Na een recordaantal strafschoppen op het voorbije WK werden in de eerste zes speeldagen van de Jupiler Pro League ook opvallend veel penalty’s gefloten.

29 toegekende elfmeters, waarvan 22 binnen getrapt op 64 wedstrijden, of 1 strafschop om de 2,21 duels/0,45 penalty’s per match. Nooit voorheen lagen die cijfers op een WK hoger dan afgelopen zomer in Rusland. Een record, mede door de VAR die bij elke partij een extra oogje in het zeil hield, werd onder meer als verklaring gegeven. Negen penalty’s werden immers getrapt na een VAR-tussenkomst, inclusief die van Antoine Griezmann in de finale.

Die stijgende trend zette zich ook door in het huidige Jupiler Pro Leagueseizoen. Na een vijfde van de reguliere competitie (48 duels) floten de refs al 22 penalty’s, waarvan er 17 tegen de netten werden geschoten. Of 1 toegekende strafschop om de 2,18 matchen of 0,46 penalty’s per wedstrijd. Dat is – weliswaar na voorlopig dus 6 speeldagen – een flink stuk hoger dan het gemiddelde in de reguliere competitie sinds de invoering van de play-offs: 1 elfmeter om de 3,28 matchen of 0,31 per duel van 2009/10 tot 2017/18. Zelfs de penaltycijfers van het recordseizoen 2012/13 (1 strafschop om de 2,76 wedstrijden, of 0,36 per partij) liggen een pak lager.

Het aandeel van de (gescoorde) elfmeters op het totaal aantal doelpunten in de JPL tot dusver bedraagt 11,41 % (17 op 149 goals). Ook dat ligt beduidend hoger dan het gemiddelde sinds de invoering van de play-offs (8%). Maar wel lager dan op het voorbije WK (22 binnen getrapte penalty’s op 169 goals, 13%).

In vergelijking met de Wereldbeker heeft de VAR weinig bijgedragen tot die voorlopige recordcijfers: 3 strafschoppen (aan Club Brugge, KAA Gent en KRC Genk) werden toegekend na tussenkomst van de VAR, maar 2 aanvankelijk gefloten penalty’s (beiden voor Anderlecht) werden na het bekijken van de beelden omgezet in een directe vrijschop.

Opvallend, tot slot: liefst 13 van de 22 elfmeters in de eerste 6 speeldagen werden toegekend aan slechts 3 ploegen: 5 voor KAA Gent en KRC Genk, 3 voor Club Brugge. Daardoor kregen 6 teams nog geen strafschop, en 5 ploegen slechts 1.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content