Marcello Lippi werkt aan de vernieuwing.

Giampaolo Pazzini is 24 en spits van Sampdoria. Hij is ook een optie op de toekomst voor de nationale ploeg. Zaterdag scoorde hij tegen Montenegro (bij de 0-2-winst) al meteen bij zijn debuut, nadat hij in de loop van de tweede helft werd ingebracht. Pazzini komt het best tot zijn recht als midvoor, de plaats waar normaal Luca Toni staat. Drie maanden geleden kwijnde hij nog weg bij Fiorentina, maar ondertussen scoorde de aanvaller sinds januari al acht keer.

Pazzini is een van de nieuwe namen waar bondscoach Marcello Lippi mee experimenteert, al had zijn aanwezigheid veel te maken met de onbeschikbaarheid van Toni en Alberto Gilardino. Van het team waarmee Lippi in juli 2006 wereldkampioen werd in Berlijn stonden zaterdag zeven spelers op het veld: Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta, Fabio Grosso, Andrea Pirlo, Daniele De Rossi en Vincenzo Iaquinta.

Bij zijn zoektocht naar vernieuwing passeerde Lippi – die alle kwalificatiewedstrijden won, behalve een gelijkspel in Bulgarije – Antonio Cassano. Het enfant terrible van Bari, waar Italië vanavond thuis speelt tegen Ierland, is de laatste weken goed bezig bij Sampdoria en is in beeld bij Juventus. Lippi kreeg meteen de hele pers over zich, maar gaf geen verdere uitleg. “Wie rekening houdt met de wensen van de pers, komt niet verder dan de achtste finales op een groot toernooi”, was zijn commentaar. Daarmee refereerde hij aan zijn voorganger Roberto Donadoni, die Cassano eerst uit de selectie liet, hem vervolgens onder druk van de publieke opinie toch meenam naar Euro 2008 maar in de achtste finales sneuvelde.

Ook over de Braziliaan Amauri (Juventus), die aanspraak kan maken op de Italiaanse nationaliteit nu zijn vrouw die bezit, zijn de meningen verdeeld. “Meer dan Amauri verdienen Marco Di Vaio en Pazzini een selectie”, merkte Toni vorige week nog op. Eerder opperde de eveneens geblesseerde Gennaro Gattuso dat Amauri geen selectie bij Italië verdient.

Esteban Cambiasso verlengde zijn contract bij Inter tot 2014. De 28-jarige Argentijnse international, een middenvelder, werd in 2004 overgenomen van Real Madrid. Voor volgend seizoen wil de Portugese trainer José Mourinho met een afgeslankte kern werken, waarin meer eigen jongeren opgenomen zijn.

Giancarlo Camolese (48) is de nieuwe trainer van Torino. Zijn contract loopt tot het eind van het seizoen en wordt bij behoud in de Serie A automatisch met een jaar verlengd. Camolese was al eens trainer van Torino tussen 2000 tot 2002. Hij zorgde er achtereenvolgens voor de promotie én een spectaculair behoud in de Serie A. Het is al de tweede trainerswissel voor Torino dit seizoen, de negende in totaal in de Serie A. Camolanese volgt Walter Novellino op, die pas in december aan de slag was gegaan, nadat Luigi ‘Gigi’ De Biasi was doorgestuurd. Het is al de tweede keer in één jaar dat Torino Novellino ontslaat. Vorig seizoen werd hij er op 16 april vervangen door De Biasi. Sinds voorzitter Urbano Cairo drie en een half jaar geleden de club overnam betaalde hij twaalf miljoen euro loon aan de vier trainers die onder hem werkten.

Udinese moet komende maand zijn Sloveense keeper missen. Samir Handanovic (24) liep een blessure aan de linkerknie op.

Cesare Prandelli (51) wil zijn trainersloopbaan afsluiten bij Fiorentina, waar hij in 2005 aan de slag ging. Zijn contract loopt tot 2011, maar het liefst wil hij dat verlengen om bij de club een cyclus op te bouwen zoals Carlo Ancelotti bij Milan.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content