Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Lommelse SK gaf zaterdag forfait tegen AA Gent. Voor een groot deel om financiële redenen : het organiseren van de thuiswedstrijd zou zo’n kleine 10.000 euro kosten en dat vonden de mensen die hun schouders onder het voortbestaan van de club zetten te veel. Ex-voorzitter Dirk Vanden Boer, die samen met Peter Maes (ex-doelman) en Vital Vanaken (ex-libero) gelooft in het voortbestaan van de club : “Je moet de abonnees gratis binnen laten, dus heb je alleen inkomsten van de losse ticketverkoop. Wij vonden het risico om verlies te maken voor die wedstrijd veel te groot. Daarom besliste de vereffenaar, want hij moet uiteindelijk groen licht geven, om niet te spelen. Wij hopen wel komend weekend aan de bak te komen met de beloften. Voor een uitwedstrijd liggen de kosten immers lager : je hebt alleen een bus nodig.”

Vanden Boer is boos op de voetbalbond, die alle spelers eenzijdig hun vrijheid gaf en voor hen de transferperiode wat langer openhield, terwijl de club zelf geen spelers van elders mocht lenen om het seizoen op een waardige manier vol te maken. “Ik heb lang geloofd dat we het einde zouden halen, maar dit gaf ons de doodsteek. Niet vergeten dat er ook nog de halve finale van de beker was. Stel dat we ons hadden kunnen kwalificeren voor de finale… Van de vorige keer weten we nog dat dat 17 miljoen frank opleverde… Daarmee kan je al wat bondsschulden betalen.”

Maar dat is allemaal van geen tel meer. Lommel is de meeste van zijn spelers kwijt en werkt nu volop aan een scenario voor derde klasse. Met de vereffenaar maakte Vanden Boer een rondgang door het bondsgebouw om uit te vissen hoe het zat met de schuld en het reglement. Vanden Boer : “Duidelijk is dat we de schulden van de oude vzw niet kunnen overnemen. Dat betekent dus een degradatie naar derde klasse en een sanctioneerbare overdacht van stamnummer.” Net als KV Mechelen start Lommel als dit plan doorgaat met – 9 punten in derde klasse.

Maar er is intussen nog een andere reddingsoperatie voor het voetbal aan de Gestelsedijk, namelijk een fusie met derdeklasse Overpelt. Een operatie waar JackieLoomans, eerder even genoemd als redder van Lommel, achter zou staan. In dat geval zou gestart worden onder een nieuwe naam. Vanden Boer : “Ik weet daar officieel niks van, tenzij wat ik in de krant lees. Ik hoor ook van de voorzitter van de jeugd dat hij bij dat project betrokken is. Mag ik één ding duidelijk stellen : wij zijn geen concurrenten van elkaar. Elk doet dus gewoon verder. Ik denk daarbij ook aan de jeugd : 300 en 200 jeugdspelers laten samensmelten, dat is niet evident en alle jeugdploegen in de omtrek zitten vol.”

Bovendien, zo hoor je op de bond, is niet alleen de situatie van Lommel en zijn schuldeisers onduidelijk, maar zit Overpelt zelf ook nog in een vereffening, die in ’98 begon en nog steeds niet is afgewerkt. Kortom, welk Noord-Limburg er straks in derde klasse komt spelen, was vorig weekend nog verre van duidelijk.

door Peter t’ Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content