‘Zeg Gille, die verhalen die gij in Sport/Voetbalmagazine vertelt, zijn die echt gebeurd?’, vraagt een Anderlechtfan op de tribune. Van Binst: ‘Ik lieg nooit.’ Ook niet wanneer hij Anderlecht en Standard ontleedt.

Ik denkt dat Standard vandaag een pak slaag gaat krijgen”, voorspelt Gille Van Binst wanneer hij in de auto stapt, op weg naar het stadion. Hij voorspelt twee à drie-nul.

Dat het zo’n pak slaag zou worden, had hij niet gedacht, geeft hij na afloop toe, tussen de andere eters in de Chapeau Blanc, in zijn spelerstijd hét mauve-witte suppor- terslokaal bij uitstek.

Wat frappeerde je in Anderlecht-Standard?

Gille Van Binst: “Hoe onmondig Standard was en hoe goed Anderlecht bij momenten voetbalde, al zaten er nog veel slordigheden in hun spel. Als je ziet wat een weelde ze in aanvallend opzicht hebben, belooft dat voor de toekomst. Over Lukaku wordt al niet meer gepraat. Ik moet toegeven dat Mbokani en Jovanovic versterkingen zijn, wat ik in het begin niet dacht. Suárez is weer goed bezig. Hoe meer concurrentie, hoe beter Suárez speelt.

“Ik vind Anderlecht sterker en rijper dan vorig jaar. Zelfs als ze niet goed spelen, is er altijd wel iemand die het verschil kan maken. Het is vandaag niet makkelijk spelen tegen die aanval. Vroeger had je maar Lukaku uit te schakelen en het was in orde. Alles moest van hem komen, de rest liep daar twintig meter achter. Nu kan het gevaar uit alle hoeken komen.

“Dan hebben ze ook nog Vargas achter de hand, vorig jaar een van de betere spelers uit de competitie: technisch sterk, goed voor de goal. Niemand spreekt nog van De Sutter terwijl veel ploegen in eerste klasse die best zouden kunnen gebruiken. Ik denk niet dat die nog veel aan de bak zal komen, misschien leent men hem beter uit.”

Aan Standard bijvoorbeeld?

“Ik dacht meer aan Cercle of KV Mechelen. Ik vind de Sutter ook geen spits voor Anderlecht, meer voor KV Mechelen. Hij werkt te hard om een goeie spits te zijn, verspilt te veel kracht met onnodige dingen, het is geen echte killer.

“Met deze mannen verplicht je Ariël Jacobs ook om met drie spitsen te spelen. Jacobs speelt offensiever dan vorig jaar, omdat hij daar de mannen voor heeft. Het zou erg zijn als hij dat niet zou doen. Thuis moet Anderlecht altijd met drie spitsen spelen.”

Je hebt niet zo’n hoge pet op van Jacobs?

“Hij slaapt nu al niet meer. Het is geen trainer die risico’s wil nemen, maar tegen Standard heeft hij me aangenaam verrast door met drie spitsen te spelen. Hij heeft natuurlijk ook meer materiaal voorin. Vorig jaar klikte het ook niet zo tussen Lukaku en Suárez.

“Jacobs heeft nu een ploeg om te durven. Tegen zo’n voorhoede kruipt de tegenstander vanzelf terug.”

Waarom twijfelde je in het begin aan Mbokani en Jovanovic?

“Omdat ze een jaar niet gespeeld hadden. Ik vreesde dat ze Anderlecht zouden beschouwen als weer een wipplank naar het buitenland, maar ze kozen paars-wit als reddingsboei. Geef toe: het waren toch wanhoopsaankopen? Wat hadden die mannen nog in petto na al die poen die ze geschept hebben?

“Je ziet dat Mbokani met veel goesting speelt. Jovanovic werkt ook hard, te hard zelfs. Ik zag hem een paar keer terugzakken. Dat moet hij niet doen, hij moet vooraan druk zetten. Als die mannen zich honderd procent inzetten, is dat een ‘wereldduo’ – tussen haakjes.”

Jan Mulder noemde Jovanovic een typische Standardspeler.

“Ik vind hem een kameleon. Wat me opviel, is dat hij al een staande ovatie kreeg, zelfs van die van Standard. Hij weet hoe de supporters te bespelen. Jovanovic, Mbokani en Suárez zijn nu al de drie lievelingen van het publiek, samen met Biglia.”

Mercedes

Is de verdediging van Anderlecht die van een topploeg?

Safari en Deschacht zijn elkaar waard, Wasilewski is voorlopig de beste rechtsback, je ziet dat Gillet zich meer op zijn gemak voelt met nog een man in zijn rug. Maar Odoi vind ik ook goed. Op elke positie heeft Jacobs een waardige vervanger. Een beetje concurrentie is goed voor een topclub. Vorig jaar vielen ze door het gebrek aan concurrentie weleens in slaap, vooral tijdens play-off 1. Die play-offs vind ik overigens nog altijd een onding. Schrijf je dat even op?

