Opnieuw voluit voor PO1

© BELGAIMAGE

Sneuvelen op amper één puntje van SC Charleroi én de felbegeerde zesde stek, het blijft een feit dat YR KV Mechelen sinds de invoering van de play-offs (in het seizoen 2009/10) een vaste klant werd in de minder aantrekkelijke play-off 2-reeks. Dat Vanlerberghe zou vertrekken, was ingecalculeerd. Voorlopig werd er wel in geslaagd om een andere sterkhouder, centrale middenvelder Rits, te behouden. Dat goaltjesdief Verdier mocht beschikken, had te maken met zijn eigengereidheid, omdat hij niet wilde spelen zoals coach Ferrera opdroeg. Ook Schouterden verdween, wegens te weinig snelheid en dribbels bij balbezit.

Verdediging

Coosemans is onder de lat onomstreden en oogt rustiger. De bijna 25-jarige Gentenaar won vorig seizoen het cleansheetklassement met veertien stuks, voor Boeckx (Anderlecht, 13) en Butelle (Club Brugge, 12). Coosemans wil bevestigen met een stap hogerop als doel. Achter de voormalige jeugdinternational wordt de hiërarchie gevormd door Moris en Swolfs.

Op rechts verdwenen Chen en Paulussen naar de uitgang. Met Rherras werd een oude bekende van Ferrera bij STVV gehaald. De Belgische Marokkaan is stevig in de duels, maar moet nog een fysieke achterstand wegwerken om voor diepgang te zorgen. Van Cleemput mist ervaring en sukkelde in de voorbereiding met botoedeem. Van zodra aanvoerder De Witte terug volledig fit is na zijn buikspieroperatie bestaat de kans dat er wordt uitgepakt met Cocalic-De Witte-Vitas. De Witte is een strijderstype, die graag het vuur aanwakkert. Zijn gestalte op stilstaande fasen is een troef. Ook Vitas is kopbalsterk en gevaarlijk met zijn traptechniek bij vrije trappen, maar hij is niet de meest wendbare verdediger. De jonge rechtsvoetige Smolders ondervindt nog moeite met de hogere snelheid van uitvoering. Cocalic is dé leider van de defensie, door zijn sterke positiespel en uitstekende tackles. Cobbaut blijft een sobere linksback, met een groot uithoudingsvermogen en sterk in de 1 tegen 1. Zeker nu Bjelica een vertrek wil forceren.

Middenveld

Matthys staat op rechts garant voor degelijkheid. De routinier kan duels beslissen en doet voorbeeldig zijn werk. Leal is ook rechtsvoetig en zorgt graag voor diepgang, maar brak zijn teen tijdens de voorbereiding. De vinnige Zeroual moet aan zijn fysiek werken om meer speelminuten te kunnen claimen. Centraal moeten de kwaliteiten van Rits (veel scoren, gemakkelijk infiltreren en fungeren als rustbrenger), El Messaoudi (techniek, overzicht, nagenoeg altijd aanspeelbaar) en de linksvoetige Schoofs (supergemotiveerd na een mislukte passage bij AA Gent balvast en terend op zijn traptechniek) voor meerwaarde zorgen. Filipovic (ondanks lengte weinig kopbalduels winnend en traag) en de jonge Jubitana (technisch sterk) vertoeven daardoor in de wachtkamer in die sector. Op links zal Claes zijn statistieken moeten opkrikken en meer vooruit dienen te spelen om Kawaya (heel explosief, durft initiatief te nemen en denkt bijzonder doelgericht) uit de basiself te houden. Hij moet wel nog conditioneel wat achterstand inhalen.

Aanval

Pedersen blijft een klasbak, die het liefst in de rug van een targetman of met een andere aanvaller naast zich aantreedt. Drazic is technisch veel beperkter, maar iemand die graag oorlog maakt. Bandé blijkt minder in de combinatie, maar kan wel voor diepgang zorgen. Als schaduwspits zal Croizet iets moeten doen aan zijn wisselvalligheid, want Kolovos zal rond Nieuwjaar volledig hersteld zijn van zijn kruisbandoperatie. De Griek overtuigde door zijn efficiëntie en werkkracht. Nini kwam weinig in het stuk voor. De pocketvoetballer raakte alvast niet in de gratie van zijn coach.

Conclusie

Dat het drummen wordt voor een play-off 1-plaatsje, dat beseffen ze bij Malinwa. De kern werd alvast beter gestoffeerd om opnieuw tot de laatste speeldag mee te strijden voor een stek bij de eerste zes. Ferrera is iemand die garant staat voor passie en aanvallend voetbal. Hij moet hopen dat zijn groep zijn signaal oppikt en uitvoert.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content