PSV haalde Jan Vennegoor of Hesselink als vervanger voor Ruud van Nistelrooy.

Jan Vennegoor of Hesselink (22) speelt straks in het roodwit gestreepte shirt van PSV. De landskampioen en bekerwinnaar FC Twente bereikten enkele weken terug overeenstemming over de transfer van de lange aanvaller. De international tekende een vijfjarig contract bij de ploeg van Erik Gerets en kostte naar verluidt ongeveer 400 miljoen frank.

Vennegoor reageerde zeer blij. “Dit is voor mij een grote stap vooruit. Met PSV kan ik in de Champions League spelen. Dat is toch het hoogst bereikbare op clubniveau. Verder word ik ook opnieuw herenigd met mijn maatje Arnold Bruggink.” De boomlange spits speelde vijf seizoenen voor FC Twente, waarin hij in totaal 59 competitiedoelpunten maakte. Vorig seizoen debuteerde hij onder Louis van Gaal ook in het Nederlands elftal, waarvoor hij drie interlands speelde. Zijn grootste succes behaalde Vennegoor begin mei, toen FC Twente de beker veroverde door in de finale te winnen van PSV.

Jan Vennegoor of Hesselink was nochtans niet aan zijn beste seizoen bezig. In vergelijking met de twee voorgaande seizoenen (opgefleurd met 21 en 19 doelpunten), viel het aantal van veertien goals in de afgelopen jaargang ietwat tegen. Maar de grootste vooruitgang boekte hij niet op voetbaltechnisch vlak. De aanvaller, die zijn status van talent ontgroeide, laat zich nu ook in het veld meer gelden. Dat was jarenlang het grootste manco bij de opvolger van John Bosman bij FC Twente. “We werken daar al een tijdje aan. Je zag dat hij zich stilaan begon te roeren. Hij gaat nu ook coachen. Dat is een hele goede zaak”, verklaarde Fred Rutten.

De afscheidnemende trainer van de Tukkers kan de ontwikkeling van Lange Jan nog het best beoordelen. Hij begeleidde hem al vanuit de jeugd en zorgde er voor dat de talentvolle jeugdspeler destijds met de A-selectie van Hans Meyer mocht meetrainen. “Hij heeft me dus min of meer naar de top gebracht”, aldus Vennegoor of Hesselink. Toen Rutten onlangs bekendmaakte dat hij hoofd opleidingen wordt bij PSV was de link snel gelegd. Maar de transfer sleepte lang aan, omdat FC Twente financieel het onderste uit de kan wilde en schermde met belangstelling van Ajax en het Engelse Tottenham.

Vennegoor staat straks voor een grote uitdaging. Hij moet Ruud van Nistelrooy helpen vergeten en PSV naar een nieuwe titel loodsen. Hij weet dat de weg naar de absolute top nog lang is. Waar hij bij FC Twente af en toe op zijn ervaring teerde, eiste een training met Oranje zijn volle aandacht. “Als we een partijtje vier tegen vier deden, was ik na drie minuten total loss.” Het was Louis van Gaal die hem aanraadde een volgende stap te zetten in zijn loopbaan. “Bij het Nederlands elftal ervaarde ik al snel het niveauverschil. Alles is er twee stapjes hoger. Ik moest altijd aanklampen. Het was goed om te zien welke sprong voorwaarts John de Jong maakte bij PSV.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content