Het belangrijkste nieuws is wellicht dat Excelsior Moeskroen opnieuw een gezonde club is. Voorzitter PhilippeDufermont, die financieel kennelijk tegen een stootje kan, heeft opnieuw orde op zaken gesteld. Op het sportieve vlak is de nieuwe coach, MarcBrys, een uitgesproken aanhanger van een 3-5-2-opstelling. Maar hij heeft ook duidelijk gezegd dat hij zijn systeem zou aanpassen aan de kern waarover hij beschikt. Vandaar dat hij alvast in eerste instantie wellicht zal opteren voor een 4-4-2, een systeem waarmee de grensploeg meer vertrouwd is.

VERDEDIGING

Onder de lat blijft MarkVolders ook dit seizoen de eerste keuze, met ChristopheMartin als doublure. Centraal achterin moet het duo van vorig seizoen normaal opnieuw het vertrouwen krijgen : de ervaren GeoffrayToyes kan de jonge DaanVanGijseghem opnieuw in goede banen leiden. Maar de Fransman JérémySapina kan voor bijkomende lengte in de ploeg zorgen, terwijl de eveneens stevig uit de kluiten gewassen Spanjaard Berna zowel op de rechterflank als centraal kan spelen. Excelsior is trouwens lang op zoek geweest naar een echte rechtsachter. Voor die positie blijft ook AlexTeklak in aanmerking komen, net als JeanPhilippeCharlet. Hoewel men vaak geneigd is om van hem te zeggen dat hij door de mand valt, keert hij toch keer op keer terug. Op links hoeft David Grondin enkel de concurrentie te vrezen van de jonge RomainHaghedooren. Maar als Brys toch voor drie verdedigers zou opteren, zou Grondin wel eens het kind van de rekening kunnen worden.

MIDDENVELD

De Kroaat DrazenGovic is een echte linkspoot, maar speelt niet op de linkerflank. Hem wordt een centrale box-to-box-rol toebedicht, om maar eens een term te gebruiken die tegenwoordig erg in de mode is. Ook de technisch sterke en met veel inzet spelende ‘ Paco’Sanchez Davolio krijgt wellicht een rol centraal op het middenveld, als hij tenminste zijn spelniveau omhoog kan krikken, want de concurrentie zal spijkerhard zijn. Voor dezelfde positie komen immers ook aanvoerder SteveDugardein, MathieuAssouEkotto (die vorig seizoen te vaak geblesseerd was, maar bij Standard toch een en ander heeft bewezen) en zelfs BastienChantry in aanmerking, aangezien Brys die laatste liever centraal dan op de flank posteert. Voor de rechterflankpositie wordt veel verwacht van de talentrijke jonge Spanjaard CarlesCoto (international bij de min-19-jarigen, wat toch een stevige referentie is), maar ook KarimFellahi zou voor die positie in aanmerking komen. MustaphaOussalah is teruggekeerd naar Le Canonnier om brokken te maken als offensieve linkermiddenvelder, al zou ook Adolph Tohoua na een moeilijk eerste seizoen opnieuw de neus aan het venster kunnen steken.

AANVAL

Marc Brys beschikt over zes spelers voor twee posities. AdnanCustovic is na zijn winning goal tegen Turkije in Bosnië-Herzegovina zowat uitgegroeid tot een nationale held, terwijl DembaBa na zijn lange blessure op het einde van vorig seizoen bewees dat hij voor verdedigers erg moeilijk te bespelen is. BertinTomou is vooral nuttig als hij als pivot rond een snelle spits kan spelen. En snelheid is zeker een troef van zowel MickaëlNiçoise als AliouneKébé, die vooral sterk uit de hoek moet kunnen komen vanop de flank. En ook over het jonge Franse talent AlexisAllart wordt veel goeds verteld.

CONCLUSIE

Als Custovic en/of Ba tegen het einde van de transferperiode niet vertrekken, zou Moeskroen veel ploegen pijn kunnen doen. Een team dat in het aanvallende compartiment zo sterk voor de dag komt, is sowieso gevaarlijk. Zeker omdat de grensploeg ook over een vrij stevig middenveld beschikt. Dat het geraamte van vorig seizoen bewaard bleef, is bovendien positief voor de automatismen.

Door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content