Milan is aan een opvallende terugkeer bezig.

Vijf speeldagen geleden bedroeg het verschil tussen Inter en Milan nog veertien punten. Een tussensprint (vier zeges en een gelijkspel) veranderde dat. Daardoor heeft Milan nog altijd uitzicht op de tweede plaats. Vorige week vroeg men zich na de uitschuiver van Inter bij Napels (1-0) zelfs af of Milan niet aan de titel moest denken. Maar binnen de club werden die speculaties niet gevolgd.

Met 64 goals heeft Milan de meest productieve aanval van alle eersteklassers. Dat bevalt eigenaar Silvio Berlusconi wel. In een interview met Sky Sport zette hij een kanttekening bij de geruchten als zou Milan na dit jaar afscheid nemen van trainer Carlo Ancelotti en Kaká. “Een nieuwe trainer is nu niet aan de orde. Alleen als Ancelotti vertrekt, zou ik dezelfde weg bewandelen als ik destijds deed toen ik met Arrigo Sacchi en Fabio Capello onbekende namen haalde.”

In de Italiaanse pers is men ervan overtuigd dat Ancelotti na dit seizoen naar Chelsea verhuist, en dat zijn opvolger ofwel Leonardo (sinds 2008 TD) wordt, ofwel Massimiliano Allegri, die in zijn tweede jaar bij Cagliari unaniem geprezen wordt omdat hij zijn team op een aangename, aanvallende manier laat voetballen. Eigenlijk net zoals Sacchi dat met Milan vanaf 1987 deed. Pikant detail: na vijf matchen stond Cagliari puntenloos laatste en was het een verrassing dat de trainer niet weggestuurd werd.

Veel anders dan nu zal het Milan van volgend seizoen er niet uitzien, voorspelt Berlusconi. “Het huidige Milan bevalt me”, zegt hij. “Alleen de verdediging wordt versterkt. Voor de rest zijn we compleet. Ik hoop dat Kaká blijft. Alleen als iemand echt weg wil, houden we hem niet tegen. Met Pato, Kaká, Ronaldinho en Clarence Seedorf krijgen de mensen bij ons waar voor hun geld. Mooi voetbal is en blijft ons handelsmerk. Wij moeten altijd overtuigend winnen.”

Lazio brak het contract met zijn Argentijnse spits Mauro Zarate (22) open tot 2014. Vijf jaar lang zal Zarate ongeveer vijf miljoen euro per jaar verdienen.

Marcello Lippi liet vorige week weten dat hij in 2010, na het WK in Zuid-Afrika, niet naar Juventus komt: “Niet als trainer of technisch directeur.” Na een gesprek met afgevaardigd bestuurder Jean-Claude Blanc ging het gerucht dat de bondscoach na het komende WK TD zou worden bij de Oude Dame. Week na week herhaalt Juventus dat Claudio Ranieri, trainer sinds vorig seizoen, ook volgend seizoen trainer blijft. Maar als Juve zich niet zou plaatsen voor de Champions League, verwacht men dat zijn positie niet houdbaar blijft.

Nog steeds staat de lang aangekondigde degradatie van Reggina niet vast. De club uit het Zuid-Italiaanse Reggio Calabria (180.000 inwoners) speelt sinds 2002 in de Serie A. De laatste tien jaar redde het zich acht keer in extremis. In 2001 ging het mis, maar al na één jaar keerde Reggina terug in de hoogste klasse. Voor de verplaatsing naar Bologna haalde Reggina vier op zes, met nog vier speeldagen te gaan hoopt het op een zoveelste sportief mirakel. In de Serie A degraderen de laatste drie rechtstreeks.

Bij Palermo verhuisde de 20-jarige Belg Samir Ujkani weer naar de invallersbank. Ujkani, geboren in Kosovo maar opgegroeid in Tielt en voorheen doelman bij Anderlecht, was vorige week tegen Milan ingevallen toen titularis Marco Amelia geblesseerd uitviel. Afgelopen zondag stond Amelia weer tussen de palen.

Moris Carrozzieri (28), verdediger bij Palermo, is bij een dopingcontrole na Palermo-Torino op 5 april betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij vraagt geen tegenexpertise aan en verontschuldigde zich bij club, medespelers en supporters.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content