Met Ariël Jacobs heeft Genk de technisch directeur die het in zijn structuur miste. ‘We voelen dat we een goeie stap hebben gezet.’ Nu nog een trainer.

Met een uur of drie had JosVaessen zondag zijn tweedaags verblijf in het buitenland uitgesteld om ’s ochtends met RenéVandereycken drie, vier uren van gedachten te kunnen wisselen. Maar tot een akkoord kwamen beide partijen afgelopen weekend niet. “Om niet blind in een avontuur te springen”, zegt PaulHeylen, die met HarryLemmens en Jos Vaessen de besprekingen voerde. “Er zijn vandaag (zondag, nvdr) nog een deel vragen, vooral vragen naar de trainer toe die hij moet beantwoorden. Wat met de duur van het contract ? Wat met het financiële ? Wat met de samenwerking met een technisch directeur ?”

Waarover Jos Vaessen zich overigens nog niet zolang geleden luidop afvroeg of een technisch directeur niet zou botsen met een mentaal sterke trainer. Van- dereycken scheen er in het gesprek met de clubleiding in elk geval geen graten in te zien. “Misschien”, zegt Heylen, “zijn we ook op dat vlak dan weer een trend-setter in België. We voelen in elk geval dat we met deze keuze een goeie stap zetten. Ik begin aan mij negende seizoen bij de club, ik had vooraf ook nooit gedacht dat ik mij met het sportieve zou moeten bezighouden. Maar we hebben altijd met tandems gewerkt : Heylen- Vaessen voor het management, NijsPoelmans voor het commerciële, LemmensAerden voor het financiële… Enkel één tandem bestond niet : de sportieve.”

Genk, zo meldde het op zijn website, zou nog andere kandidaten polsen, maar bleef rekenen op Vandereycken, met wie het pas vanaf dinsdag, als Vaessen terugkwam uit het buitenland, verder kon praten. Zondag hoopte het wel binnen een paar dagen alles rond te hebben, maar over één nacht ijs, zoals in het verleden wel eens was gebeurd, zou nu in elk geval niet gegaan worden.

Na de aanstelling van AriëlJacobs zaterdag als technisch directeur had Genk in elk geval wel al voltijds iemand in een belangrijke kaderfunctie met veldervaring. Harry Lemmens, afgevaardigd bestuurder : “Al meer dan een jaar praten we over een technisch directeur. Regelmatig hebben we vergaderd om tot een soort taakomschrijving te komen. Tijdens het gesprek met Ariël Jacobs kwamen we bijna automatisch op dat thema uit en hij had een visie die, om het zo te zeggen, wonderwel bij de onze paste.”

Dat betekent onder andere : kansen geven aan de jeugd, de dada van Jos Vaessen op elke ploegvoorstelling of nieuwjaarsreceptie. Lemmens : “Van jeugd kansen geven en opbouwen van onderen uit hebben we een absolute prioriteit gemaakt. Dat betekent niet alleen de beloften, maar van bij de duiveltjes. Door IKFoot hebben we daartoe al een volledig beleidsplan op papier gezet. Maar dat is maar één van de aspecten. Jeugd is ook gelinkt aan de ambitie van de club, want dat vergemakkelijkt de zaak natuurlijk niet. Het gaat ook om het scoutingapparaat dat geoptimaliseerd moet worden. Het hele verhaal gaat over de professionalisering van KRC.”

Jacobs krijgt, dixit Vaessen, “de totale bevoegdheid over het technisch beleid van de club, met uitzondering van de verantwoordelijkheid over de aankopen.” PaulTheunis, die door zijn commerciële functie bij Cordeel tijd tekortkwam en vragende partij was in het aantrekken van assistentie, blijft wel voorzitter van de sportieve commissie en vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Hij zal dan ook voor een deel, zegt Heylen, met Jacobs samenwerken.

Snijden in de spelersgroep zou daarbij een van zijn bekommernissen zijn, want om naar grotere hoogten te kunnen stijgen heeft Genk in de loop der jaren weer te veel ballast aan boord genomen. Het seizoen 2002/03 startte Genk met 31 spelers in de A-kern. Veel te veel, vond men, en dus werd het mes erin gezet, met DavidPaas als bekendste slachtoffer. Maar een seizoen later is Genk opnieuw aan een grote schoonmaak toe. Met 57 zijn ze ondertussen ook alweer, de spelers die RC Genk in totaal onder contract heeft liggen. Hoewel er daarvan een aantal jeugdspelers zijn, roept dat toch vragen op.

Was het wel zo verstandig Gert Claessens voor drie seizoenen en een half onder contract te nemen ? Is IndridiSigurdsson voor een ploeg met de ambitie van Genk zoveel beter dan wat er aan eigen jongeren rondloopt ? Wat brachten SoleySeyfo, JusticeWamfor, DomenBersnjak, AlmirSulejmanovic het elftal bij ? Is het niet pijnlijk vast te stellen dat uitgerekend een van de lichtpunten in de terugronde, ThomasChatelle, om financiële redenen bijna plaats had moeten ruimen voor halfslachtige aankopen ? Waarom werden HansLeenders, KevinVanbeuren, MustaphaKalkan, DaanVaesen, noem maar op, blijkbaar kwaliteiten toegedicht om door te stromen naar de eerste ploeg, maar konden ze het niet waarmaken ?

Tegen en op Club Brugge, de eerste wedstrijd van het seizoen, waren het nog JordanRemacle, BramOostvogels en WimRaeymaekers die als jongeren de Genkse bank sierden. Maar, zegt jeugdcoördinator RolandBreugelmans, “door de bekeruitschakeling is dat serieus stilgevallen en kwam er ontgoocheling bij de jongeren. Waarom zitten wij ineens niet meer bij de achttien ? Nu is het moment ideaal om een aantal jongeren te brengen ; toen lag de druk natuurlijk bij Vergoossen, die het risico niet kon nemen ineens naast álles te grijpen.”

FarisHaroun, die bij de beloften lang onder Ronny Van Geneugden trainde en speelde, kreeg daarna door schorsingen en blessures toch nog de kans. “Die kans, een zware opdracht niet af te gaan, heeft hij negentig minuten mogen en kunnen volmaken”, aldus Breugelmans. Waarna er zich, nu de prijzen zijn vergeven, een heel nieuwe reeks namen lijkt aan te dienen. PierreDenier en Ronny Van Geneugden beslisten afgelopen weekend MarcoIn-grao en Daan Vaesen niet in hun kern op te nemen. Ze gaven de kans aan SébastienPocognoli, tegen AA Gent goed gedebuteerd op zijn zestiende, KennethVanGoethem en de bij PSV gehaalde EricVandeVen.

Die laatste werd drie jaar geleden bij PSV weggehaald en debuteerde tegen Sint-Truiden met een doelpunt bij zijn eerste balcontact. Breugelmans : “Van de Ven is een speler voor de positie van Thijs-Haroun-Claessens. Misschien tien centimeter te klein, zullen sommigen zeggen, maar het is zó’n makkelijke voetballer…”

door Raoul De Groote

‘Misschien zijn we ook hier trendsetter.’ (Paul Heylen)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content