Dick Advocaat en Willem van Hanegem gaan Oranje leiden.

Er kwam vorige week eindelijk een einde aan de klucht rond het bondscoachschap. Na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het WK leek een terugtreding van Louis van Gaal als verantwoordelijke een logisch feit. Maar het duurde nog tot eind november vooraleer de oud-trainer van Ajax en Barcelona daadwerkelijk zelf opstapte.

Nu is de kogel door de kerk. Dick Advocaat en Willem van Hanegem zullen Oranje onder hun hoede nemen. Het duo zal al de leiding hebben voor het komende oefenduel op 13 februari tegen Engeland in de Amsterdam ArenA. Aanvankelijk werd aan Ruud Krol, de huidige assistent-trainer van Ronald Koeman bij Ajax, gedacht als tussenpaus.

Advocaat, die al eerder Oranje op het WK van 1994 naar de kwartfinale leidde, verruilde pas sinds december zijn baan als coach van het Schotse Glasgow Rangers voor een rol als technisch directeur. De Hagenaar, die de club naar een landstitel leidde maar niet aan internationaal succes kon helpen, stootte echter lang op het veto van voorzitter David Murray. Per 1 juli gaat de kleine generaal op parttime basis aan de slag. In de zomer van 2003 treedt hij fulltime in dienst bij de KNVB. Willem van Hanegem en Bert van Lingen (Rangers) worden zijn vaste assistenten. De Kromme, die zijn baan als analyticus bij Canal+ houdt, is een goede bekende van Advocaat. Hun vriendschap gaat terug naar 1979, toen ze beiden uitkwamen voor het Amerikaanse Chicago Sting. Advocaat : “Van Hanegem is betrouwbaar en loyaal. Het is belangrijk iemand naast je te hebben die een eigen mening heeft en die ook durft te vertellen. Bovendien heeft Willem veel verstand van voetbal.”

Advocaat bereikte begin januari al een principeakkoord met de KNVB. “Glasgow Rangers staat Advocaat alleen op projectbasis af. Rond interlands is hij vier dagen beschikbaar”, verklaarde directeur Henk Kesler. Vanaf 1 juli verdeelt hij zijn tijd evenredig over zijn functies bij enerzijds Glasgow Rangers en anderzijds de KNVB.

Wie na Van Gaals vertrek op 1 februari technisch directeur wordt, is nog niet duidelijk. De KNVB wil er binnen zes weken een benoemen. De nieuwe technisch directeur krijgt onder meer de verantwoordelijkheid over het Masterplan. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content