Vier maanden na de uitschakeling voor het EK gaat de nationale ploeg woensdagavond tegen Frankrijk op zoek naar nieuwe grenzen. Met een prestigieuze oefenwedstrijd wordt dan begonnen met de definitieve voorbereiding op de WK-campagne. Verontschuldigingen zullen vanaf nu niet meer tellen. De manier waarop de op weg naar Portugal struikelende Rode Duivels met lof werden overgoten, is al even opmerkelijk als de wijze waarop de aimabele Aimé Anthuenis uit de vuurlijn van de kritiek bleef. Veel had te maken met de verjonging en de verfrissing die de bondscoach in zijn ambtsperiode had doorgevoerd. Ook afgelopen vrijdag, toen Anthuenis zijn selectie voor de wedstrijd tegen Frankrijk bekendmaakte, benadrukte hij nog eens bewezen te hebben dat hij durft te veranderen. Dat is mooi, maar je mag die vernieuwing niet als excuus blijven gebruiken. Vanaf nu moet er gepresteerd worden.

De krachtmeting tegen Frankrijk zal woensdagavond een indicatie geven over de echte waarde van de ploeg. De Fransen koppelen techniek aan een hoge snelheid van uitvoering, ze voetballen in één tijd en zoeken constant de diepte. Wie dan de durf heeft aanvallend te spelen, wordt genadeloos afgestraft. Enige voorzichtigheid zal Aimé Anthuenis dan ook zeker inbouwen. Zijn ploeg mag dan hertimmerd zijn, de Rode Duivels blijven op hun best als ze als collectief blok optreden, het initiatief aan de tegenstander laten om dan via gedisciplineerd en gegroepeerd voetbal uit te breken. Een heel ander voetbal zal er in ieder geval worden gevraagd als in de aanloop naar Duitsland de sleutelwedstrijden tegen Bosnië, Litouwen en Servië-Montenegro geprogrammeerd staan.

Afgezien van de verrassende keuze voor de beperkte schoffelaar Roberto Bisconti telt de selectie van de nationale ploeg geen verrassingen. De oproeping van Luigi Pieroni is logisch en toont nog maar eens dat er qua rekrutering een en ander mank loopt bij vele clubs. In het begin van het seizoen bestonden er bij Moeskroen veel twijfels of deze bij Club Luik voetballende prijsschutter wel aangetrokken moest worden, al willen ze daar op Le Canonnier liever niet meer aan herinnerd worden.

Pieroni zal de bestaande patronen nauwelijks doorbreken en geldt op dit moment hooguit als een aanvulling van de ploeg. Terecht wil Aimé Anthuenis verder borduren op het huidige concept. Achteraan is Timmy Simons de ideale secondant voor de meer regelmatige maar soms nog altijd flippende Daniel Van Buyten, al zou het best eens interessant zijn om te zien hoe iemand als Vincent Kompany naast Simons opereert. Rechts achteraan liggen Eric Deflandre en Olivier De Cock met elkaar in balans, terwijl Olivier Deschacht de linksachter van de toekomst is. In het middenveld brengt Philippe Clement wel niet zoveel verfijning maar heel veel robuustheid. Het is opvallend dat de ploeg veel steviger oogt sinds Clement voor de eerste keer door Anthuenis werd opgesteld. Mbo Mpenza is normaal een certitude op rechts, Peter Van der Heyden kan wellicht op links in plaats van de geblesseerde Bart Goor bewijzen dat hij meer middenvelder is dan flankverdediger. Thomas Buffel kan als hangende spits worden uitgespeeld, net voor Walter Baseggio. Wesley Sonck is de diepste spits en, afhankelijk ven de veldbezetting, kan ook nog Emile Mpenza worden ingepast.

Dat is een sterk geheel, overgoten met veel techniek en creativiteit, een ploeg die na de test tegen Frankrijk in Duitsland (31 maart), thuis tegen Turkije (28 april) en in Nederland (29 mei) de automatismen verder kan perfectioneren. Het is de verdienste van Aimé Anthuenis dat hij dit voorbereidingsprogramma heeft kunnen afdwingen. Maar het verhoogt de druk om het WK te halen. Daarmee moet niet alleen de bondscoach, maar vooral zijn ploeg kunnen omgaan.

In dit nummer blikken we via indringende interviews vooruit op de komende interland. Zo willen we ons van de kranten blijven onderscheiden. Vanaf volgende week gaan we daarin nog een stap verder. Dan brengen we (op dinsdag 24 februari) een extra nummer uit over de start van het nieuwe wielerseizoen, een 132 pagina’s dikke gids voor de komende maanden. Een magazine met veel technische informatie, prachtige kleurenfoto’s, sterke reportages en openhartige gesprekken. Echt niet te missen.

door Jacques Sys

De verjonging mag geen excuus blijven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content