Opgeslokt (en weer uitgespuwd)

© BELGAIMAGE - BRUNO FAHY

In de lagere regionen van het voetbal bots je soms op verrassende verhalen. Deze week: KFC Strombeek ‘verloor’ in 2002 zijn stamnummer aan FC Brussels en likt vijftien jaar na datum nog steeds zijn wonden.

Anderhalve week geleden, op zondag 30 april, mocht het traditierijke Edmond Machtensstadion in Molenbeek zich nog eens opmaken voor een titelfeestje. RWDM, sinds 2015 herbegonnen onder het stamnummer van Standaard Wetteren, kroonde zich tot kampioen in derde amateurklasse A. De laatste keer dat er in het Edmond Machtensstadion gevierd kon worden, dateert van 2004, toen FC Brussels de titel pakte in tweede klasse en zo promoveerde naar de hoogste afdeling. Daar zou FC Brussels vier jaar overleven, tot het in 2008 weer degradeerde en in 2014 uiteindelijk opgedoekt werd.

FC Brussels was in feite de commerciële naam van FC Molenbeek Brussels Strombeek, het ambitieuze project van Johan Vermeersch, ex-speler van RWDM en bouwondernemer uit Ternat, die jarenlang in het bestuur van RWDM had gezeteld en bij het faillissement in 2002 zijn kans schoon zag om de fakkel over te nemen. Toen in de loop van het seizoen 2001/02 duidelijk werd dat RWDM geen licentie zou krijgen voor eerste klasse wegens aanhoudende financiële problemen – een schuldenput van zes miljoen euro en spelers die niet betaald werden -, zag Vermeersch in KFC Strombeek de ideale hefboom om zijn ambitieuze plannen voor het Brusselse voetbal (één grote club die 33 kleinere Brusselse clubs zou verzamelen) te ontvouwen.

KFC Strombeek was een bescheiden club uit de hoofdstedelijke rand die op korte tijd van bevordering naar tweede klasse was opgeklommen, maar daar op haar plafond stootte. De accommodatie in De Singel te Strombeek-Bever liet niet toe om nog verder te groeien en financieel had de club het lastig om in tweede nationale de touwtjes aan elkaar te knopen.

De bom barst

Enter Johan Vermeersch. Met voorzitter Emiel De Schouwer en secretaris Frans Hauwaerts sloot hij een deal: KFC Strombeek mocht in het Edmond Machtensstadion gaan spelen, de clubnaam zou behouden blijven en in ruil kreeg hij het stamnummer ter beschikking waardoor er toch nationaal voetbal in Molenbeek te zien zou zijn. Na een overgangsjaar zou dan een evaluatie volgen om zowel organigram als spelerskern te herschikken. Zo lang duurde het niet: al midden het seizoen 2002/03 barstte de bom. Trainer Dany Ost werd nog voor de winterstop de laan uitgestuurd en vervangen door Harm van Veldhoven, sportief directeur Patrick De Koster stapte zelf op. De Koster lag mee aan de basis van de opgang van KFC Strombeek, maar moest in het nieuwe FC Brussels snel ondervinden dat Vermeersch de transferpolitiek daar bepaalde en hield de eer aan zichzelf. Nu, een slechte carrièrezet bleek dat niet: De Koster ging aan de slag als spelersmakelaar en legde onder meer een hoogblond talentje uit Drongen onder contract. Datzelfde jongetje werd in 2015 voor ruim zeventig miljoen euro getransfereerd naar Manchester City. Zijn naam: Kevin De Bruyne.

De Strombeekse voetbalsupporter verging het minder voorspoedig tijdens die turbulente overnameperiode. Plots verloor hij zijn club, bijna niemand verhuisde mee naar Molenbeek. Jeugdspelers haakten af, supporters bleven thuis. Ook al stond de naam Strombeek mee in de officiële clubnaam FC Molenbeek Brussels Strombeek, het was hun club niet meer. ‘Vooral het feit dat het van de ene dag op de andere gebeurde, zonder enige inspraak of uitleg, stak bij veel mensen. Wij stonden daar schoon met ons abonnement voor het volgende seizoen, maar ineens moesten we de bus naar Molenbeek nemen om onze ploeg aan het werk te zien’, legt Strombekenaar Axel Meuleman uit.

Meuleman is nu de trotse voorzitter van de nieuwe supportersclub De Singelboys 1853 van het herboren KFC Strombeek, dat sinds 2009 weer zijn eigen koers vaart en opnieuw aan het vertrouwde terrein De Singel voetbalt. ‘Ik herinner me nog goed hoe Johan Vermeersch hier in 2002 op een vergadering kwam verkondigen dat het gedaan moest zijn met onder de kerktoren te leven en dat de ambitie was om met het nieuwe project Europees voetbal te spelen. Om eerlijk te zijn: ik had daar van meet af aan geen goed gevoel bij.

‘Bijna niemand uit Strombeek had een band met FC Brussels’, gaat Meuleman verder. ‘Daar zat ook de locatie voor veel tussen. Wij gingen altijd te voet of met de fiets naar onze ploeg kijken, die toch ook geen onaardig niveau haalde in tweede klasse. Dat gebeurde in onze achtertuin, we konden rustig een pintje drinken. Met de verhuis naar het Edmond Machtensstadion verdween die charme.’

Kalulika

‘Het was een donderslag bij heldere hemel’, herinnert ook de 82-jarige Felicien Vanderheyden zich de turbulente overname. Hij is een van de weinige mensen van het oude KFC Strombeek die ook nu nog in het bestuur zetelt, maar kan een en ander relativeren: ‘Laat het ons erop houden dat sommige mensen iets te ambitieus werden, terwijl tweede nationale eigenlijk al te hoog gegrepen was voor een klein dorp als Strombeek. Ik ben zelf niet meegegaan en heb samen met een paar andere sympathisanten een akkoord gevonden met het naburige FC Borgt om onder hun stamnummer in provinciale verder te gaan als KFC Eendracht Borgt-Strombeek. Het was vooral zaak om onze eigen jeugd toch onderdak te kunnen bieden en Borgt had wel een eerste ploeg, maar geen jeugd. Die fusie heeft echter nooit helemaal geklikt en zo zijn we in 2009 uiteindelijk weer op eigen benen gaan staan. We zijn nu een modale eersteprovincialer en dat is goed zo. Ik hoop dat de supporters en kleine sponsors snel weer hun weg naar De Singel vinden, maar je voelt dat er toch iets gebroken is sinds dat hele FC Brusselsverhaal.’

Van de gedeelde historie met FC Brussels valt er in Strombeek anno 2017 nog weinig te merken, tenzij hier en daar een anekdote aan de toog en één bekende naam in de eerste ploeg: die van Dieudonné Kalulika. Een voormalig Congolees international, in het seizoen 2006/07 nog actief bij FC Brussels. Ook die laatste link zal binnenkort verdwijnen, want de inmiddels 35-jarige topschutter van de ploeg verkast na dit seizoen naar reeksgenoot RSD Jette.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS – FOTO BELGAIMAGE – BRUNO FAHY

‘Johan Vermeersch kwam hier verkondigen dat het gedaan moest zijn met onder de kerktoren te leven.’ – Axel Meuleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content