De oorzaak van de breuk tussen Ahmed Mido Hossam en Ajax is terug te vinden in de hoop van een volk. Vanaf het moment dat Mido als zestienjarige debuteert in het eerste team van Zamalek, is hij een idool in Egypte. Als hij na slechts vier duels voor de volksclub uit Caïro besluit in te gaan op de belangstelling uit Europa, is de tiener al lijdend voorwerp van een nationale rel. Op het ministerie waar hij een visum aanvraagt, neemt de ambtenaar zijn paspoort in en laat dat bezorgen op de burelen van Zamalek. Broer Tamer, een ambtenaar met verregaande connecties, regelt echter een nieuw paspoort. Als Mido in de jaren na zijn vertrek zijn landgenoten terugbetaalt met doelpunten voor de nationale ploeg, is een mythe geboren.

Het land verdrinkt in 2001 in zijn eigen waanzin, als de nationale oogappel na zeven maanden in dienst van AA Gent een contract bij Ajax krijgt. Mido kent als linksbuiten een stroeve start en baart pas na de winterstop voor de eerste keer opzien. Niet door zijn spel, maar door zonder toestemming van de clubleiding naar Caïro te reizen, zodra hij merkt dat hij niet in de basis staat tegen Feyenoord. Na terugkomst geeft hij aan niet langer linksbuiten te willen spelen. Nadat zijn concurrenten Zlatan Ibrahimovic en Nikos Machlas falen, staat Mido op met twee doelpunten tegen De Graafschap. De rest van dat seizoen blijven de Nederlandse netten bollen als Mido op rooftocht is. Ajax pakt de landstitel en de Amstel Cup.

Zijn nieuwe status als eerste spits heeft grote gevolgen. Mido meent dat hij bij Ajax onaantastbaar is. In zijn tweede seizoen blijkt dat echter al snel een misvatting. Trainer Ronald Koeman wil zijn ploeg langere periodes in een wedstrijd laten domineren en heeft daarvoor een aanvaller nodig die de bal kan vasthouden en kaatsen. Dat onderdeel van het spel beheerst de jonge Mido nog niet zo goed. Als Koeman hem op 1 september 2002 na 32 minuten wisselt in het uitduel met FC Groningen, knapt er iets bij Mido. Een kleine week later beseft hij dat een reservebeurt tegen FC Zwolle zal volgen en ontploft hij voor de televisiecamera’s van een lokale zender. Mido zegt “voor honderd procent zeker” te zullen vertrekken in de winterstop. Koeman, die van geen enkele speler groepsondermijnend gedrag accepteert, stuurt de Egyptenaar direct naar Jong Ajax. Pas nadat de jonge spits zijn excuses maakt, keert hij terug in de A-selectie.

De bijrol vreet niettemin flink aan zijn ego. In Egypte verschijnen verhalen dat hij niet goed genoeg meer is voor Ajax. Miljoenen voetballiefhebbers in het land twijfelen aan hun held. In plaats van keihard te werken aan zijn tekortkomingen, kijkt hij echter vooral naar zijn imponerende statistieken en concludeert dat hem weinig te verwijten valt. De discipline verslapt, de lullige akkefietjes stapelen zich op en Koeman grijpt wederom in. Hoewel hij door forse blessureproblemen iedere speler kan gebruiken, smijt hij Mido na de thuiswedstrijd tegen FC Groningen wederom uit de selectie. Een kleine week later haalt de trainer hem voor het Champions Leagueduel met Arsenal tegen beter weten in terug. Twee dagen later blijkt dat er niets mis is met zijn mensenkennis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content