De profliga onderhandelt verder over de competitiehervorming. Een eerste scenario om de degradatie en promotie te regelen, ligt klaar.

Al bij al verliep de vergadering over de competitiehervorming in eerste klasse relatief rustig afgelopen vrijdag. Ter herinnering: voor het tweede jaar op rij maken play-offs straks uit wie kampioen wordt. De meerderheid van de 16 eersteklassers vindt dat maar niks en stemde op 10 december 2010 voor een terugkeer naar 18 volgend seizoen. Alleen RC Genk, Club Brugge, Anderlecht en AA Gent pleitten voor het behoud van 16. Vooral Anderlecht houdt het been stijf.

Vrijdag herhaalden de elf clubs – Standard blijft neutraal – nog eens hun wens om naar 18 terug te keren, omdat ze na één proefjaar evalueerden dat ze sportief noch economisch waren gebaat bij de afslanking met play-offs. STVV-voorzitter Roland Duchâtelet rekende het in een uitvoerige nota uit aan de hand van het voorbeeld van Portugal. Daar reduceerden ze in 2006 de eerste klasse van 18 tot 16, waarna de meeste clubs te kampen kregen met een soms drastische terugval van het aantal toeschouwers. Omgekeerd constateerde Duchâtelet een stijging van het aantal toeschouwers in Italië, toen de competitie daar werd uitgebreid van 18 naar 20. Volgens de nota was vorig seizoen in onze eerste klasse de variabele kost van de matchen in play-off 2 (stewards, premies, verlichting, …) groter dan de opbrengst.

Toch bleek er vrijdag ruimte voor een compromis, waarbij sommige ploegen zich iets soepeler willen opstellen. Het is ook niet zo verwonderlijk dat ploegen die een nauwere samenwerking hebben met Anderlecht (bijvoorbeeld Cercle Brugge, dat van de Brusselaars spelers leent) wat meer geneigd zijn om in te binden.

Voorzitter Ivan De Witte wil nu werken aan een compromis. Minder dan play-offs zal geld het glijmiddel zijn om zo’n compromis af te dwingen en het blok te breken. Veel geld. Minimaal 250.000 euro per club, eist Roger Lambrecht. Standard liet al weten dat het niet van plan is om bij te dragen. Het rekent zich niet tot de G4.

De play-offs trokken vorig seizoen de verhouding qua opbrengsten uit het tv-contract wat schever dan het jaar voordien. Toen was de verhouding tussen wat het nummer één uit de tv-rechten haalde en het nummer 16 drie op een. Vorig seizoen was dat vier op een. Als dat in hun richting kan worden gecompenseerd, zijn sommige kleintjes bereid van kamp te veranderen en kan er opnieuw worden gestemd. Maar 250.000 euro maal tien ploegen die niet aan play-off 1 deelnemen, dat is een smak geld. Zeker als Standard nu al aangeeft dat het niet wil betalen. En, nog belangrijker, zeker als het niet duidelijk is hoeveel de te verdelen pot bedraagt. Het huidige tv-contract loopt immers in juni af en wordt dezer dagen onderhandeld.

Op 12 februari moet een voorstel worden ingediend bij de Nationale Studiecommissie over hoe de competitie er moet uitzien. Wordt op 28 januari niet gestemd over een nieuw compromis of is er geen tweederdemeerderheid, dan gaat het voorstel van 18 naar die studiecommissie. De teksten daarover zijn klaar en werden vrijdag voorgelegd.

Hoe kom je tot 18? Daarover zijn de eerste gesprekken met tweede aangeknoopt. Het voorstel van eerste klasse is: de kampioen uit tweede promoveert rechtstreeks. Daarnaast komt er een eindronde waaraan deelnemen: drie ploegen uit tweede klasse (de winnaars van de periodetitels) + de laatste twee uit eerste klasse, die geen rechtstreekse daler zou kennen. Die vijf strijden voor drie tickets in eerste klasse.

DOOR PETER T’KINT

Minder dan play-offs zal geld het glijmiddel zijn om een compromis af te dwingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content