Kouyatékomt achterin beter tot zijn recht dan op het middenveld, omdat zijn relance niet zo goed is.”

Is hij top als centrale verdediger?

Kessler zei vroeger altijd: ‘Een libero hoort in een Mercedes te rijden, dat is hij aan zijn standing verplicht, net als de spelverdeler en de diepe spits.’ En natuurlijk de trainer. Die hoorde de grootste Mercedes te hebben!”

Heeft Kouyaté volgens jou een Mercedes?

(schudt het hoofd) “Een Fiatje! Die Mercedes komt nog wel. Maar de man die me achterin het meest aanspreekt, is Juhász. Hij houdt de boel goed samen, maakt af en toe een goal. Hij is in positieve zin geëvolueerd, zekerder geworden, minder impulsief. Ik ben blij dat hij gebleven is. Het zag er van de zomer lang niet goed uit bij Anderlecht, het was hét moment om te vertrekken, maar hij ging niet. Juhász is verdedigend top.”

Ooit zei jouw ex-ploegmaat Jan Mulder na een Anderlecht-Standard: ‘Stuur me een dag langs de amateurvelden en ik haal ook zo’n Juhász.’

“Dat hij dan maar op zoek gaat naar een paar Juhászen voor Nederland, want daar verdedigen ze nog zoals in 14-18. Veel spelers als Juhász lopen er in Nederland niet rond, vind ik. Er wordt ginder ronduit lullig verdedigd. Ik heb dat soort spelers altijd verdedigd, omdat die onderschat worden. Juhász is een loyale speler, en onmisbaar voor Anderlecht, wat Jan Mulder ook van hem zegt.”

Gelatenheid

Besluit?

“Anderlecht is voor mij dé titelfavoriet, met Club als enige outsider. Paars-wit gaat nog groeien. Zelfs als ze niet goed spelen, winnen ze. Vorig jaar verliezen ze matchen als op Gent en Lokeren. Tegen Standard hebben we Proto niet eens aan het werk gezien, maar ook die heeft al punten gepakt dit seizoen. Wat me opvalt, is dat er weer complementaire duo’s lopen: Kljestan- Biglia en Mbokani-Jovanovic. Dat was vroeger onze kracht bij Anderlecht, dat je in elke geleding complementaire spelers had. Zoals achterin Broos en ik. Als er een tegengoal viel, zei ik altijd: ‘Broos moet beter zijne man houden.’ ( grijnst)

“Anderlecht heeft drie sterkhouders – Proto, Juhász, Biglia – en drie topspitsen die bereid zijn voor elkaar te lopen. Gent vind ik niet goed genoeg om mee te doen voor de titel. Standard zal moeite hebben om zich te plaatsen voor play-off 1, en bij Genk plaats ik grote vraagtekens. Ik zou er zelfs geld op durven zetten dat zij play-off 1 niet halen.”

Standard is dit jaar geen topploeg?

“Ik heb medelijden met de supporters van Standard. Het was de laatste jaren meer een makelaarskantoor dan een voetbalploeg. Misschien wordt dat nu anders, maar de schade is aangericht. Dat zet je niet in één jaar recht. Die supporters verdienen beter. Als je in twee jaar Mbokani, Jova-novic, Witsel, Defour en Mangala wegdoet, is dat te veel. Je ziet: ik heb sympathie voor Standard. Maar niet alle dagen. ( grijnst)

“Je vraagt me welke speler van Standard me is opgevallen, maar hoe diep ik ook nadenk, ik zou het echt niet kunnen zeggen. Onvergelijkbaar met het team van vorig jaar. Tchitéis er nog wel, maar die kan maar iets brengen als hij Defour en Witsel achter zich heeft. Dat de verdediging instabiel oogt, heeft ook te maken met wie op het middenveld mee komt verdedigen. Vooral op het middenveld zie je de aderlating.

“Standard is geen hecht blok meer. Thuis kunnen ze het nog bolwerken, maar op verplaatsing gaan ze nog veel punten verliezen. Ik mis iets in die ploeg, ik zie geen vuur meer, alleen frustratie, zoals die aanslagen van Pocognoli en Felipe. Ze hebben geen persoonlijkheden meer. Van Damme probeert dat wel, maar de rest loopt er zo’n beetje bij. Als je in een topmatch geen enkele kans creëert, heb je een probleem. Kansloos verloren op Gent met 3-1, op Genk met 3-0, 5-0 hier. Als ze een goal tegen krijgen, geloven ze er niet meer in en laten ze zich afslachten. Gelatenheid zie ik. Hun over-mijn-lijkmentaliteit mis ik.”

DOOR GEERT FOUTRÉ – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Standard was de laatste jaren meer een makelaarskantoor dan een voetbalploeg. Dat zet je niet in één jaar recht.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content