Bayern München verkeert in crisis.

De afzegging van het traditionele bezoek aan de Oktoberfeesten maakte duidelijk dat de crisis bij de Beierse grootmacht nijpend is. Karl-Heinz Rummenigge doet geen moeite om het woord crisis te vermijden. “We zitten serieus in de miserie”, verklaarde de oud-international. “Een dertiende plaats in de Bundesliga past duidelijk niet bij onze status.” Voorzitter Uli Hoeness spreekt zelfs van de grootste catastrofe die zich kan voordoen. “Sommige jongens schijnen na het succesvolle seizoen met de dubbel, de CL-finale en het WK nog in de wolken te zitten, ofwel zijn ze vermoeid en geblesseerd.”

Het is dan een oude en bekende reflex dat enkele clubiconen en coryfeeën uit de clubgeschiedenis klaar staan om naar aanleiding van de mindere sportieve gang van zaken bij het team van Louis van Gaal hun mening te ventileren. In plaats van rust te brengen door te zwijgen in deze roerige tijden, stoken sommigen met goedbedoelde adviezen het vuur nog wat op.

Oud-doelman Oliver Kahn schrijft de dramatische competitiestart toe aan het WK. “Ook als de wil er wel is, ontbreekt het je toch aan de nodige frisheid voor die laatste tien procent”, verklaarde hij in de krant TZ. “Als prof kan je niet blijven wijzen naar het verleden. De ploeg kan zich ook niet meer blijven verschuilen achter de blessures van Arjen Robben en Franck Ribéry.”

Opvallend genoeg blijft de positie van coach Van Gaal onbesproken. Wel komen geluiden over een aanpassing van de tactiek op gang. Het was Franz Beckenbauer die bij Skyzijn vraagtekens zette. “Wat brengt balbezit op als er verder niets gebeurt?”, vroeg de erevoorzitter zich af. “De spelers vergeten dan de duels aan te gaan. Het ligt alleszins niet aan de verdediging. Vorig jaar haalden we de prijzen wel met Daniel Van Buyten en Martín Demichelis. We hebben geen alternatieven voor Robben en Ribéry, onze twee vedetten.” Verdekte kritiek op het gevoerde transferbeleid? Technisch manager Christian Nerlinger verdedigde zich en relativeerde. “Wij zijn en blijven een topploeg, maar presenteren ons op dit moment gewoon niet zo.”

Duitsland, zonder de geblesseerde Bastian Schweinsteiger, haalde het in Berlijn (het Olympiastadion was met 74.244 plaatsen volledig uitverkocht) met 3-0 van Turkije. Miroslav Klose (2) en Mesut Özil drukten het overwicht uit in een duidelijke score.

De Peruaanse aanvaller Paolo Guerrero (26) moest zich voor de rechtbank van Hamburg verantwoorden voor het flesje dat hij in de richting van een supporter gooide op 4 april, na de 0-0 tegen Hannover 96. De spits van HSV riskeerde een celstraf van zes maanden, maar kwam goed weg met een geldboete van 100.000 euro.

Schalke 04-doelman Manuel Neuer (24), die nog onder contract ligt tot 2012, maakte bekend dat hij zeker nog volgend seizoen uitkomt voor de Königsblauen. Daarna overweegt de international een buitenlands avontuur.

Met een dertiende plaats begon Werder Bremen heel bescheiden aan het seizoen. Technisch directeur Klaus Allofs was hard voor de aanwinsten en reageerde scherp in Bild: Mic-

kaël Silvestreen Marko Arnautovic kregen de volle laag.

Michael Ballack (34), de onfortuinlijke middenvelder van Bayer Leverkusen, zal door nieuwe problemen met zijn scheenbeenletsel pas in 2011 weer in actie komen.

Bayern Münchencoach Louis van Gaal, die nog gelooft in de titel en 30 miljoen euro krijgt om te investeren tijdens de winsterstop, presenteerde in het sterrenrestaurant Südtiroler Stuben de in het Duits vertaalde versie van zijn boek: Louis van Gaal, Biographie & Vision.

VfB Stuttgart zit in het sukkelstraatje. Vooral verdedigend heeft Christian Gross problemen. De coach liet de Nederlandse grootverdiener Khalid Boulahrouz, momenteel bankzitter, weten dat hij tijdens de winterstop mag vertrekken.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content