Geboorteplaats en -datum?

Lier, 13 oktober 1955.

Welke sporten beoefen je zelf?

Ik fiets heel graag. Van zodra het kan, vertrek ik op zondagmorgen met de fiets voor een rondrit in de buurt van Tongeren, een heel mooie en fietsvriendelijke omgeving. Meestal fiets ik samen met enkele vrienden of met mijn partner Greet Op de Beeck. Zo’n gezellige fietstocht is voor mij echt pure ontspanning. Als ik aan de kust ben, ga ik ook daar graag fietsen in de Vlaamse en Nederlandse polders. Meestal vergezelt mijn goede vriend Marc Stassijns me dan. Nu hij wat ouder wordt, kan ik hem eindelijk volgen. ( lacht) Daarnaast zwem ik ook regelmatig en in de winter sta ik ook vol enthousiasme op de skilatten.

Welke sporten volg je passief?

Ik lees regelmatig de sportbijlagen in de kranten. De wielerklassiekers volg ik graag op televisie. Ik kreeg ook al een paar keer de kans om een wielerwedstrijd ter plaatse te volgen: met een busje op verschillende locaties langs het parcours gaan kijken. Verder hebben we in Tongeren verschillende succesvolle sportclubs die ik probeer te volgen. Regelmatig ga ik kijken in het stadion of de sporthal om hen aan te moedigen. En dat aanmoedigen mag je letterlijk nemen: ik ben nogal een hevige supporter die durft te roepen en te juichen.

Heb je één bepaald kippenvelmoment, een sportherinnering die je altijd bij zal blijven?

Ik denk vooral aan de recente successen van onze Belgische sporters. Tia Hellebaut die de gouden medaille behaalde op de Olympische Spelen in 2008 en het zilver voor onze estafetteploeg onder leiding van Kim Gevaert. Dat waren absolute topmomenten. Maar ik denk ook aan de vele successen van Kim Clijsters. Daar kan ik elke keer opnieuw van genieten. Ook de bescheiden manier waarop ze met haar succes omgaat, kan me wel bekoren.

Welke sporters heb je al ontmoet en welke indruk lieten ze na?

Een van mijn eerste helden was Eddy Merckx. Ik was toen nog een kleine jongen, maar herinner me dat ik toen dagenlang aan de televisie gekluisterd zat. In Brussel kom ik hem nog af en toe tegen. Zoals iedereen weet, is Eddy een erg sympathieke man. Maar ook meervoudig Gouden Schoenwinnaar Wilfried Van Moer ken ik persoonlijk. Ik leerde hem kennen in de tijd dat hij een café uitbaatte in Hasselt. Het geeft toch een speciaal gevoel om je jeugdidolen persoonlijk te ontmoeten.

DOOR BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content