Op zoek naar stabiliteit

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De voorbije jaren blonk STVV niet uit in standvastigheid en dat is deze zomer niet anders. Met bijna dertig in- en uitgaande transfers en een gedwongen herinrichting van de technische staf lijkt Stayen op een werf waarvan de bouwheer de datum van oplevering telkens uitstelt. De nieuwe trainer Márquez gebruikte de voorbereiding als een testcase om tal van spelers en tactische stramienen uit te proberen, en moet hopen dat zijn voetbalfilosofie -verzorgd voetbal, balbezit, hoge pressing – niet te hoog gegrepen is voor zijn elftal.

VERDEDIGING

Wie dit seizoen in doel wil staan bij STVV zal voorbij Pirard moeten. De Luikenaar heeft er een uitstekend seizoen opzitten. Met Dussaut, Teixeira, Kotysch en Antunes liggen ook de vier mannen vast die Sint-Truiden dit seizoen aan clean sheets moeten helpen. Buiten de kandidaten voor play-off 1, zijn er maar weinig ploegen die straks kunnen uitpakken met een verdediging van dat kaliber. Zolang er geen back-up is voor Antunes, al een paar maanden out met een spierscheur, krijgt rechtsachter Kitsiou zijn kans op links. Met dat gegeven in het achterhoofd is het vreemd dat de clubleiding overwoog de polyvalente Djené, die op elke positie achteraan kan spelen, naar Spanje te laten vertrekken. De sportieve cel gaat dus best op zoek naar een of twee ervaren verdedigers die de concurrentie kunnen aanscherpen. Of krijgen jonkies Matarrese, De Norre en Vandersmissen speelkansen?

MIDDENVELD

Márquez piekerde zich suf naar de ideale formule – hij liet zijn ploeg zelfs opdraven in een ongewone 4-2-2-2 – en dat had vooral gevolgen voor de bezetting op het middenveld. Met zijn ervaring en kwaliteiten als breker is De Petter een van de eerste namen op het tactische bord. In geval van nood kan Charisis invallen op die positie. De Sart speelde bijna alles in de voorbereiding en maakte indruk met zijn cool aan de bal, maar wellicht wordt hij in de pikorde nog voorbijgestoken door een of twee spelers. Een daarvan is Abrahams. De kleine Zuid-Afrikaan kan als offensieve middenvelder overal spelen en moet de rol van de infiltrerende Gerkens overnemen. Bij vlagen toonde Botaka dat hij een aanwinst kan zijn, maar hij heeft nog te veel dode momenten tijdens een match. Binnenskamers zal Márquez nog aandringen op het aantrekken van een creatieve speler die met zijn creativiteit en zin voor improvisatie een tegenstander op het verkeerde been kan zetten.

AANVAL

De Truiense aanval is het exclusieve domein van de donkere jongens. Als de logica gerespecteerd wordt dan staan krachtpatser Gueye en de vinnige Vetokele de komende weken aan de aftrap. Met hun snelheid, kracht en balvastheid kunnen ze elke Belgische verdediging in de problemen brengen. Bij vlagen toonde flitsenvoetballer Botakadat hij een aanwinst kan zijn, maar hij heeft tijdens een match nog te veel dode momenten. Tot voor kort werd geen rekening gehouden met Boli. De 23-jarige Fransman deed het echter voortreffelijk in de voorbereiding en zou wel eens opgemerkte comeback kunnen maken in de basis. Voor Swers en Janssens, beiden intussen uitgeleend, was er geen plaats meer.

CONCLUSIE

Ondanks het verlies van Belgische sterkhouders Peeters, Gerkens en Mechele en vooral trainer Leko mikt STVV resoluut op play-off 1. Blufpoker of gezonde ambitie? De laborieuze voorbereiding en de kwaliteitsinjectie bij subtoppers als KV Mechelen, Genk en Zulte Waregem doen eerder het eerste vermoeden. Sint-Truiden heeft geen onaardig elftal, en met Teixeira en Gueye heeft het naar Belgische normen zelfs aardige voetballers gehaald, maar de kwaliteit is niet van dien aard dat het hoger mag mikken dan een plaats in de linkerkolom. De loodzware competitiestart – na Gent op speeldag een speelt het tegen Zulte Waregem, Standard en Anderlecht – zal wellicht al een invloed hebben op de rest van het seizoen.

ALAIN ELIASY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content