Voor het eerst in haar geschiedenis werd de Uefa afgelopen week verplicht een bijna volledige ronde van de Uefacup en de helft van het programma in de Champions League af te gelasten. Die beslissing werkte natuurlijk wel enorme problemen in de hand voor de kalender, die rekening moet houden met de verplichtingen van spelers en clubs. Samen met de kosten waarvoor de Europese voetbalbond zelf moet opdraaien – er waren al honderden afgevaardigden en scheidsrechters ter plaatse – dient er ook nog een schadeloosstelling betaald te worden betaald aan de clubs die zonder te spelen moesten terugkeren.

Op de dag van de terreuracties in de Verenigde Staten drongen bepaalde clubs ook al aan om hun geplande wedstrijden uit te stellen. Een samenloop van omstandigheden werkte dat in de hand. Toen het allemaal begon en CNN de eerste beelden de wereld instuurde, waren de meeste voetballers bezig met hun namiddagdutje. Het duurde niet lang of ze zaten naar het scherm te kijken. Een paar uur later vertrokken ze met een getraumatiseerde geest naar de wedstrijd, zwaar onder de indruk van de feiten. Dat was allesbehalve bevorderlijk voor de concentratie.

Wij waren vorige week in Nantes voor de wedstrijd tegen PSV. Geen van beide clubs voelde er veel voor om aan de wedstrijd te beginnen. Beide voorzitters, Kleber Bobin en Harry van Raaij, zochten contact met de Zwitserse Uefa-afgevaardigde Bernard Carel. Hij paste de richtlijnen toe en zei dat de wedstrijd moest doorgaan. Tenzij de Franse autoriteiten zouden beslissen een wedstrijdverbod op te leggen. Dat PSV daarna werd afgetroefd, kan enigszins te maken hebben met de gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Maar de Franse spelers hadden dezelfde schrikwekkende beelden gezien en schenen dat als een stimulans te beschouwen. NOS-presentator Tom Egbers zei na afloop dat de Nederlanders emotioneel gevoeliger zijn dan de Fransen.

Het is duidelijk dat de tv-zenders een grote invloed hebben gehad op de houding van vele clubs, die vorige dinsdag liever niet hadden gevoetbald. In Nantes, maar dat zal ook wel overal zo geweest zijn, werden de randactiviteiten van de NOS, TF1 en Canal+ Nederland en Frankrijk volledig afgeschaft of tot een minimum herleid. Vele wedstrijden werden zonder commentaar uitgezonden. Ook sommige radiostations bleven stil. Er was noch tijd, noch plaats. De beelden uit Amerika hadden terecht prioriteit. De zwaar betalende sponsors en televisiezenders waren het best gediend geweest met een volledige afgelasting.

Daarom wellicht dat de Uefa vorige woensdag – nu ook bewust van de enorme schade, menselijk leed en grote ontroering die de gebeurtenissen in de Verenigde Staten hadden veroorzaakt – terecht besloot de rest van het Europese programma op te schorten. Maar dat het daarna PSV, Lazio en AS Roma, Schalke 04 en Borussia Dortmund waren (samen goed voor vier nederlagen en een gelijkspel), die eisten dat alle wedstrijden zouden worden herspeeld, getuigde van groot opportunisme. En dat geldt ook voor Olympiakos Piraeus, dat zwaar protesteerde tegen de beslissing van de Uefa. De ploeg uit Athene moest immers op de eerste speeldag van de Champions League tegen Manchester United. Het Olympisch stadion was uitverkocht. Dat zal misschien niet meer het geval zijn wanneer de wedstrijd nu op 10 oktober doorgaat.

door Mick Michels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content