrokken. De fundamenten voor een langer verblijf in eerste klasse zijn gelegd. “Marc heeft onmiddellijk beseft dat hij dit niet alleen kon, want er zijn genoeg voorbeelden van clubs waar het geld buitengevlogen is. Patrick Orlans, ikzelf, Brunhilde Verhenne voor de events, het secretariaat, de ticketverkoop… Je voelt dat er hier weer iets leeft. Met een kwalitatief sterkere kern hopen we voor het eerst in de geschiedenis van de club drie jaar na mekaar in eerste te spelen.”

DOOR CHRIS TETAERT – BEELDEN BELGAIMAGE

“Na de 0-3 tegen KV Mechelen zat iederéén diep. Fred zei: ‘Luc, ik stop, ik zie het niet meer zitten.’ Hij liet zijn emoties spreken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content