Luik speelt voor de derde keer in vijf jaar de bekerfinale.

Zaterdag omstreeks 22.30 uur is het zover. Dan weten we wie mag pronken met de eerste trofee van dit seizoen: Luik of Charleroi? Een Waals onderonsje, en dat in de hoofdstad van Vlaams-Brabant, Leuven. Niet dat de spelers zich daar veel van zullen aantrekken, beide teams bestaan toch voor tachtig procent uit Amerikanen.

Voor Luik is het de derde bekerfinale in amper vijf jaar tijd. In 2004 wonnen ze de finale, in 2007 verloren ze van de Antwerp Giants, toen ook al in de SportOase in Leuven. “Luik is nog een jonge club,” brengt Giovanni Bozzi in herinnering. Bozzi stond bij de vorige twee finales zelf als trainer langs de kant. Hij werkt nu als technisch directeur bij Luik. “Een finale is daarbij altijd goed om iets aan je naambekendheid te doen. In de huidige omstandigheden mag je het ook als een statement naar de overheidsinstanties beschouwen. Onze zaal, de Country Hall, wordt door een privéfirma beheerd. Om bepaalde fouten uit het verleden recht te zetten, willen ze de huurprijs verhogen. Wat me vooral stoort, is dat het bedrag dat wij moeten betalen bijna zo hoog ligt als wat de acht andere eersteklasseclubs samen voor hun zaal moeten neertellen.”

De oud-bondscoach is nog altijd begaan met het bredere belang. Hij hoopt dan ook in de eerste plaats dat die extra kosten de heropleving van het basketbal in de provincie Luik niet zullen aantasten. “We leverden op dat vlak al drie grote inspanningen”, geeft Bozzi aan. “Er is de professionele club die als locomotief dient. We spelen met ons project Street Basket een belangrijke sociale rol én proberen met onze sport ook ingang te krijgen bij de Luikse scholen.”

Van die initiatieven zijn vooralsnog weinig sporen te bespeuren in de A-kern, met zeven Amerikanen en slechts twee Belgen. Ook al kan de club bogen op een uitstekende jeugdopleiding. Het vijfjarige contract van Pierre-Antoine Gillet (17) moet een signaal vormen. “Hij moet de andere jongeren tonen dat de stap mogelijk is”, weet Bozzi. “Gillet zal volgend seizoen zeker speelgelegenheid krijgen, wie ook de trainer is. Ik ben tegen de regel die ze willen invoeren om verplicht vijf Belgen op het wedstrijdblad te zetten. Anderzijds ben ik er wel voor dat de clubs verplicht worden een bepaald percentage van hun budget aan jeugdopleiding te besteden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content