Arminia Bielefeld ontsloeg Ernst Middendorp.

De 49-jarige trainer betaalde de rekening voor de slechte resultaten van de oud-club van Jacky Peeters. De zware 6-1-pandoering tegen Borussia Dortmund werd hem fataal.

Middendorp werd dus het slachtoffer van de sportieve crisis die zijn ploeg momenteel doormaakt. Vooral buitenshuis maakt Arminia Bielefeld weinig klaar. Alleen op de openingsspeeldag, bij VfL Wolfsburg, werd er gewonnen, terwijl bij Karlsruhe een puntje werd gesprokkeld. Daartegenover staan zware opdoffers tegen Werder Bremen (8-1) en Bayer Leverkusen (4-0).

Middendorp was bezig aan zijn derde periode bij Arminia Bielefeld. In maart kon hij de lokroep van zijn oude liefde niet weerstaan, waardoor het Zuid-Afrikaanse Kaizer Chiefs – een club uit Johannesburg – plots zijn coach verloor aan de Bundesliga. Middendorp behoedde de club van degradatie en werd daarvoor beloond met een contractverlenging tot 2009. Eerder was hij ook al van 1988 tot 1990 en van 1994 tot 1998 coach bij die Blauen.

Voor zijn gedwongen plaatsmaken kreeg Middendorp een riante vergoeding van 3,5 miljoen euro, zo berekende Bild-Zeitung. Op 22 december vertrekt hij voor twee weken naar Zuid-Afrika, het land van zijn hart, om daar opnieuw hoofdtrainer te worden. Detlev Dammeier, de coach van het amateurteam, nam vorige week ad interim nog de trainingen en matchvoorbereiding over. De amper 39-jarige coach begon met een 2-0-stuntzege tegen kampioen VfB Stuttgart, amper de tweede overwinning in de laatste twaalf duels. Het leek er zaterdag op dat Volker Finke (ex-Freiburg) daardoor waarschijnlijk nog even in de wachtkamer zou blijven.

Maar de clubleiding verraste met de aanstelling van Michael Frontzeck. De 43-jarige oud-international tekende een overeenkomst tot 2009, met als voorwaarde dat de verbintenis alleen voor in de Bundesliga geldt. Vorig seizoen had de gewezen linksachter nog Alemannia Aachen onder zijn hoede, maar daar nam Frontzeck afscheid na de degradatie. Sportief directeur Rainhard Saftig beklemtoonde dat hij vanaf 4 januari zijn rol als brandweerman moet opnemen en het team zo snel mogelijk uit de bedreigde zone moet loodsen. Een trip naar China, waar een oefenkamp is voorzien, moet zorgen voor het aanzwengelen van de collectieve kracht.

Bayern München mag zich herfstkam- pioen noemen, door een beter doelsaldo dan Werder Bremen. Sinds het ontstaan van de Bundesliga in 1963 werd die 30 van de 44 keer ook kampioen. Vorig jaar was dat Werder, maar won VfB Stuttgart de titel. Bayern rondde de transfer van de Braziliaanse centrale verdediger Breno (18) af. Ze betaalden 14 miljoen euro voor de jeugdinternational, die voor vier en een half jaar tekende en overkomt van Sao Paulo. Oliver Kahn werd na kritiek op Franck Ribéry en Luca Toni uit de selectie gelaten tegen Hertha BSC en kreeg een boete van 25.000 euro.

Borussia Mönchengladbach timmert hard aan de terugkeer naar de Bundesliga. Dankzij 1-3-winst in de topper bij SC Freiburg is het team van Jos Luhukay zeker van de herfsttitel. Vaste titularis Filip Daems verlengde ondertussen zijn contract met drie jaar.

Schalke 04 mag zich voor het eerst meten met de Europese elite in de Cham- pions League. De ploeg van trainer Mirko Slomka plaatste zich voor de achtste finales.

De Franse verdediger Jacques Abardonado verruilt tijdens de winterstop Nice voor FC Nürnberg, waar hij tot 2010 tekende.

Peter Van der Heyden (32) mag weg bij Vfl Wolfsburg. Net als Kamani Hill, Alex, Christopher Lamprecht, CedrickMakiadi en JonathanSantana werd hij door Felix Magath uit de A-kern gezet.

Energie Cottbus behaalde de grootste overwinning uit de clubgeschiedenis door met 5-1 te winnen tegen Hannover 96.

Michael Tarnat, met zijn 38 de oudste speler in de Bundesliga, verlengde zijn contract bij Hannover 96 tot 2009. Daarna wordt hij scout voor zijn ex-club Bayern München.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content