Paulinho – Club: Bayer Leverkusen

© BELGAIMAGE

De 19-jarige Braziliaanse linkervoet had met twee doelpunten en een assist een stevige voet in de 4-0-zege tegen Eintracht Frankfurt.

Peter Bosz, de Nederlandse coach van Leverkusen, oordeelde dat het best was om te roteren na de DFB-Pokalzege (3-1) tegen Union Berlin en in het vooruitzicht van de EL-confrontatie bij het Schotse Rangers FC morgenavond (om 21 uur). Op die manier kreeg Leon Bailey (ex-KRC Genk) rust, net als Alario, Amiri, Demirbay, Sinkgraven en Tah. Dat hun vervangers naar de namen luisterden van Baumgartlinger, Bellarabi, Diaby, Weiser en Wendell was een vrij logische zaak. Maar de oud-Ajaxtrainer, iemand met een voorliefde voor het boetseren van jonge talenten, zorgde ook voor een verrassing met het debuut in de Bundesliga van de Braziliaan Paulinho (19).

In januari werd er nog nagedacht over een verhuur van Paulinho

Paulo Henrique Sampaio Filho, zoals zijn officiële naam luidt, bedankte voor het vertrouwen met een topprestatie. De linksvoetige flankspeler, die centraal werd geplaatst in de driekoppige aanvalslijn achter diepe aanvaller Kai Havertz, gaf na veertien minuten een assist aan Karim Bellarabi voor de 2-0. In de tweede helft fleurde hij zijn debuut nog meer op met twee treffers op aangeven van diezelfde Bellarabi en Havertz. Een entree die kan tellen. In januari werd in Leverkusen nochtans luidop nagedacht over een verhuur van het talent. Veel sambaritme en een prachtige techniek, maar fysiek niet sterk genoeg om op de linkerflank de moordende concurrentie aan te gaan met Bellarabi, Bailey of Diaby. ‘Hij moest zich als 10 in het team knokken’, weet Bosz. ‘Ik heb de indruk dat hij die boodschap nu ook in de praktijk omzette.’

Paulinho mag de komende weken verder bewijzen waarom hij in eigen land twee records bezit: dat van jongste debutant als prof bij Vasco da Gama (16 jaar, 11 maanden en 29 dagen) en doelpuntenmaker (17 jaar en 9 dagen) in het Campeonato Brasileiro.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content