Vorige week bracht de beste voetballer aller tijden, de Braziliaan Pelé (61), een blitzbezoek aan België. Vooraleer hij naar Portugal doorreisde voor de trekking van de voorrondegroepen voor het EK 2004, maakte hij even tijd om vooruit te blikken naar het komende WK in Japan en Zuid-Korea.

Welke vedetten moeten we straks in het oog houden ?

Pelé : Zeker Juan Sebastian Veron, de nieuwe sleutelfiguur bij de Argentijnen, die ik trouwens samen met Portugal en Frankrijk als een van de voornaamste kandidaat-winnaars beschouw. Zinedine Zidane is zeker de meest regelmatige speler van de afgelopen tien jaar : in tegenstelling tot bijvoorbeeld Michael Owen is hij zelden geblesseerd. Zidane tilt de ploeg altijd naar een hoger niveau en bij Real Madrid is hij samen met Luis Figo en Raúl niet te beroerd om het vuile werk van de anderen op te knappen. Nadat hij aanvoerder werd van de Engelse nationale ploeg, maakt ook David Beckham progressie. Maar de sensatie op het WK wordt Rivaldo.

Hij presteert nochtans heel wisselvallig bij Barcelona.

Omdat de ploeg veel te afhankelijk is van zijn acties. Alles wordt op hem afgestemd. Hij beleeft nu een moeilijke periode, maar zal op het WK ontploffen. Samen met een intelligente speler als Romario en Ronaldo wil hij nog iets rechtzetten na het vorige WK in Frankrijk. Ronaldo heeft nog drie maanden de tijd om ritme op te doen, maar zal nooit meer zijn oude niveau halen. Maar wees gerust, hij zal in een uitstekende vorm steken. Bij Romario twijfel ik iets meer aan de conditie.

Wat verwacht je op tactisch vlak ?

Frankrijk werd in 1998 wereldkampioen vanuit een stevige defensieve organisatie. Dat was knap, maar de laatste jaren merk ik een tendens naar aanvallend voetbal. Ik denk dan voornamelijk aan Argentinië, Portugal, Frankrijk, Engeland en Brazilië. Zij geven aanzet tot pressing op de helft van de tegenstander, iets wat je van Italië nog altijd niet kan zeggen. Dat blijft jammer.

Maken de Afrikaanse ploegen kans om wereldkampioen te worden ?

Ik vrees van niet. Ze dichten dan wel langzaam de kloof, maar zijn nog niet klaar om de sterke Zuid-Amerikaanse of Europese ploegen te kloppen. De Afrikaanse landen teren nog iets te veel op hun intuïtie en frivoliteit.

Fernando Couto, Jaap Stam, Edgar Davids en Frank de Boer werden al betrapt op het gebruik van nandrolon. Moeten we op het WK vrezen voor nieuwe dopinggevallen ?

Het is algemeen maatschappelijk probleem. In de sport kan je niet voorzichtig genoeg zijn, want doping beschadigt veel. Dat beseffen sommige spelers niet altijd. Ze denken nog alleen aan geld, titels en bekendheid. Natuurlijk kan je de spelers niet overal volgen. Er bestaan tegenwoordig ook te veel maskerende middelen. De medische evolutie is niet bij te houden. De spelers worden ook niet meer geïnformeerd. Ze krijgen allemaal zogezegd vitaminepreparaten toegediend. En als dan zelfs de trainer aan de cocaïne of heroïne zit, zoals Christoph Daum, dan weet je het wel hé ( lacht).

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content