PENALTYGOAL

De kijkcijfers voor interlandvoetbal zijn in Europa dramatisch teruggevallen. Dat kan niet echt verbazen. Vriendschappelijke interlands dienen alleen om de kassa van de bonden te vullen en de voorrondes van de grote toernooien zijn gedevalueerd door de uitbreiding van het aantal finalisten.

We krijgen nog bijna uitsluitend ongelijke duels voorgeschoteld, waarin één van de twee teams probeert de schade te beperken. De spanning in de poules is ver te zoeken en zelfs de eindrondes lijken steeds meer op de Olympische Spelen van de vorige eeuw, waar deelnemen belangrijker was dan winnen.

Het gevolg is dat het echte topvoetbal in de Champions League te zien is en niet meer in landenwedstrijden, zoals tot de jaren negentig het geval was. De Rode Duivels spelen voortaan voor het ‘echie’ tegen ploegen als Griekenland en Estland en sparren tegen Rusland en Tsjechië. Het is twee jaar wachten vooraleer ze toplanden als Spanje, Duitsland of Italië, en zelfs vier jaar voor Argentinië en Brazilië, in de ogen kijken.

Er staan te veel nutteloze interlands op de agenda. Vriendschappelijke partijen hebben alleen waarde voor de bondscoaches en dan nog slechts de dag zelf. Twee maanden later ziet de selectie er door blessures en vormpeil immers weer helemaal anders uit.

En toch veranderde een vriendschappelijke interland het voetbal voor altijd en dat in nauwelijks twee keer veertig seconden.

Frankrijk-Spanje van vorige week zou in het verleden op 1-1 geëindigd zijn, maar na 90 minuten stond er 0-2 op het scorebord. In het Stade de France werd immers voor de eerste keer op dit niveau gewerkt met een VAR (video assistant referee).

De VAR keurde eerst een doelpunt van Antoine Griezmann af vanwege buitenspel en kende nadien een goal toe aan Gerard Deulofeu, ondanks het feit dat de lijnrechter als een gek had staan zwaaien voor offside.

In een enquête in L’Equipe was 87 procent van de geïnterviewden gewonnen voor de videoref, ondanks het feit dat deze Frankrijk een nederlaag aansmeerde. Ook bondscoach Didier Deschamps had er geen moeite mee, omdat ‘eerlijkheid boven alles gaat’.

Hopelijk zijn de reacties even positief bij een wedstrijd met inzet.

In het stadion waren de meningen meer verdeeld. Er was flink wat verwarring, omdat Les Bleus de tijd die de VAR nodig had om de treffer af te keuren volmaakten met een dolle viering. Ook was het voor de toeschouwers onduidelijk dat de beslissing niet op het veld was genomen. Ze hadden ook graag herhalingen gekregen om een en ander bevestigd te zien.

Er moet dus nog gesleuteld worden om het systeem te perfectioneren, maar het succes van deze eerste grote test zal de invoering van wat de Amerikanen ‘the eye in the sky‘ (het oog uit de hemel) noemen alleen versnellen. Veertig seconden is vrij lang om een beslissing van de scheidsrechter te herroepen en wanneer ook de tv-beelden geen uitsluitsel geven, lijkt het aangewezen om de ref langs de zijlijn ook even naar de bewegende beelden te laten meekijken. Maar goed, voor een correcte beslissing hebben we een paar seconden van ons leven over.

De VAR zal het topvoetbal hoe dan ook voor altijd veranderen. Spontane vieringen na een doelpunt zullen verdwijnen, want het wordt telkens weer afwachten of de man voor het scherm er geen stokje voor steekt. We geloven dat hij ook excessen zal voorkomen. Er gebeurt niet veel op het veld dat aan de lenzen van de camera’s ontsnapt.

De VAR zou zelfs de spelregels kunnen veranderen. David Elleray, de Engelse ex-ref en technisch directeur van de International Football Association die over de reglementen waakt, liet weten dat er gepraat wordt over de invoering van ‘de penaltygoal’. Wanneer een veldspeler op de doellijn de bal met de hand wegslaat (denk aan Luis Suárez tijdens Uruguay-Ghana op het WK 2010) zou er geen strafschop meer volgen. Als de VAR van oordeel is dat de bal zonder de arm of hand van een verdediger over de doellijn zou zijn gegaan, zou er gewoon een doelpunt worden toegekend. Hopen dat de tegenstander van op elf meter alsnog kan falen, heeft straks geen zin meer.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Het oog uit de hemel heeft het voetbal voor altijd veranderd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content