Patrick Bamford – CLUB: Leeds United

© BELGAIMAGE

De 27-jarige spits van de promovendus zorgde met een hattrick voor de eerste verliespartij van revelatie Aston Villa en zit na zes duels aan evenveel goals.

Even een quizvraagje om mee te starten: wie was de laatste speler die voor Leeds United een hattrick liet optekenen in de Premier League? Nee, niet Peter Lorimer (meeste doelpunten ooit) en/of Jack Charlton (hoogste aantal wedstrijden). Die eer viel te beurt aan de Australische aanvaller Mark Viduka, op 5 april 2003 bij de verplaatsing naar Charlton Athletic. Voor de volledigheid: die partij eindigde toen op 1-6 voor The Whites.

Vorig seizoen was hij bij Leeds ook al goed voor 16 goals.

Patrick Bamford scoorde afgelopen vrijdag drie keer. Dat hadden er ook meer kunnen zijn, want hij was voor de rust ongelukkig in de afwerking. Maar zo driest de poulain van manager Marcelo Bielsa te keer ging in de eerste 45 minuten, tijdens de tweede helft hervond hij zijn efficiëntie voor doel. In de 55e minuut opende de spits, die in de zomer van 2018 voor 7,9 miljoen euro (en tot 2022) werd overgenomen van FC Middlesbrough, de score na een indrukwekkende tegenaanval. Maar vooral de 0-2 in Villa Park was impressionant, want Bamford liet de bal vanop twintig meter in de rechterkruising eindigen. Daarmee was zijn show nog niet afgelopen: in de 74e minuut slingerde hij tussen vier opponenten slingeren en viseerde hij de verste hoek.

De hattrick hero, tegenwoordig 10 miljoen euro waard, zit daarmee aan 6 goals in 492 minuten. Hoopgevend voor de Championship Speler van het Jaar uit het seizoen 2014/15, die vorig seizoen in die reeks goed was voor 16 doelpunten in 45 confrontaties bij Leeds. De diepe spits, technisch vaardig, heel balvast en sterk met het hoofd, werd zowaar geloofd door Bielsa. ‘Patrick offert veel op collectief, hij blijft gul voor het team’, opperde de excentrieke Argentijn. ‘Zijn evolutie komt er niet door mij, maar vooral door zichzelf. Daarom ben ik zo blij voor hem.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.