Pamperen

De jaarwisseling is een periode van trofeeën en lijstjes. Allemaal spielerei, maar af en toe toch leerrijk. Weinig rangschikkingen zijn zo interessant als de zesde editie van de Voetballers Top 100 van de Engelse krant The Guardian, omdat maar liefst 169 journalisten uit 63 landen mochten stemmen.

De allereerste vaststelling is dat alleen voetballers uit de vijf grote competities de top 100 hebben gehaald. De Premier League telt de meeste sterren (33), vier meer dan La Liga (29, van wie er 23 de kleuren van Real Madrid of Barcelona dragen). De Serie A volgt op een behoorlijke afstand (14) en gaat de Bundesliga (13) en de Ligue 1 (11) nog net vooraf.

Een half jaar voor de openingsmatch van het WK is de ranglijst misschien vooral een goede indicatie voor de winstkansen in Rusland. Spanje steekt ver boven iedereen uit met zeventien spelers, bijna een vijfde van alle topvoetballers van de wereld. Frankrijk is misschien wat verrassend tweede met twaalf toppers. Brazilië komt op tien uit, wereldkampioen Duitsland slechts op acht (en daar zitten dan nog twee doelmannen bij) en België op zeven: Kevin De Bruyne (nummer 4), Eden Hazard (10), Dries Mertens (27), Romelu Lukaku (37), Thibaut Courtois (65), Radja Nainggolan (72) en Toby Alderweireld (82). Argentinië (zes) en Engeland (vijf), de laatste tegenstander van de Rode Duivels in de groepsfase, volgen in de rij.

De top 100 leert dat Kevin De Bruyne de centrale Rode Duivel moet zijn.

Misschien wordt de sterkte van elk land nog duidelijker wanneer we kijken naar het aantal spelers dat de top 50 haalt. Dat zijn de jongens die echt het verschil kunnen maken. Spanje steekt er nog steeds bovenuit met negen spelers, maar is niet vertegenwoordigd in de top 10. Sergio Ramos (11) en Isco (12) vallen er net naast. Brazilië volgt met zes, Argentinië, Frankrijk en België met vier en Duitsland heeft er maar twee: Toni Kroos (9) en Manuel Neuer (40).

Op papier lijkt Duitsland dus een lichtere hap voor de Rode Duivels dan Brazilië. Twee landen die ze wellicht moeten uitschakelen om de finale in Moskou te bereiken. De Belgische fans kunnen alvast moed putten uit het feit dat ons land het enige is dat twee spelers in de top 10 heeft staan: Kevin De Bruyne en Eden Hazard.

De Bruyne maakte overigens een indrukwekkende sprong voorwaarts. In vergelijking met vorig jaar steeg hij liefst negen plaatsen. Hij viel net naast het podium, maar leunt aan bij de Heilige Drievuldigheid van het wereldvoetbal. Op basis van de punten bestaat er echter nog wel een behoorlijke kloof: De Bruyne verzamelde 4586 punten, Neymar 5924, Cristiano Ronaldo 6540 en Lionel Messi 6582.

Voor zij die overtuigd zijn dat Thibaut Courtois de beste ballenvanger ter wereld is, toch even meegeven dat hij bij de correspondenten van The Guardian slechts op de zesde plaats opduikt, na veteraan Gianluigi Buffon (16), David de Gea (23), Jan Oblak (35), Manuel Neuer (40) en Marc-André ter Stegen (55).

Welke lessen zou Roberto Martínez uit dit klassement kunnen of moeten trekken? Om te beginnen dat Radja Nainggolan toch altijd minimaal een plaats in de selectie zou moeten hebben. Ten tweede dat de wereld zich vragen zou stellen als Dries Mertens geen plaats krijgt in de basisploeg. En tot slot dat de kenners van oordeel zijn dat Kevin De Bruyne in de pikorde Eden Hazard voorafgaat.

De Bruyne moet op het WK dan ook tot de belangrijkste Rode Duivel uitgeroepen worden. Niet alleen vanwege zijn vierde plaats, maar ook omdat hij in een centrale rol dé man is die een ploeg doet draaien en Hazard meer de solist is die het van enkele briljante momenten moet hebben.

Ook op menselijk vlak lijkt dat de juiste keuze. Eden Hazard is meer een speelvogel die onbezorgd door het leven fladdert en straks wellicht het gezelschap van broer Thorgan krijgt. De Bruyne is een complexer geval. De Gentse Genkenaar is vaak humeurig en het EK 2016 leerde dat hij moet gepamperd worden. Doen, Roberto!

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content