Maandag 9/8

Voor een jonge speler is het altijd nuttig als op de bank een trainer zit die zelf topvoetbal heeft gespeeld. Neem nu Griffin Devroe, 19 jaar, en par la force des choses even eerste doelman bij Lokeren. In korte tijd veel goede raad gekregen van Franky Van der Elst. Zei Griffin, vóór zijn debuutmatch tegen Cercle : ‘De trainer heeft me gezegd dat ik vooral moest opletten voor hun spits.’

Kijk, het zijn dit soort gouden tips die je niet leert op de Heizelschool.

Woensdag 11/8

Vakantie maakt veel mensen mild. Niet zo de wedstrijdwaarnemers van Sport/Voetbalmagazine. Zes keer zes en drie keer vijf. Dat waren de beoordelingen van de scheidsrechters op de eerste speeldag van de nieuwe competitie.

Frank De Bleeckere, op de internationale lijst ons nummer één maar de jongste twee jaar niet eens in de top-20 van de S/VM-rangschikking, is alweer begonnen met een 5. Om dat op te trekken tot een 7, wat voor een arbiter van zijn reputatie toch een minimum zou moeten zijn, heeft hij dus de tweede match een 9 nodig. Haalt hij die niet, dan durven wij nu al voorspellen dat hij het hele seizoen niet meer aan een gemiddelde van 7 geraakt. En Frank moet niet dromen : een 9 is nog nooit gegeven, laat staan een 10. Er heeft dus nog nooit een scheidsrechter in eerste klasse een perfecte match gefloten. Althans, volgens de strenge normen van dit blad.

De vraag die dient gesteld is deze : als een scheidsrechter niets verkeerd doet, heeft hij dan een perfecte match gefloten ? Het antwoord hierop is uiteraard ‘ja’. Wat zou hij anders nog meer moeten doen ? Het spel beïnvloeden of wat ? Wij zien regelmatig wedstrijden waarin de arbiter niets verkeerd doet, maar ook dan blijkt 6 of 7 een soort natuurlijke limiet. Misschien moet Aimé Anthuenis de S/VM-controleurs eens een intentieverklaring laten tekenen.

Donderdag 12/8

Het kan wel zijn dat het gebruik van het groeihormoon in de erkende dopinglabs nog niet op een sluitende manier kan worden bewezen, maar dokter Francis Coucke heeft onlangs in De Standaard toch een bruikbare hint gegeven. Dokter Coucke is endocrinoloog, dat is een specialist van klieren en hormonen. Hij heeft ook zelf gekoerst, tot bij de amateurs. Volgens hem wordt er in de sport, en zeker in het wielrennen, tegen de sterren op met groeihormonen gespoten. ‘Kijk maar naar al die buitenmaatse kinnebakken in het peloton’, aldus dokter Coucke.

Juridische scherpslijpers zullen nu aanvoeren dat er een doorslaggevender bewijs dan dat nodig is, maar daarmee is uw Scout als overtuigd Lombrosiaan het niet eens. Dokter Cesare Lombroso was een Italiaans psychiater uit het eind van de negentiende eeuw, die beweerde dat iemands karakter van zijn uiterlijk kan worden afgeleid. Ziet u een skinhead vol hakenkruistatoeages en met ijzeren ringen door neus en lippen, dan is de kans groot dat u met een agressief persoon te maken hebt. Neerhangende schouders en een kleffe slappe handdruk : opgelet, pedofiel ! De groene fundamentalist, de ACW’er, de belastingcontroleur, de lezer van Gazet van Antwerpen…, een geoefend Lombrosiaan detecteert ze vanop honderd meter afstand.

Lombroso ging verder en stelde aan de hand van uiterlijke kenmerken een classificatie van de criminelen op. Dit op basis van onder meer de dikte van de schedel, de inplantingshoek van de jukbeenderen, en de vorm van ogen en wenkbrauwen. Na strenge selectie bleven veertien basistypes over. U begrijpt het gevaar : beantwoorden uw schedel en uw jukbeenderen toevallig aan de normen van Lombroso maar bent u de zachtzinnigheid en de rechtschapenheid zelve, jammer maar u vliegt toch in de cel. Elk strafrechtelijk systeem heeft nu eenmaal zijn foutenmarge.

De theorie van Lombroso is vaak misbruikt, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom verkeerd is. In afwachting van betere testmethoden stellen wij dus voor om in de strijd tegen groeihormoondoping de methode Lombroso-Coucke te gebruiken en iedereen met een geprononceerde kin voor twee jaar te schorsen. Te beginnen met Michel Wuyts.

door Koen Meulenaere

‘Pas op voor hun spits.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content