Opvallend rustig

© BELGA

Geen trainingsveld, geen stadion, geen kern, en pas half juni in België. Dat Antwerp zijn start niet miste en tot Nieuwjaar meedraaide in de top zes, was een mirakel. Dit jaar is het iets rustiger. Alles verloopt verrassend naar wens.

Verdediging

Een jaar geleden keek heel Antwerp reikhalzend uit naar de terugkeer van Bolat op de Belgische velden. Na tal van omzwervingen was het voor de Belg met Turkse roots het moment om zich nog eens in de kijker te spelen. Hij deed dat zo goed, dat er weer belangstelling is uit Turkije. Belangstelling dus, nog geen bod. In principe moet hij blijven. Nummer twee is Teunckens, in wie ze bij Brugge niet geloofden. Hij wacht op een kans.

Op rechtsachter was het vorig seizoen ook een tijdje zoeken. Verschillende namen én profielen passeerden de revue. Daar werd nu een mouw aan gepast. Opare bewees zijn talent bij Standard, maar kende dan minder geluk met het vervolg van zijn carrière, dat hem van Porto naar Besiktas, over Augsburg en Lens terug leidde naar de ploeg van D’Onofrio. Hij kan eventueel ook op de linkerkant aan de slag, met Buta dan als alternatief voor de rechterflank. Op links is Van Damme ook nog steeds paraat, al zat de transfer van concurrent Juklerod bij het afsluiten in de pijplijn. Die zou vanuit de Noorse naar de Belgische competitie overstappen en dus weinig fysieke problemen mogen hebben. Hij kan op links voor de aanvallende impulsen zorgen. Centraal achterin nog geen nieuwkomers: Batubinsika, Matheus, Arslanagic zijn er nog steeds. Men is wel nog op zoek naar een extra speler, om de keuze nog wat breder te maken.

Middenveld

Geen Corryn meer, noch Siani, die kwam aan de winterstop, om wat ervaring en balvastheid te brengen. DeKameroense international koos nu, met enige vertraging, toch voor wat geldgewin op het Arabische continent. Ook hier komt in de komende weken nog versterking. Bölöni dringt daarop aan, maar de club hanteerde, na de transferlawine van vorig jaar, de stelling dat het wilde voortbouwen op vorig seizoen, aangevuld met een paar kwaliteitsvolle spelers, die het niveau echt opkrikken. Daar is D’Onofrio naar op zoek; zoals steeds zullen die pas later opduiken. De eerste weken moeten de volgende spelers het doen: Yatabaré, Ghandri, Haroun, Hairemans, Jaadi, aangevuld met nieuwkomers op de flank. Bernier komt van bij de beloften van Anderlecht, Rodrigues zag zijn tijdelijke overeenkomst bij Antwerp omgezet in een definitieve en moet nu bevestigen. Een groot verlies op die flank is het vertrek van Limbombe, die na Nieuwjaar de harten van de fans stal, maar in Gent een flink verbeterd contract kon krijgen.

Opvallend rustig

Aanval

Hier nijpt voorlopig nog het schoentje. Ardaíz, Oulare, Nuñez zijn er niet meer. Daarom mag Owusu, vorig seizoen moeilijk gestart, maar daarna met beslissende momenten belangrijk voor het team, voorlopig niet weg. Nieuw in dit departement is Bolingi, die van Standard komt. Hij had een superzomer bij Excel Mouscron op uitleenbasis, maar kon daar geen vervolg aan breien, ook door een blessure die aansleepte. Misschien lukt het in Antwerp wel. Bölöni gebruikte hem al centraal én op de flank.

Conclusie

De zomer is iets rustiger dan vorig jaar, toen er bij gebrek aan oefenveld enorm moest worden geëxperimenteerd met een kern waarin de testers mekaar opvolgden en kwantiteit soms belangrijker was dan kwaliteit. Dat is nu duidelijk anders, ondanks de druk van de coach. Allicht kennen we pas op 1 september de échte waarde van de kern van Antwerp.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content