De hype van Cercle is voorbij, de toeschouwersaantallen dalen, de loonmassa moet naar beneden… Hoe ziet de toekomst van een kleine vereniging in de schaduw van een topclub eruit in een almaar complexer wordende voetbalwereld?

Paul Vanhaecke: “Na de hype zijn we inderdaad teruggevallen, maar onze basispositie is hoger dan voordien: als we van niveau 1 naar niveau 3 zijn gegaan, dan bevinden we ons nu op 2,2. Dat het niet gemakkelijk wordt om de continuïteit van Cercle op een goede manier te garanderen, daar zijn we ons heel bewust van. We willen onze eigenheid behouden, maar we mogen niet blind zijn voor de realiteit dat de voetbalwereld niet meer is zoals in de tijd van Paul Ducheyne. Alles is veel concurrentiëler, harder, financiëler geworden. Daar zullen we toch een stuk in moeten meegaan. Ten tweede: het stadiondossier is een levensbelangrijk, levensbedreigend dossier. We moeten opletten dat we ons hoofd niet in een financiële strop steken. Als wij in het Jan Breydelstadion blijven, zal het moeten voldoen aan alle veiligheidsnormen, UEFA-normen et cetera. Er zal goodwill nodig zijn om hier faciliteiten te krijgen.”

Hoe kan Cercle zijn financiële positie structureel verbeteren?

“Daar voerden we in de beheerraad net een heel goed gesprek over. Op toevalligheden of op het grote kapitaal rekenen we niet, we zoeken een duurzame oplossing en niet one shot. Er zijn in de financiële wereld mogelijkheden om geld aan te trekken die we nog niet aanwendden en die zullen we in de komende maanden uitdiepen. We zijn op een punt gekomen dat we weer een sprongetje vooruit moeten maken, daar werken we aan en daar geloven we in.”

Bob Peeters tekende net een nieuw contract tot 2014. Wanneer gaat hij weg?

“Dat moet je hém vragen. Never say never in voetbal, leerden we, maar in elk geval was ook hij uitdrukkelijk vragende partij voor een duurzame relatie. Het is goed dat hij blijft omdat er zo continuïteit zal zijn bij de opleiding van de jongeren. Want wat anderen ook mogen beweren: in tegenstelling tot die anderen is hij er proactief mee bezig. Anderen stelden een jongere op als hij goed genoeg was, Bob Peeters gaat ze zoeken en stuurt mee hun ontwikkeling. Dat project wil hij de komende jaren zelf verder meemaken, finaliseren, er de resultaten van plukken en er de waardering voor krijgen.”

De jeugd houdt van hem, maar er zijn ook spelers die al eens de wenkbrauwen fronsen bij zijn soms heel confronterende stijl, wordt gezegd.

“Hij werkt heel motiverend voor de jongeren en durft weleens confronterend te zijn, maar hij kent ook geen heilige huisjes. Daarin is hij eerlijk en dat vind ik heel belangrijk in de omgang met mensen. Hij is authentiek.”

U bent erevoorzitter van vriendenkring d’Echte en gaat door voor een man die in de aloude d’Echtetraditie graag op tijd en stond een grapje maakt over ‘de buren’. Zult u als voorzitter die authenticiteit behouden?

“Soms kan ik het inderdaad niet laten en ik hoop dat ik dat zal kunnen blijven doen zoals ik dat ook weleens met Pol Jonckheere deed. Want ik doe het alleen met mensen voor wie ik een zekere sympathie heb.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Bob Peeters kent geen heilige huisjes.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content