Nog maar pas is Emile Mpenza terug in Luik om er zich, na te zijn verguisd bij Schalke, te herpakken, of hij lijkt alweer op weg naar de Bundesliga. Werder Bremen wil dat er haast wordt gemaakt.

De scouts die zaterdagavond namens Werder Bremen in de tribune van Sclessin zaten, zijn ongetwijfeld met een positief rapport over Emile Mpenza teruggekeerd naar de stad aan de Weser. De aanvaller van Standard nam de verdedigers van Cercle Brugge meer dan eens op snelheid en het is dié Mpenza die Bremen graag in zijn elftal wil hebben. Werder zelf, de autoritaire leider in de Bundesliga, was vorige zaterdag op bezoek bij Schalke 04 en speelde daar 0-0 gelijk. Een bijzonder duel, want de ex-club van Mpenza legde tijdens de lopende campagne al twee vedetten van Werder onder contract voor volgend seizoen : de Servisch-Montenegrijnse verdediger Mladen Krstajic en de Braziliaanse spits Ailton, momenteel topschutter in de Bundesliga.

Het vertrek na dit seizoen van Krstajic en Ailton houdt rechtstreeks verband met de belangstelling van Bremen voor Emile Mpenza. De man die de formaliteiten voor de transfer van Krstajic regelde, is de Belgische spelersmakelaar Youri Selak. Van Klaus Allofs, sportief directeur van Bremen, vernam hij dat ook Ailton volgende zomer naar Schalke overstapt. Langs zijn neus weg liet hij vallen dat Emile Mpenza het momenteel uitstekend doet bij Standard. Kort nadien kreeg Selak van Allofs de opdracht om contact op te nemen met Mpenza.

Selak wist dat Mpenza erg goede contacten onderhoudt met EricDepireux, zoon van Henri en eveneens spelersmakelaar. Depireux is een coming man in de business door de doorbraak van Luigi Pieroni, die hij, met de hulp van Freddy Luyckx, van FC Luik naar Moeskroen transfereerde. Naar het zeggen van Depireux zou Lucien D’Onofrio, de sterke man van Standard, hem enige tijd geleden de mondelinge toestemming hebben gegeven om een club voor Mpenza te zoeken. Selak en Depireux vonden elkaar dan ook erg gemakkelijk : eerstgenoemde heeft een mandaat van Bremen en de tweede is een vertrouwensman van Mpenza. Hun beider belangen lopen parallel.

Vorige week, in de aanloop naar de interland tegen Frankrijk, ontkende Emile Mpenza nog de belangstelling van Bremen, maar ondertussen is duidelijk dat de Duitsers vaart willen zetten achter de transfer. Met Lokomotiv Moskou en Glasgow Rangers zouden er immers nog kapers op de kust zijn opgedaagd. Naar de Russische hoofdstad zal Mpenza wellicht niet snel trekken, maar het is bekend dat hij gek is van het Britse voetbal. De ploeg uit Glasgow heeft naar verluidt stevige financiële argumenten om hem tot een oversteek van het Kanaal te overtuigen.

Klaus Allofs echter wil zo snel mogelijk het probleem van de opvolging van Ailton regelen. De komst van Emile Mpenza heeft zijn prioriteit, om sportieve redenen uiteraard, maar ook voor een stuk uit revanche. Bremen zou er op zijn beurt Schalke op zijn nummer mee kunnen zetten – overigens hengelde Schalke ook al naar de diensten van de Bremenspelers Johan Micoud en IvanKlasnic.

Emile Mpenza kende moeilijke laatste maanden bij Schalke, vooral omdat hij niet langer door dezelfde deur kon met manager Rudi Assauer. Toch kan hij nog op een behoorlijke populariteit rekenen in Duitsland. Met Klaus Allofs moet het ook veel beter klikken dan met Assauer : de veelvoudige Duitse international speelde onder meer voor Olympique Marseille en Bordeaux, en hield daar een aardig mondje Frans aan over. Met Valérien Ismaël, Johan Micoud en Ludovic Magnien heeft Werder bovendien ook andere Franssprekende spelers in de rangen. Tel daarbij de aanzienlijke kans dat Werder volgend seizoen in de Champions League mag aantreden, en Emile Mpenza ziet niet weinig van zijn dromen bewaarheid worden.

In het weekend wachtte Bremen nog op nieuws van Standard. Normaal heeft Eric Depireux deze week enkele gesprekken met Lucien D’Onofrio, die hij via zijn vader erg goed kent. Standard blijft in het hele verhaal de touwtjes in handen hebben. Bij zijn terugkeer naar Luik tekende Emile immers een contract voor drie jaar. Standard had hem nodig en hij had Standard nodig om zijn carrière opnieuw op het juiste spoor te zetten, zodat hij zijn looneisen sterk matigde. Officiële cijfers werden nooit bekendgemaakt, maar volgens een hardnekkig gerucht betaalde Standard aan Schalke 1,5 miljoen euro en tekenden de clubs een contract dat bepaalt dat als Emile voor meer dan 2 miljoen euro van de hand wordt gedaan, beide clubs de meeropbrengst met elkaar delen.

Dat – 2 miljoen euro – lijkt alvast het hoogste bedrag te zijn dat Bremen wil betalen. Het rekent nu op een snel antwoord, maar Standard zal zijn tijd nemen. Als de Rouches zich kunnen kwalificeren voor de voorronde van de Champions League, blijft Emile Mpenza wellicht in de Vurige Stede, eventueel tot de volgende tussentijdse transferperiode, begin 2005. Grijpt Standard op het eind van dit seizoen nog maar eens naast een Europees ticket, dan is de kans groot dat Mpenza andere oorden opzoekt.

Lucien D’Onofrio wrijft zich alvast in de handen. De actuele ontwikkelingen lijken hem, zowel in sportief als financieel opzicht, gelijk te geven in zijn beslissing om de terugkeer van Emile Mpenza enkele maanden geleden door te drukken.

door Pierre Bilic

Lucien D’Onofrio wrijft zich alvast in de handen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content