In aanloop naar de Ronde van Frankrijk, die over goed twee weken in Utrecht start, ligt vanaf donderdag 18 juni de jaarlijkse Tourgids van Sport/Wielermagazine in de winkel. In deze special van 132 pagina’s vormt een uitgebreid dossier het hart. Daarin wordt elke rit op een dubbele pagina grondig besproken, met een analyse van de kanshebbers en het parcours, maar ook met anekdotes uit het rijke Tourverleden.

Maar er is veel meer dan dat. Onder meer een bijzonder rootsverhaal over titelverdediger Vincenzo Nibali waarin zijn ouders honderduit over zijn jeugdjaren vertellen – ook de renner zelf was trouwens aanwezig, thuis in Sicilië. Met veel enthousiasme sprak ook Jesús Hernández over zijn jarenlange ploegmaat en boezemvriend Alberto Contador, met wie de Spanjaard samen naar het (fiscaal gunstige) Zwitserse Lugano verkaste. Van die andere ex-Tourwinnaar, Chris Froome, analyseren we zijn mager gestel. Een proces van vele jaren, want in het verleden was de Brit nog geen fietsend skelet dat de cols op kon vlammen. De meest typische berggeit van de zogenaamde Grote Vier is echter Nairo Quintana. En gezien het Tourparcours met de vele cols en aankomsten bergop misschien wel dé favoriet. Met de Colombiaan hadden we een exclusief gesprek over zijn aspiraties, de liefde voor zijn vaderland en zijn opmerkelijke jeugdjaren.

Heel interessant zijn ook twee dubbelinterviews: met Tim Wellens en Wilco Kelderman, de toptalenten uit de Lage Landen die voor het eerst in de Tour willen schitteren, en met Tony Gallopin en zijn niet onknappe koersende vriendin Marion Rousse, respectievelijk ritwinnaar/geletruidrager en podiummiss in de Tour 2014. Tom Dumoulin, dé grote opponent van Tony Martin, vertelt dan weer over zijn droom om de openingstijdrit in Utrecht te winnen en de eerste Nederlandse gele trui sinds 1989 te veroveren. In de Nederlandse stad lieten we ook Jeroen Wielaert, journalist en grote bezieler van de Grand Départ, spreken over de moeizame weg die Utrecht aflegde om de Tour naar Nederland te krijgen.

Verder nog een analyse van de revival van het Franse wielrennen, een reportage over hotels in de Tour en een eigenzinnige top tien van de lélijkste klimmers uit de Tourgeschiedenis. Als afsluiter vertelt de Italiaanse campionissimo Felice Gimondi in Bergamo over zijn Tourzege van 1965, exact 50 jaar geleden, en zijn rivaliteit/vriendschap met de pas zeventig jaar geworden Eddy Merckx.

Alweer een heel afwisselende Tourgids dus, onmisbaar voor wie zich nu al helemaal wil verdiepen in La Grande Boucle.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content